Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέρδη και κοινωνική ευθύνη!

Αντιμετωπίζοντας την ολοένα αυξανόμενη αγανάκτηση του απλού κόσμου για τη βασική τάση της καπιταλιστικής παραγωγής να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς, φτωχότερους, η άρχουσα τάξη της χώρας μας, προσπαθεί τώρα, με τους μηχανισμούς που διαθέτει, να περάσει στο λαό την εξής αντίληψη. Οτι δήθεν το κέρδος δεν είναι κακό πράγμα και πως οι επιχειρήσεις έχουν και ευθύνη για προσφορά στην κοινωνία!

Το εργαλείο για να περπατήσει αυτή η νέα αντίληψη δεν είναι άλλο από τον καινοφανή όρο «εταιρική κοινωνική ευθύνη». Η αντίληψη αυτή, προβάλλεται, σε όλους τους τόνους, σαν το μέσο που: Πρώτον, θα δώσει νέο, φιλολαϊκό προφίλ στις επιχειρήσεις. Δεύτερον, θα συμβάλλει στην καλλιέργεια της καλής φήμης τους. Τρίτον, θα έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων και των κερδών τους!

Ο όρος αυτός, που αποτέλεσε και το αντικείμενο ημερίδας που οργάνωσαν την Τρίτη βράδυ στη Θεσσαλονίκη το ΙΑΓΜΕ και η Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων, απλά σημαίνει ότι οι εταιρίες διαθέτουν μέρος των κερδών τους για χρηματοδότηση προγραμμάτων που συμβάλλουν στο κοινωνικό σύνολο. Ολα αυτά βέβαια με το αζημίωτο, αφού οι χορηγίες, για παράδειγμα σε αθλητές, ομάδες κλπ, είναι ταυτόχρονα και πολύ καλή διαφήμιση για την επιχείρηση που συμβάλλει στην παραπέρα αύξηση των κερδών και ταυτόχρονα εξωραΐζει σε ένα βαθμό την εκμεταλλευτική της δραστηριότητα.

Πολύ ευρηματικοί αυτοί οι καπιταλιστές είναι αλήθεια!


Α. ΑΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ