Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΕ
Επικρίσεις προς Τελ Αβίβ, συμφωνία με ΕΕ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

«Το Ισραήλ ασκεί τη χειρότερη μορφή τρομοκρατίας, την κρατική τρομοκρατία», υποστήριξε ο Σύρος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε με την ευκαιρία της επίσκεψης του Λευκορώσου ομολόγου του, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Οι δηλώσεις Ασαντ συνέπεσαν με την ανακοίνωση, από την ΕΕ, συμφωνίας της με τη Συρία για διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας.

Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι καταπατά απροκάλυπτα όλες τις δεσμεύσεις της, όπως ορίζονται στις ειρηνευτικές συμφωνίες, ενώ αντίθετα κλιμακώνει την επιθετικότητά της απέναντι στους Παλαιστινίους και στις γειτονικές αραβικές χώρες, ενώ αντίθετα απορρίπτει τη σαφή συριακή προθυμία για επίτευξη δίκαιης και πλήρους ειρήνης. Ο Σύρος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα του Ιράκ, εκφράζοντας την άποψη ότι η κατοχή πρέπει να τερματιστεί σύντομα και να αναλάβουν οι Ιρακινοί την ευθύνη της χώρας τους μέσα από ελεύθερες, δημοκρατικές και πραγματικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή, γινόταν γνωστό από τις Βρυξέλλες ότι, μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις, Συρία και ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την υπογραφή συνθήκης πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η συνθήκη θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: εμπόριο, οικονομία, κοινωνική ανάπτυξη, πολιτισμό, εκπαίδευση, ακόμη και δυνατότητα πολιτικής συνεργασίας. Η Συρία φέρεται να δεσμεύεται να προχωρήσει σε μείωση των δασμών και σε υιοθέτηση νομοθεσίας που διευκολύνει τις ξένες επενδύσεις.

Οπως υποστήριζαν αξιωματούχοι της ΕΕ, η συνθήκη αυτή αποτελεί ένα σοβαρότατο βήμα στην κατεύθυνση της επίτευξης του φιλόδοξου στόχου δημιουργίας ευρω-μεσογειακής ζώνης ελεύθερου εμπορίου μέχρι το 2010. Παράλληλα, θεωρήθηκε εξαιρετικά σημαντική η στιγμή της ανακοίνωσής της, καθώς συμπίπτει με την κλιμάκωση των αμερικανικών πιέσεων προς τη Δαμασκό, που συνδυάζονται με την υιοθέτηση οικονομικών κυρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ