Στην απόλυση και των 7 εργαζομένων της προχώρησε η εταιρία «ΑΙΘΩΝ ΑΕ» επειδή κατήγγειλαν ότι τα πετρώματα που εξορρύσσει στο λατομείο της περιέχουν καρκινογόνο αμίαντο
Στην απόλυση και των 7 εργαζομένων του λατομείου της στο Αερινό Μαγνησίας προχώρησε, δυο μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, η εταιρία «ΑΙΘΩΝ ΑΕ». Οι εργαζόμενοι έχασαν τη δουλιά τους επειδή κατήγγειλαν ότι τα πετρώματα τα οποία εξορρύσσει το λατομείο όπου εργάζονται περιέχουν αμίαντο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία τους! Οι κίνδυνοι από τον αμίαντο, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι καρκινογόνος, δεν περιορίζονται μόνο στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της περιοχής, αλλά επεκτείνονται καθώς τα πετρώματα που εξάγει το λατομείο προορίζονται και για σκύρα του ΟΣΕ (τα χαλίκια που στρώνονται στις σιδηροδρομικές γραμμές). Οι εργαζόμενοι δε στάθηκαν στις καταγγελίες, αλλά προχώρησαν και σε επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι επειδή η εργοδοσία και οι αρμόδιοι της πολιτείας δεν παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και διεκδικώντας να πληρωθούν τα λεφτά που τους χρωστούσε η εταιρία. Ομως, αντί να βρουν την κατανόηση που ζητούσαν, βρήκαν μπροστά τους την απόλυση και μάλιστα στη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας, κάτι που δεν επιτρέπει ο νόμος. Στην αυθαίρετη και παράνομη ενέργεια της εταιρίας υπήρξαν αντιδράσεις στο Βόλο. Χτες ήταν να γίνει τριμερής συνάντηση, στην οποία θα συζητούνταν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αλλά δεν έγινε επειδή δεν παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας, επικαλούμενος ως δικαιολογία ότι ειδοποιήθηκε γι' αυτήν αργά. Τελικά, η τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 13 του Γενάρη.
Με το θέμα των κινδύνων που δημιουργούνται από την εξόρυξη και τη χρησιμοποίηση πετρωμάτων με αμίαντο από το συγκεκριμένο λατομείο της «ΑΙΘΩΝ ΑΕ» ασχολήθηκε, πριν λίγες μέρες, ο «Ριζοσπάστης», φέρνοντας στη δημοσιότητα πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, που έδειξε ότι τα πετρώματα γάβρος και πρασινίτης περιέχουν πάνω από 20% αμίαντο, ενώ στον πυροξενίτη το ποσοστό είναι 4% περίπου.
Την άδεια λειτουργίας του συγκεκριμένου λατομείου έδωσε, εν γνώσει της έρευνας του ΙΓΜΕ, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας την ώρα που η Μαγνησία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, εξαιτίας της βιομηχανικής ρύπανσης, καθώς υπάρχουν πολλά εργοστάσια που δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους τους οποίους θέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και μολύνουν την ατμόσφαιρα.
Χωρίς δουλιά έμειναν 21 εργαζόμενοι της Λάρισας, καθώς, στις μέρες των γιορτών, οι εργοδότες τους προχώρησαν στην απόλυσή τους! Οι 18 από τους απολυμένους δούλευαν σε επιχειρήσεις από το χώρο της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού και συγκεκριμένα 2 απολύσεις έκανε η επιχείρηση «ΣΤΑΦ», 4 η «ΙΑΚΩΒΑΚΗΣ» και 12 η «ΜΠΕΤΙΝΑ». Οι υπόλοιποι 3 απολυμένοι εργάζονταν στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, απ' όπου διώχτηκαν με απόφαση της δημοτικής αρχής του Δήμου Λάρισας, η οποία, το τελευταίο διάστημα, δείχνει όλο και πιο καθαρά το αντεργατικό της πρόσωπο.