Δηλώσεις αισιοδοξίας για την εξέλιξη του ΕΪΤΖ στη χώρα μας εκφράστηκαν στο υπουργείο Υγείας, επειδή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003 ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει σταθεροποίηση «ολοένα και περισσότερο». Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Κ. Στεφανής, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) Γ. Σαρόγλου και η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛ Τζ. Κρεμαστινού, με αφορμή την 1η Δεκέμβρη, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα κατά του ΕΪΤΖ.
Ωστόσο, το μέγα θέμα της πρόληψης περιορίστηκε μόνο σε μια φραστική αναφορά της Τζ. Κρεμαστινού, με δεδομένο ότι η πρόληψη δεν έχει περάσει στα σχολεία ως στοιχείο της αγωγής υγείας που θα αποτελούσε την αγωγή θωράκισης για το μέλλον. Η ίδια λογική εγγράφεται και στον προϋπολογισμό, όπου τα κονδύλια του 2004 για την πρόληψη της δημόσιας υγείας καθηλώνονται στα επίπεδα του 2003 (περιορίζονται μόλις στα 1.070.000 ευρώ).
Μάλιστα προ ημερών επιστήμονες επισήμαναν ότι, σε σχέση με τη δεκαετία του 1990, διπλασιάστηκαν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, επειδή χαλάρωσε η εκστρατεία κατά του ΕΪΤΖ. Την επισήμανση αυτή χτες το υπουργείο την αντιπαρήλθε, με το επιχείρημα ότι υπάρχει μόνο μια καταγραφή και δεν υπάρχουν στοιχεία προς σύγκριση.
Η άλλη διάσταση είναι ότι το βάρος της περίθαλψης και της ενίσχυσης των αρρώστων μετατίθεται πρωτίστως στα ασφαλιστικά ταμεία και δευτερευόντως στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος κατά βάση ενισχύει τους ανασφάλιστους και τους άπορους. Ωστόσο, όμως και η ενίσχυση είναι περιορισμένη, καθώς τα επιδόματα αυτή τη στιγμή είναι μόλις 357 ευρώ και με την αναμενόμενη αύξηση κατά 5% για το 2003 - άγνωστο πότε θα δοθεί - θα φτάσουν στα 375 ευρώ το μήνα.
Το ΚΕΕΛ έδωσε τα παρακάτω στοιχεία: