Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Για όσους έχουν να πληρώσουν ακριβά και υπό αίρεση

Ορους εξαιρετικά δυσχερείς για την ένταξη επαγγελμάτων του Δημόσιου στα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ) θέτει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που υποτίθεται ότι επεκτείνει το συγκεκριμένο θεσμό και στους δημοσίους υπαλλήλους. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εντάσσει σήμερα ένα επάγγελμα στα ΒΑΕ και αύριο να το εξαιρεί από αυτά. Ενώ οι προϋποθέσεις που θέτει για να μπορεί ένας εργαζόμενος στα ΒΑΕ να βγει πιο γρήγορα στη σύνταξη, είναι τέτοιες που ουσιαστικά αφορούν σε ένα πολύ μικρό τμήμα των εργαζομένων από αυτούς που δικαιούνται να ενταχθούν στα ΒΑΕ. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της βδομάδας.

Σύμφωνα και με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΒΗΜΑ», το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για να μπορεί κάποιος εργαζόμενος να βγει πέντε χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη, λόγω βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας, πρέπει να συντρέχουν τρεις λόγοι: Πρώτον, να έχει διανύσει τα 3/4 της πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας του σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Δεύτερον, από αυτά τα χρόνια, τα πέντε να έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία πριν τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Τρίτον, να καταβάλλει ο ίδιος τις προβλεπόμενες ειδικές εισφορές (2,20% επί του μισθού του). Οροι εξαιρετικά δυσχερείς γιατί οι παλαιοί ασφαλισμένοι που θέλουν να αναγνωριστεί το επάγγελμά τους ως ΒΑΕ θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές πολλών ετών. Ακόμα, τα πέντε έτη ή 1.500 ένσημα που απαιτούνται την τελευταία δεκαετία είναι πολλά (συγκριτικά, αναφέρουμε ότι στο ΙΚΑ προβλέπονται 1.000 ένσημα στην τελευταία 13ετία).

Για όσους έχουν εργαστεί σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες για χρονικό διάστημα μικρότερο αυτού που αναλογεί στα 3/4, αλλά μεγαλύτερο του μισού χρονικού διαστήματος που αναλογεί στα 3/4, και φυσικά εφόσον πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις (πενταετία και καταβολή εισφορών) θα βγουν στη σύνταξη δυόμισι χρόνια νωρίτερα.

Οι εργαζόμενοι που έχουν πληρώσει τις ειδικές εισφορές για ΒΑΕ, αλλά δεν πληρούν ούτε την προϋπόθεση που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο, χάνουν αυτές τις εισφορές τους! Αυτό σημαίνει ότι νέοι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στα ΒΑΕ και αργότερα είτε αλλάξουν κλάδο είτε το επάγγελμά τους αποχαρακτηριστεί από ΒΑΕ, χωρίς να έχουν προφθάσει να καλύψουν τις παραπάνω προϋποθέσεις ούτε βγαίνουν πιο νωρίς στη σύνταξη, ούτε έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν επιστροφή των ειδικών εισφορών που είχαν πληρώσει.

Ο αποχαρακτηρισμός του επαγγέλματος προκύπτει από το ίδιο το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εντάξει ένα επάγγελμα στα ΒΑΕ και στη συνέχεια να το εξαιρέσει από αυτά. Η μόνη περίπτωση που ένας εργαζόμενος, ακόμα και αν έχει εξαιρεθεί το επάγγελμά του, από ΒΑΕ εξακολουθεί να ασφαλίζεται ως ΒΑΕ είναι αν κατά το χρόνο εξαίρεσης θέλει λιγότερο από 10 χρόνια, για να συνταξιοδοτηθεί και έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 12 χρόνια σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο. Σαν να λέει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους να μην ενταχθούν στα ΒΑΕ, γιατί αργότερα το επάγγελμά τους μπορεί να μη θεωρείται ως τέτοιο, και επομένως να χάσουν τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ