Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνονται οι εκκαθαρίσεις και η οργή

Αεροπλάνο των κατοχικών δυνάμεων βομβαρδίζει στόχους στο Κιρκούκ

Associated Press

Αεροπλάνο των κατοχικών δυνάμεων βομβαρδίζει στόχους στο Κιρκούκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ - ΜΠΑΑΚΟΥΜΠΑ - ΡΩΜΗ.--

Κλιμακώνουν τις εκκαθαριστικές τους επιχειρήσεις τα κατοχικά στρατεύματα σε μια προσπάθεια «να καταλάβουν όλοι ότι δε θα διστάσουμε να συνθλίψουμε όλους όσοι μας αντιστέκονται». Η νέα «σκληρή» τακτική έχει μετατρέψει σε πεδίο μάχης ολόκληρες περιοχές στο κεντρικό και βόρειο Ιράκ, έχει οδηγήσει σε δεκάδες συλλήψεις, χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις για θύματα, αλλά αμφισβητείται έντονα από αρκετούς ειδικούς που εκτιμούν ότι θα επιφέρει τα αντίθετα, από τα προσδοκώμενα εκ μέρους των κατακτητών, αποτελέσματα. Ενδεικτικά, ο Φίλιπ Μίτσελ, του βρετανικού Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, υποστήριζε ότι η «εντεινόμενη βία θα ωθήσει πολλούς περισσότερους Ιρακινούς στην πλευρά της αντίστασης και θα κλιμακώσει τις αντικατοχικές επιθέσεις, καθώς ούτως ή άλλως η λαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνεται καθημερινά από τις καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των υποδομών και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης».

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, οι αμερικανικές δυνάμεις σφυροκόπησαν θέσεις ανταρτών γύρω από το Τικρίτ, κυρίως με όλμους που εκτοξεύτηκαν από τη βάση της 4ης Μεραρχίας Πεζικού. Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, ανελέητο ήταν το σφυροκόπημα όλων των περιοχών γύρω από την Μπαακούμπα, όπου επιθέσεις έγιναν και από αέρος με ελικόπτερα, ενώ F14 έριξαν βόμβες 250 κιλών σε αγροικίες και δασώδεις περιοχές. Ανάλογες επιχειρήσεις έγιναν και στη Σαμάρα, όπου επίσης στόχοι επλήγησαν με βόμβες από F16.

Οι κατοχικές δυνάμεις μεταφέρουν τους συλληφθέντες «δημοκρατικά» με τις κουκούλες

Associated Press

Οι κατοχικές δυνάμεις μεταφέρουν τους συλληφθέντες «δημοκρατικά» με τις κουκούλες
Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις, πιθανότατα περισσότερες και από 100, αλλά δεν έκαναν λόγο για τις ανθρώπινες απώλειες και τις ζημιές που υπέστησαν σπίτια και περιουσίες αθώων πολιτών. Εκπρόσωποι, πάντως, των κατοχικών στρατευμάτων εκτιμούσαν ότι οι εκκαθαρίσεις «βαίνουν καλώς» ότι στην περιοχή κύριος «εχθρός» είναι οι πιστοί στον Σαντάμ και όχι ξένοι μαχητές, και ότι δεν αποκλείεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η ευθύνη της ασφάλειας της Μπαακούμπα, αρχικώς, να δοθεί στην ιρακινή αστυνομία.

Ισχυρότατες εκρήξεις συγκλόνισαν, χτες βράδυ, και τη Βαγδάτη. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» πιθανότατα πρόκειται για έναν νέο κύκλο «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» των κατοχικών στρατευμάτων που επικεντρώθηκε στις δυτικές συνοικίες Μανσούρ, Γιαρμούκ και Καντισίγια. Εντούτοις, το γαλλικό πρακτορείο μετέδιδε ότι επικρατούσε η εντύπωση πως εκτοξεύτηκαν, από διαφορετικά σημεία, και τουλάχιστον δύο κύματα πυραύλων Κατιούσα με άγνωστο στόχο και επιτυχία. Νωρίτερα, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στην ιρακινή πρωτεύουσα «από μη εχθρικά πυρά». Ανάλογες εκρήξεις συγκλόνισαν το Κιρκούκ, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Στο μεταξύ, το προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, του Ιράκ, ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει με επίσημη επιστολή το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας που υπογράφτηκε με την κατοχική διοίκηση, το περασμένο Σάββατο. Στην επιστολή θα καλείται ο ΟΗΕ να την εγκρίνει, υιοθετώντας νέο ψήφισμα. Αξιωματούχοι του Κυβερνητικού Συμβουλίου εξέφραζαν, επίσης, την ικανοποίησή τους για τη σαφή αναγνώριση που του παρείχε, μετά από αρκετούς μήνες, ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί. Απέφυγαν, πάντως, να σχολιάσουν τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων της κατοχικής διοίκησης, σύμφωνα με τις οποίες μετά το τέλος του Ιουνίου, η ευθύνη για τη διανομή τροφίμων στο Ιράκ μέσα από το πρόγραμμα «πετρέλαιο έναντι τροφίμων» θα περάσει αποκλειστικά στην ευθύνη Ιρακινών αξιωματούχων.

Ημέρα πένθους στην Ιταλία

Σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα κηδεύτηκαν, χτες, οι 19 Ιταλοί καραμπινιέροι. Εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλοί συμμετείχαν στη νεκρική πομπή και τελετή στη Βασιλική του Αγίου Παύλου στη Ρώμη, όπου παρέστη σύσσωμη η ιταλική πολιτική ηγεσία. Μετά το θρήνο αναμένεται να αναζωπυρωθεί η αντιπαράθεση για το μέλλον της ιταλικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ