Νέο κύκλο κινητοποιήσεων αρχίζουν οι κάτοικοι και φορείς του Δήμου Χορτιάτη προκειμένου να φύγουν οι κεραίες από το πάρκο της περιοχής τους. Αυτό ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι περιβαλλοντικών και άλλων φορέων στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, όπου έγινε συζήτηση για το θέμα των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών κεραιών, το οποίο συνεχίζει, όπως τόνισαν, να αποτελεί «θολό τοπίο».
Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι επιστήμονες είναι συνταρακτικά. Οπως τονίστηκε, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι καρκινογόνος. Δεν υπάρχουν όρια ασφαλείας, καθώς κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Πάντως, στο σχολείο του Χορτιάτη η ακτινοβολία είναι 12 φορές μεγαλύτερη από το κανονικό (ισχύς 5.180 μεγαβάτ), ενώ στις υψηλές παρυφές της κοινότητας η ισχύς ανεβαίνει στα 2 εκατ. 200 χιλιάδες μεγαβάτ. Αντί για 1 κιλοβάτ που αποτελεί τη νόμιμη ισχύ, οι 66 ραδιοφωνικοί και 30 τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν πολλαπλάσια ισχύ (50 κιλοβάτ). Παράλληλα, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με τις παρεμβολές των σταθμών στις συχνότητες του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο δείκτης ασφαλείας πτήσεων.
Οι φορείς ζήτησαν σε πρώτη φάση να φύγουν οι παράνομες κεραίες και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί το θέμα της υπερβολικής ισχύος. Ζήτησαν από την κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό και να εφαρμόσει την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να απομακρυνθούν οι κεραίες.
Στην παρέμβασή τους οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΝΑΣΥ) Μ. Σπυριδάκης και Γ. Ζιώγας τόνισαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να λύσει το θέμα, ενώ χαρακτήρισαν ανευθυνότητα και εμπαιγμό σε βάρος των κατοίκων του Χορτιάτη τη γενικότερη συμπεριφορά της εξουσίας. Τόνισαν ότι η ΝΑΣΥ θα βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων που κινητοποιούνται υπερασπιζόμενοι το περιβάλλον και την υγεία των παιδιών τους.
Από την πλευρά του, ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης σημείωσε ότι η τοποθέτηση των κεραιών στο πάρκο του Χορτιάτη ξεκίνησε παράνομα και αυθαίρετα, ενώ χρόνο το χρόνο ξεφύτρωναν περισσότερες κεραίες ενισχύοντας το καθεστώς παρανομίας, καταπάτησης των εκτάσεων και επεκτείνοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.