Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη συνύπαρξη Γενετικά Τροποποιημένων, συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών
Η νομιμοποίηση της καλλιέργειας και διακίνησης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών έχει σαν στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών προκειμένου αυτές να θησαυρίζουν σε βάρος της υγείας των λαών και του περιβάλλοντος. Το παραπάνω τόνισε ο Γ. Πατάκης στην παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα ότι οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ για τη νομιμοποίηση της ελεύθερης διακίνησης και καλλιέργειας μεταλλαγμένων, αρχίζουν «να πιάνουν τόπο».
Συγκεκριμένα, η τοποθέτηση του Γ. Πατάκη, έχει ως εξής:
«Η σημερινή συζήτηση δείχνει περίτρανα πως οι πιέσεις Μπους στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, τον κ. Σολάνα και τον κ. Πρόντι στις ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι, παίρνουν σάρκα και οστά, όχι μόνο για τη διακίνηση των ΓΤΟ αλλά και για την ελεύθερη καλλιέργειά τους στην ΕΕ. Αλλωστε, ο κ. Φίσλερ σε συνέντευξή του πρόσφατα είπε ότι όχι μόνο δε θα απαγορεύσουν στους Ευρωπαίους αγρότες να καλλιεργήσουν ΓΤΟ εφόσον το επιθυμούν αλλά και ότι, επιπλέον, θα επιδοτούνται.
Κύριε Πρόεδρε, εδώ φαίνεται για πολλοστή φορά η υποκρισία της Κομισιόν που το διάστημα που υλοποιεί την αναθεώρηση της ΚΑΠ, με βασική αρχή τη βελτίωση, υποτίθεται, της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων τα οποία θα εγγυώνται την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος κλπ., προωθεί, από την άλλη μεριά, την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα υποκρισίας αποτελεί ο καπνός, για τον οποίο, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας και την αειφόρο ανάπτυξη, μειώνονται δραστικά οι επιδοτήσεις με στόχο την οριστική κατάργηση της καλλιέργειας.
Το σχέδιο έκθεσης του αντιπροέδρου της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ κ. Μπάριντοφ, έχει ουσιαστικά σα στόχο να περάσει την ιδέα ότι μπορεί να συνυπάρξουν οι ΓΤΟ με συμβατικά και βιολογικά προϊόντα, βάζοντας κάποιους προβληματισμούς σχετικά με τις προϋποθέσεις και τις ρυθμίσεις συνύπαρξης, για τις οικονομικές επιπτώσεις στους αγρότες που θα καλλιεργήσουν ΓΤΟ και σε αυτούς που δε θα καλλιεργήσουν.
Πρόσφατα ο Μάικλ Μίτσερ, υπουργός Περιβάλλοντος στην πρώτη κυβέρνηση Μπλερ, έκανε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ λέγοντας τα εξής: "Δε βλέπω πώς η κυβέρνηση Μπλερ θα μπορούσε να εκδώσει υπεύθυνα άδειες για μεταλλαγμένες καλλιέργειες. Ολα τα στοιχεία των ερευνών αποδείχτηκαν αρνητικά". Κι έχει ιδιαίτερη σημασία η τοποθέτηση αυτή του κ. Μίτσερ αφού επί υπουργίας του, το 1999, ξεκίνησε μια εκτεταμένη δοκιμαστική καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών. Η καλλιέργεια αυτή έγινε σε 210 βρετανικά χωράφια όπου είχαν φυτευτεί στη μισή τους έκταση ΓΤ σπόροι και στην υπόλοιπη συμβατικοί. Τα αποτελέσματα αυτού του μεγάλου πειράματος, λένε σχετικές πληροφορίες, θα εκπλήξουν ακόμη και εκείνους που αντιμετωπίζουν έτσι κι αλλιώς με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Ακόμη και το βασικό επιχείρημα των πολυεθνικών εταιριών, κύρια των ΗΠΑ, παραγωγής γενετικά τροποποιημένων σπόρων αποδείχτηκε έωλο. Στη διάρκεια της πολύχρονης δοκιμασίας, όχι μόνο δε μειώθηκε η ανάγκη για παρασιτοκτόνα αλλά και τα ειδικά παρασιτοκτόνα που απαιτήθηκαν για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες αποδείχτηκαν περισσότερο επιβλαβή από αυτά που απαιτούνται για τις συμβατικές καλλιέργειες.
Πρόεδρε, η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου έχει μία και μόνο υποχρέωση απέναντι στους Ευρωπαίους αγρότες, στο καταναλωτικό κοινό και στο περιβάλλον: Να πει ένα μεγάλο, συνολικό "όχι" στη διακίνηση και στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων με οσαδήποτε ποσοστά επιμόλυνσης και να κάνει αγώνα ενημέρωσης των πολιτών. Μόνο έτσι θα ανταποκριθούμε στο ρόλο μας ως Επιτροπή. Πρέπει να πέσουν στο κενό οι πιέσεις των ΗΠΑ που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών τους, προκειμένου αυτές να θησαυρίζουν σε βάρος της υγείας των λαών και του περιβάλλοντος».