Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Νέα απροκάλυπτη παρέμβαση του δικαστηρίου της Χάγης

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς

Associated Press

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς
ΧΑΓΗ.--

Νέα απροκάλυπτη και χυδαία επέμβαση των «αμερικανοκινούμενων» αξιωματούχων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στις επικείμενες γενικές εκλογές της Σερβίας!

Χτες, μόλις 16 μέρες πριν τη διεξαγωγή των σερβικών βουλευτικών εκλογών, ο (διορισμένος απ' τις ΗΠΑ) «αναπληρωτής γενικός ληξίαρχος» του δικαστηρίου Ντέιβιντ Τόλμπερτ, εξέδωσε διάταγμα, απαγορεύοντας στον πρώην Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που ηγείται του ψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας στις εκλογές της 28ης του μήνα και στον Βόισλαβ Σέσελι (που κρατείται και αυτός στη Χάγη και ηγείται του ψηφοδελτίου του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος) κάθε επικοινωνία (τηλεφωνική, ηλεκτρονική, άμεση συνάντηση) με στελέχη των κομμάτων τους, με αξιωματούχους οργανώσεων που τους υποστηρίζουν ακόμη και με (μη ...εγκεκριμένους απ' την αρχή του δικαστηρίου!) δικηγόρους! Ολο αυτό το διάστημα θα τους επιτραπεί μόνον η επικοινωνία με μέλη της «στενής οικογένειας»...

Το νέο (μεγαλύτερο) φίμωμα των Μιλόσεβιτς και Σέσελι θα έχει διάρκεια τριάντα μερών. Δηλαδή, όσο χρειάζονται οι (εξ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών) μηχανισμοί πολιτικο - κοινωνικού ελέγχου να επιβάλουν στο σερβικό εκλογικό σώμα τους «εκσυγχρονισμένους, ανερχόμενους πολιτικούς αστέρες» (Λάμπους της Ομάδας -17 συν, Κοστούνιτσα, Ζίβκοβιτς κ.λπ.) που η Δύση εγκρίνει ως κατάλληλους... για τη συνέχιση της διεκπεραίωσης πολιτικών υποτέλειας!

Το πρόσχημα, που χρησιμοποιήθηκε για την περαιτέρω απομόνωση των Μιλόσεβιτς και Σέσελι, ήταν ένα σύντομο ηχητικό μήνυμα που απηύθυνε ο Μιλόσεβιτς στο σερβικό λαό στις 3 Δεκέμβρη. Το «έγκλημα», σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Δικαστηρίου της Χάγης ήταν πως ο Μιλόσεβιτς «διατάραξε» τη συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας και την προεκλογική κατάσταση στη Σερβία, επειδή κάλεσε το σερβικό λαό να μη σκύβει το κεφάλι στους ιμπεριαλιστικούς και νεο-αποικιοκρατικούς μηχανισμούς των σημερινών κυβερνώντων και επειδή τόνισε πως αυτό που χρειάζονται οι Σέρβοι δεν είναι το ξεπούλημα των εθνικών συμφερόντων σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ ή της δημόσιας και κρατικής περιουσίας, αλλά περισσότερες θέσεις εργασίας, νοσοκομεία, σχολεία!

Παρεμπιπτόντως, χτες, η σερβική εκλογική επιτροπή (μετά από συνάντησή της με αξιωματούχους του... ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε... πως επιτρέπει στους Μιλόσεβιτς και Σέσελι να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στις εκλογές, αλλά εάν καταδικαστούν σε ποινή φυλάκισης άνω των έξι μηνών τότε θα ανακληθεί η ισχύς των όποιων αξιωμάτων αποκτήσουν μετά τις εκλογές της 28ης Δεκέμβρη...

Προσπαθούν να προλάβουν καταστάσεις...

Η επέμβαση των επιτελών του δικαστηρίου της Χάγης να «προλάβουν» την άνοδο αντιπολιτευόμενων παρατάξεων - και ακόμη περισσότερο μία ενδεχόμενη ισχυρή εκπροσώπησή τους στη νέα σερβική βουλή - είναι κραυγαλέα... Οχι μόνον, γιατί το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας είναι ανερχόμενες πολιτικές δυνάμεις για ένα σημαντικό αριθμό Σέρβων ψηφοφόρων, αλλά και γιατί τα ιμπεριαλιστικά κέντρα πιάστηκαν μάλλον «απροετοίμαστα». Ενδεχομένως, λόγω πολυδιάσπασης των ιμπεριαλιστικών κέντρων σε άλλες πιο ζέουσες γεωπολιτικά περιοχές του πλανήτη, φαίνεται πως δεν έχουν προλάβει να ξαναστήσουν τους επαγγελματικούς μηχανισμούς πολιτικο - κοινωνικής χειραγώγησης, όπως είχαν κάνει το 1999 -2000 με την ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς απ' τον δημιουργηθέντα στα θερμοκήπια της CIA και εταιριών «δημοσίων σχέσεων» συνασπισμό της DOS!

Δικαστές και Κλαρκ προκαλούν!

Η νέα απροκάλυπτη επέμβαση των αξιωματούχων της Χάγης γίνεται, μεταξύ άλλων, ενόψει και της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη κατάθεση του ε.α. ΝΑΤΟικού στρατηγού και νυν υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2004, ΓουέσλεΪ Κλαρκ. Ο Κλαρκ προσέρχεται ως ...μάρτυρας κατηγορίας στη στημένη δίκη έναντι του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η κατάθεση του Κλαρκ, όμως, θα γίνει σύμφωνα με τους απόλυτους όρους που έθεσε στο «ανεξάρτητο» δικαστήριο της Χάγης η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Γι' αυτό και η κατάθεσή του θα γίνει δίχως την παρουσία ΜΜΕ ή άλλων προσώπων παρά μόνον ενώπιον των δικαστών, του Μιλόσεβιτς και δύο αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το πέπλο μυστικότητας που καλύπτει την κατάθεση του Κλαρκ γίνεται υπό το πρόσχημα πως ενδεχομένως να θιχτούν ...εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά δεν είναι το μόνο σκοτεινό σημείο της υπόθεσης αυτής. Θα επιβληθεί και λογοκρισία από ειδικούς Αμερικανούς νομικούς και πολιτικούς «εμπειρογνώμονες» και αξιωματούχους εν σχέσει με ό,τι τελικώς θα επιτραπεί... να δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ αναφορικά με την κατάθεση Κλαρκ. Οσοι ανήσυχοι δημοσιογράφοι επιμείνουν θα πρέπει... να αρκεστούν απ' όσα θα τους πει ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Γ. Κλαρκ, το τηλέφωνο του οποίου διαφημίζεται... στην επίσημη ανακοίνωση του δικαστηρίου της Χάγης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ