Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Ο «πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας» χρησιμοποιείται για να παραβιαστούν ανθρώπινα δικαιώματα

ΟΣΛΟ.- Επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει, εξαπέλυσε χτες η Ιρανή δικηγόρος Σιρίν Εμπάντι, στην ομιλία της κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο δημαρχείο του Οσλο.

«Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, ορισμένα κράτη παραβίασαν τις οικουμενικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χρησιμοποιώντας τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη και τον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας ως προσχήματα», τόνισε η Εμπάντι και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις εκατοντάδων κρατουμένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Γκουαντανάμο.

Η Εμπάντι, επίσης, αναφέρθηκε και στο Ισραήλ, ρωτώντας με νόημα: «Γιατί ορισμένες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα (εννοώντας το Ιράκ), ενώ άλλες αποφάσεις όχι; Γιατί κατά τη διάρκεια των 35 τελευταίων ετών δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ, που αφορούν στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ, δεν εφαρμόστηκαν γρήγορα;».

«Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων ετών, το κράτος και ο πληθυσμός του Ιράκ ήταν στόχος επίθεσης, στρατιωτικής επίθεσης, οικονομικών κυρώσεων και τελικά στρατιωτικής κατοχής, την πρώτη φορά με την έγκριση και τη δεύτερη φορά παρά την εναντίωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», κατέληξε η Εμπάντι.

Τέλος, η νομπελίστα δικηγόρος δήλωσε ότι θα πιέσει και την κυβέρνηση του Ιράν να εφαρμόσει τις Συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει υπογράψει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ