Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πολύνεκρη επίθεση

Associated Press

ΡΙΑΝΤ.-

«Οι δράστες αυτού του εγκλήματος στοχεύουν, αναμφίβολα, στην ανατροπή της βασιλικής οικογένειας, της σαουδαραβικής κυβέρνησης και φυσικά να επεκτείνουν την τρομοκρατία και σε άλλα μέρη». Αυτό εκτιμούσε, χθες, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, που βρέθηκε στη σαουδαραβική πρωτεύουσα για συνομιλίες, μία ημέρα μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε συγκρότημα κατοικιών στο Ριάντ, η οποία, εμμέσως, αποδίδεται στην «αλ Κάιντα».

Δεκαεπτά νεκροί και περισσότεροι από 120 τραυματίες είναι ο τελικός, για χθες τουλάχιστον, απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας που έγινε αργά το βράδυ του Σαββάτου σε συγκρότημα πολυτελέστατων κατοικιών. Από τους νεκρούς, 7 είναι Λιβανέζοι, 4 Αιγύπτιοι, 1 Σουδανός και 1 Σαουδάραβας, ενώ συγκαταλέγονται και 5 παιδιά. Οι τραυματίες προέρχονται από 19 χώρες, κυρίως αραβικές. Οι σαουδαραβικές αρχές, στις ανακοινώσεις τους, δε διευκρινίζουν την εθνικότητα των υπολοίπων νεκρών, ούτε αν συγκαταλέγονται στον επίσημο αριθμό και ο ή οι καμικάζι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η επίθεση ξεκίνησε όταν ένοπλοι άρχισαν να βάλλουν κατά των φρουρών του συγκροτήματος. Μέσα στη σύγχυση που δημιουργήθηκε, ένα αυτοκίνητο που έμοιαζε με αυτά που χρησιμοποιεί η αστυνομία εισήλθε στο συγκρότημα και οι δράστες φέρονται να ήταν μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν αναφέρθηκαν ανοιχτά στην «αλ Κάιντα», αλλά τόνιζαν ότι η επίθεση έχει πολλές ομοιότητες με αυτήν της 12ης Μάη, που αποδόθηκε στην οργάνωση. Ο υπουργός Εσωτερικών, πρίγκιπας Ναγιέφ, που κατοικεί κοντά στο πληγέν συγκρότημα, δήλωνε ότι οι «δράστες θα συλληφθούν και θα προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης». Σε επίσημη ανακοίνωσή του, ο Σαουδάραβας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, πρίγκιπας Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν, υπογράμμισε ότι ο «σαουδαραβικός λαός ενωμένος είναι αποφασισμένος να πατάξει αυτές τις διαβολικές πράξεις. Η Σαουδική Αραβία είναι σε πόλεμο με την τρομοκρατία και γι' αυτό οι πράξεις των τρομοκρατών, μετά από τόσο ανθρωποκυνηγητό και τόσες συλλήψεις και επιτυχίες των αρχών, γίνονται ολοένα και ειδεχθέστερες». Ο πρέσβης καταλήγει ότι «αν στόχος των τρομοκρατών είναι η αποσταθεροποίηση του κράτους μας και η πρόκληση πανικού, τότε έχουν αποτύχει», χωρίς να κάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά στην «αλ Κάιντα».

Στο πλευρό της σαουδαραβικής ηγεσίας, δήλωσε ότι βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντουλάχ ακριβώς για το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και τόνισε ότι «πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες επιθέσεις». Πολλές κυβερνήσεις επανέλαβαν τις οδηγίες που είχαν δώσει προς τους υπηκόους τους, καλώντας τους να αποφεύγουν τη Σαουδική Αραβία ή αν αυτό δε γίνεται να μην κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Η Ουάσινγκτον κάλεσε τους διπλωμάτες και τους υπηκόους της να παραμείνουν στα σπίτια τους. Την επίθεση καταδίκασαν ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Ρώσος Πρόεδρος, η ΕΕ και πολλοί άλλοι, ανάμεσα στους οποίους και ηγεσίες αραβικών μουσουλμανικών χωρών, επισημαίνοντας όλοι την ανάγκη «αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, η σαουδαραβική ηγεσία φέρεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο εκδήλωσης και νέων ανάλογων επιθέσεων, ιδιαίτερα ενόψει του μαζικού προσκυνήματος των μουσουλμάνων, τις τελευταίες 10 ημέρες, του Ραμαζανιού στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα. Χθες, ανακοινώθηκε ότι στην ευρύτερη περιοχή του προσκυνήματος θα αναπτυχθούν, τουλάχιστον, 5.000 αστυνομικοί. Τέλος, στην πλειοψηφία του, ο αραβικός Τύπος εκφράζει αποτροπιασμό και καταδίκη για τις «πράξεις ορισμένων που στρέφονται κατά των ίδιων των συμπατριωτών τους και προσβάλλουν τις αρχές της θρησκείας, την οποία συχνά επικαλούνται».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ