Κάλεσμα αντίστασης στην πολιτική που στέλνει στο Χρηματιστήριο τα χρήματα των Ταμείων από το Εργατικό Κέντρο
Την αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική που οδηγεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων στον τζόγο του Χρηματιστηρίου, με άμεσο κίνδυνο για την ύπαρξή τους, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Οπως επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι με υπουργικές αποφάσεις θα ξεπεραστεί ακόμα και το υψηλό όριο που έχει τεθεί με τον ν.2676/99 και που επιτρέπει να παίζεται στο Χρηματιστήριο το 23% της περιουσίας των Ταμείων από το 2001 και μετά. «Στην πράξη - συνεχίζει - έχει ήδη ξεπεραστεί αυτό το ποσοστό και μετά βεβαίως και το κάλεσμα του υπουργού Εργασίας στις διοικήσεις των Ταμείων να πράξουν το "χρέος" τους, μπορεί κανείς να καταλάβει την τύχη των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων στον τζόγο του Χρηματιστηρίου».
Χαρακτηριστικά παραδείγματα - υπογραμμίζει - για τις υπερβάσεις ακόμα και αυτών των ορίων που θέτει ο νόμος είναι το ότι το '98, το ΙΚΑ είχε «τοποθετημένο» στο Χρηματιστήριο το 22% της περιουσίας του, το ΤΣΑΥ το 23%, το ΤΣΜΕΔΕ το 22% και το ΤΣΠ - ΕΤΕ το 60%.
«Η στάση - τονίζει - της κυβέρνησης μαζί με τους δοτούς διοικητές των Ταμείων και τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της Αυτόνομης Παρέμβασης να οδηγηθούν τα χρήματα των ασφαλιστικών Ταμείων στο "ναό" του τζόγου, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τις συντάξεις των ασφαλισμένων». Οπως επισημαίνει, κατάπληξη δημιουργεί και το όψιμο ενδιαφέρον της ΝΔ για τα αποθεματικά των Ταμείων, αφού τα στελέχη της στις διοικήσεις των Ταμείων εγκρίνουν όλες τις αποφάσεις για να οδηγηθούν τα αποθεματικά τους στο Χρηματιστήριο.
Το Εργατικό Κέντρο καλεί «τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να πράξουν το δικό τους χρέος, με τον καθημερινό τους αγώνα ενάντια στην πολιτική που οδηγεί τα αποθεματικά των Ταμείων στο Χρηματιστήριο, καθώς και με την ψήφο τους στις 9 Απρίλη».