Τις αλλαγές που αποφασίστηκαν στη Βασιλεία της Ελβετίας, που στόχο έχουν τη θωράκιση των τραπεζών από τους λεγόμενους πιστωτικούς και άλλους κινδύνους, παρουσίασε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν.Γκαργκάνας σε ομιλία του στο εφοπλιστικό «Propeller Club».
Οπως ανέφερε, η επέκταση των τραπεζών και σε νέες δραστηριότητες, όπως η «τιτλοποίηση» στοιχείων του ενεργητικού τους, κατέστησε αναγκαίες τις βελτιώσεις στα συστήματα παρακολούθησης των διαφόρων κινδύνων που αναλαμβάνουν οι τράπεζες στις χορηγήσεις δανείων. Το υπάρχον μέτρο άμυνας, ο προσδιορισμός ενός συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας ίσος με 8% επί των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, για τις περιπτώσεις κάλυψης κινδύνων από ληξιπρόθεσμα δάνεια (δάνεια που δεν εξυπηρετούνται από τους λήπτες). Στην ουσία τα μέτρα άμυνας κρίνονται αναγκαία για δύο κυρίως λόγους: α) για να αντιμετωπίσουν τις κυκλικές κρίσεις, οι οποίες οδηγούν σε πτωχεύσεις επιχειρήσεων, απολύσεις εργαζομένων κλπ., οι οποίοι, εκ των πραγμάτων καθίστανται... αφερέγγυοι για τις τράπεζες, και β) να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στην κερδοσκοπική μανία των τραπεζών στις επικίνδυνες αγορές παραγωγών.
Στη Βασιλεία αποφασίστηκε η παραπέρα ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας, με νέες κατηγοριοποιήσεις των δανείων, νέους συντελεστές στάθμισης των κινδύνων, επέκταση της εποπτείας των κεντρικών τραπεζών στα νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα κλπ. Το ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους συνίσταται στο ότι οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν το όποιο επιπλέον κόστος από το νέο σύνθετο σύστημα εποπτείας και ελέγχων στους δανειολήπτες και δη τους μικρούς. Αντίθετα οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν υψηλού επιπέδου διαβάθμιση (rating), θα συνεχίζουν να λαμβάνουν χαμηλότοκα δάνεια.