Εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ έχουν αναδείξει στις πρόσφατες κινητοποιήσεις την απαράδεκτη κατάσταση με τα κενά στα σχολεία |
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας από τα σχολεία λείπουν περίπου 500 δάσκαλοι, 300 νηπιαγωγοί, 500 γυμναστές, 500 καθηγητές αγγλικών και 300 μουσικής. Ανά περιοχή, τα κενά αυτά φτάνουν σε όλη την Αθήνα περίπου τα 243, στην Ανατολική Αττική 141, στη Δυτική Αττική 57, στον Πειραιά 46, στα Δωδεκάνησα 124, στην Εύβοια 106, στη Βοιωτία 87, στις Κυκλάδες 82 κ.α.
Οπως και στην περίπτωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όμως, η κυβέρνηση αντί να διορίσει μόνιμους και αναπληρωτές δασκάλους με πλήρη δικαιώματα, επιλέγει την επιβολή υπερωριών, την κατάργηση τάξεων υποδοχής φροντιστηριακών τμημάτων κτλ. και την πρόσληψη ωρομισθίων στη λογική της... φτηνής Παιδείας. Σύμφωνα με υπολογισμούς μελών της ΔΟΕ, ενώ πέρσι οι ωρομίσθιοι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ήταν γύρω στους 4.000, φέτος θα φτάσουν τους 7.500! Αυτή η πρακτική είναι ως ένα βαθμό παράνομη, καθώς σύμφωνα με το νόμο ωρομίσθιος εκπαιδευτικός μπορεί να προσληφθεί μόνο στην περίπτωση που δε συμπληρώνονται οι ώρες για να προσληφθεί αναπληρωτής ή μόνιμος και η ΔΟΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκεντρώσει στοιχεία και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όπως έχει κάνει και η ΟΛΜΕ.
Η πρόσληψη ωρομισθίων με μειωμένο ωράριο ως πολιτική επιλογή, δεν έχει μόνο την οικονομική πλευρά (ως ωρομίσθιος έχει μειωμένα δικαιώματα και «κοστίζει» στο κράτος πιο φθηνά), αποτελεί και γενίκευση της εφαρμογής των νέων ελαστικών εργασιακών σχέσεων στον κλάδο των εκπαιδευτικών. Απέναντι σ' αυτά, λοιπόν, αντιδρά η ΔΟΕ, απαιτώντας την άμεση κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς με μόνιμους και αναπληρωτές.