Συνοριακό θέμα προκύπτει με την κατασκευή ρωσικού λιμενοβραχίονα, που πλησιάζει ουκρανική νησίδα
Οι 237 διακρατικές, 155 διακυβερνητικές και 102 διυπουργικές συμφωνίες συνεργασίας για τα πιο διαφορετικά ζητήματα που έχουν υπογράψει τα τελευταία χρόνια, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, οι αρχές της Ρωσίας και της Ουκρανίας φαίνεται ότι δεν είναι αρκετές για να διευθετήσουν όλα τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Ετσι, τις τελευταίες μέρες, ωριμάζει ένα νέο αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για το λιμενοβραχίονα, που κατασκευάζει η ρωσική πλευρά στον κόλπο του Κερτς στην Αζοφική θάλασσα και που κατευθύνεται προς τη νησίδα Τούζλα, την οποία η Ουκρανία θεωρεί δικό της έδαφος. Ηδη, η Ρωσία έχει κατασκευάσει κοντά στα 4.000 μέτρα του βραχίονα, ενώ απομένουν άλλα 100 μέχρι αυτός να φτάσει σε περιοχή που θεωρείται ότι ανήκει στην Ουκρανία. Η τελευταία έχει, ήδη, αποστείλει νότα διαμαρτυρίας προς τη Ρωσία, ενώ συγκάλεσε έκτακτα και το Συμβούλιο Ασφαλείας της, που διόρισε επιτροπή διαχείρισης της κρίσης με τη Ρωσία! Μάλιστα, πληροφορίες του ρωσικού Τύπου αναφέρουν πως η Ουκρανία έχει απευθυνθεί για το θέμα και στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τζ. Ρόμπερτσον, γγ του ΝΑΤΟ, στο Κίεβο την περασμένη Δευτέρα. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λ. Κούτσμα διέκοψε την επίσημη επίσκεψή του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης στην περιοχή κοντά στη νησίδα Τούζλα, προσθέτοντας πως προτίθεται άμεσα να επισκεφτεί αυτήν την ουκρανική νησίδα στις 24 Οκτώβρη.
Από τη μεριά της, η Ρωσία κρατά έως τώρα χαμηλούς τόνους. Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Κίεβο Β. Τσερνομίρντιν σημείωσε πως η κατασκευή του βραχίονα θα σταματήσει εντός ρωσικών χωρικών υδάτων κι έτσι δεν πρέπει να υπάρχει θέμα ανησυχίας από μεριά της Ουκρανίας. Ομως, η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» γράφει πως την περασμένη βδομάδα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αμφισβήτησε το κατά πόσον η συγκεκριμένη νησίδα είναι ουκρανικό έδαφος, μια και αυτή είχε παραχωρηθεί στην Ουκρανία τη δεκαετία του '70, στα πλαίσια του ενιαίου κράτους και η παραχώρηση αυτή δεν έχει επικυρωθεί από νεότερες συνθήκες, μετά το 1991! Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ, όπως μεταδίδει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, δήλωσε πως το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο Κίεβο στις 30 Οκτώβρη και σημείωσε πως η κατασκευή του λιμενοβραχίονα, που γίνεται με απόφαση των τοπικών αρχών της ρωσικής επαρχίας του Κρασναντάρ, έχει μοναδικό στόχο την επίλυση οικονομικών και οικολογικών προβλημάτων και δεν έχει σχέση με τις συνομιλίες για το νομικό καθεστώς της Αζοφικής θάλασσας, που διεξάγουν οι δύο χώρες.
Τα ΜΜΕ και των δύο χωρών σημειώνουν πως οι πολεμικές ναυτικές δυνάμεις Ουκρανίας και Ρωσίας στην περιοχή έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως πραγματοποιούν από σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή της Κριμαίας με τη συμμετοχή πολεμικών αεροπλάνων και πλοίων.