Εντυπωσιακή, η συμμετοχή των σκηνοθετών, αλλά και θερμή η ανταπόκριση του κινηματογραφόφιλου κοινού. Τηρώντας τις προϋποθέσεις ενός ανεξάρτητου φεστιβάλ επιμένουν στην απουσία προκριματικής επιτροπής, γιατί θέλουν το «Πανόραμα» να αποτελεί βήμα ελεύθερης έκφρασης κάθε σκηνοθέτη, χωρίς λογοκρισία και έλεγχο. Αλλωστε, το κοινό είναι αυτό που κρίνει μια ταινία, που την επιδοκιμάζει ή την αποδοκιμάζει.
Χώρες που συμμετέχουν: Αλβανία, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιράν, Καναδά, Κύπρος, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ταϊβάν, Λουξεμβούργο, Τουρκία, Γκάνα και Φινλανδία. Παράλληλα, υπάρχουν συμπαραγωγές ταινιών από τις ΗΠΑ - Παλαιστίνη, τις ΗΠΑ - Ν. Κορέα.
Οσον αφορά τις παράλληλες εκδηλώσεις, φέτος «παντρεύονται» και συνυπάρχουν δύο γενιές σκηνοθετών. Ενα αφιέρωμα στον κινηματογραφιστή της Θεσσαλονίκης Νίκο Μπιλιλή, με δυο ντοκιμαντέρ του, ένα αφιέρωμα στους «μεγάλους του μικρού» με ταινίες μικρού μήκους των Λουίς Μπουνιουέλ, Ζακ Λικ Γκοντάρ, Αλέν Ρενέ, ενώ η νέα γενιά θα εκπροσωπηθεί από σπουδαστές με τις πρώτες τους σκηνοθετικές απόπειρες.
Οσον αφορά στην κριτική επιτροπή, είναι πολυσυλλεκτική και αποτελείται από σκηνοθέτες, διαφημιστές, άτομα διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων που τους ενώνει η αγάπη και το πάθος για τον κινηματογράφο.