Ρωγμές σε κτίρια και αναστάτωση στους κατοίκους προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με την αναστάτωση, έφερε στην επιφάνεια το γεγονός ότι με κυβερνητική ευθύνη η Θεσσαλονίκη παραμένει αθωράκιστη απέναντι στο ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στους γειτονικούς Νομούς Πιερίας, Χαλκιδικής, Πέλλας και Κιλκίς. Εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας, που εκδηλώθηκε με επίκεντρο τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, αλλά και των μετασεισμών που ακολούθησαν χθες με ισχυρότερο αυτόν που έγινε στις 11 το πρωί και ήταν μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκλήθηκαν ρωγμές σε κτίρια που στεγάζουν σχολεία, αν και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τέτοιου μεγέθους σεισμικές δονήσεις δε δικαιολογούν ζημιές. Σημαντικότερες ήταν αυτές στο ΤΕΕ Λαγκαδά, όπου στεγάζονται περίπου 600 σπουδαστές.
Με κατεπείγον έγγραφο, ο Δήμος Λαγκαδά ζητά να γίνει έλεγχος του σχολείου, διότι εκφράζονται φόβοι επιδείνωσης της στατικής επάρκειας του κτιρίου, επειδή στο παρελθόν διαπιστώθηκαν κακοτεχνίες και κατασκευαστικά λάθη. Οι σπουδαστές του ΤΕΕ Σταυρούπολης χθες το μεσημέρι πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματα εκφράζοντας φόβους για την αντοχή του κτιρίου, στο οποίο στεγάζονται και το οποίο διαθέτει μόνον ένα κλιμακοστάσιο, που, ταυτόχρονα, αποτελεί και την έξοδο διαφυγής.
Από το Τμήμα ΠΣΕΑ βεβαιώνεται ότι οι έλεγχοι που ξεκίνησαν πριν από 2 χρόνια έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν σε όλα τα δημόσια κτίρια, όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ευρημάτων και τα συμπεράσματα αναμένονται σε ένα χρόνο!..
Ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, Σ. Τζακόπουλος, καταγγέλλει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που όχι μόνο δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση, αλλά παράλληλα προσπαθεί να καθιερώσει μόνο τον επιλεκτικό ποιοτικό έλεγχο μελετών και έργων, όταν η ασφάλεια των κατασκευών θεωρείται το αποτελεσματικότερο μέτρο σεισμικής θωράκισης.