Σάββατο 25 Μάρτη 2000 - Κυριακή 26 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Η «μαύρη» επέτειος των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών

Τσιγγάνοι που βρέθηκαν βασανισμένοι απο τον UCK στο Πρίζρεν

Associated Press

Τσιγγάνοι που βρέθηκαν βασανισμένοι απο τον UCK στο Πρίζρεν
24 Μάρτη 1999. Λίγο πριν τις 21.00 ώρα Ελλάδας, οι πρώτοι ΝΑΤΟικοί πύραυλοι «Κρουζ» πλήττουν τις νότιες και δυτικές περιοχές της Πρίστινας. Οι εκρήξεις στο Κοσσυφοπέδιο ακούγονται έως το Μαυροβούνιο... Ακολούθως πέντε ισχυρές εκρήξεις σημειώνονται στο Νόβι Σαντ. Οι σειρήνες ηχούν δαιμονισμένα στις γειτονιές του Βελιγραδίου, της Πρίστινας, του Κρακούγεβατς και του Νις. Η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκτός από το Μαυροβούνιο που αρνείται, προτιμώντας πεισματικά να επαναλαμβάνει τις επικρίσεις του κατά της κυβέρνησης του ομοσπονδιακού Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς...

Ωρα 22.30 - Βρυξέλλες. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ανακοινώνει την είδηση της έναρξης των φονικών επιδρομών κατά της Γιουγκοσλαβίας, δίχως ωστόσο να κηρύξει ούτε τότε, αλλά ούτε αργότερα, πόλεμο κατά του Βελιγραδίου. Στο σύντομο διάγγελμά του, υποστηρίζει πως η «πρώτη ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς που αρνήθηκε να σταματήσει τις πράξεις βίας στο Κόσσοβο και να διαπραγματευτεί με καλή θέληση». Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ισχυρίζεται πως σκοπός της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Σερβία «είναι ο τερματισμός της βίας και της ανθρωπιστικής καταστροφής που συντελούνταν στην περιοχή»!

Λίγη ώρα μετά, στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, σε διάγγελμά του υπογραμμίζει ότι η απόφαση για την επέμβαση «ελήφθη από όλους τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους» με τρεις στόχους: α) την επίδειξη αποφασιστικότητας του ΝΑΤΟ για ειρήνη στα Βαλκάνια, β)ο Μιλόσεβιτς να πληρώσει τη βία κατά των Αλβανών, γ) να εξαλειφθεί η ικανότητα των Σέρβων να κλιμακώσουν τον πόλεμο κατά των Κοσσοβάρων.

Την ίδια ώρα στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, ανακαλεί τον αντιπρόσωπο της χώρας από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και ζητεί άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο Πεκίνο, ο υπουργός Εξωτερικών, Τανγκ Σιανχουάν, καταδικάζει τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, ζητά το σεβασμό της ακεραιότητας της δοκιμαζόμενης χώρας και προειδοποιεί για τις σοβαρές επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης στο Διεθνές Δίκαιο...

Αυτός ο πόλεμος δεν έχει όμοιό του!

Κάπως έτσι εκτυλίσσεται το πρώτο δραματικό 24ωρο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οι λαοί παρακολουθούν - στην αρχή άναυδοι, στη συνέχεια οργισμένοι - τα δρώμενα μιας άνευ προηγουμένου επέμβασης του μοναδικού στρατιωτικού συμφώνου στη Γη κατά μίας ανεξάρτητης χώρας, με τα ακόλουθα, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά:

-Πρώτον, ο επιδρομέας (ΝΑΤΟ) ποτέ δεν κήρυξε επίσημα πόλεμο κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας! Αντ' αυτού, και παρά την εξουσιοδότηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ (Χαβιέ Σολάνα) να διατάξει - τυπικά... - την έναρξη των βομβαρδισμών, αυτός που προαναγγέλλει ως βέβαιη την εισβολή είναι ο Αμερικανός ΝΑΤΟικός στρατηγός Κλάους Νάουμαν, στη διάρκεια δηλώσεών του στο...CNN στις 22 του Μάρτη!

- Αντίθετα με τα προσχήματα που τηρούνταν στο παρελθόν για τη διεξαγωγή «πειραματικών» ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο όνομα της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» (π.χ., Σομαλία, Αϊτή, κλπ.), στην περίπτωση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας οι μάσκες πέφτουν κραυγαλέα, παραμερίζοντας επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραγράφοντας τα άρθρα της «Χάρτας» των Ηνωμένων Εθνών, ενώ καταστρατηγείται κάθε έννοια του ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου προς τελική «αντικατάσταση» αυτού με το «Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ»...

- Μάλλον περιττό, αλλά αξίζει να παραθέσουμε σ' αυτό το σημείο το γεγονός πως σ' αυτόν τον βρόμικο και απαράδεκτο, από κάθε άποψη, πόλεμο το θύμα της επίθεσης ουδέποτε «προκάλεσε» με οιοδήποτε τρόπο χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, η πρακτική της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας να υπερασπίσει τμήμα της εδαφικής κυριότητάς της (Κοσσυφοπέδιο) από τη δράση αυτονομιστών που αποδεδειγμένα δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν στα «στρατόπεδα - θερμοκήπια» της CIA, θεωρήθηκε causus belli!

Ετσι, με τη διάτρητη «αφορμή» της αποτροπής «μίας ανθρωπιστικής τραγωδίας στο Κόσσοβο», διεξήχθη επί 11 βδομάδες μία αεροπορική επιδρομή, προκαλώντας ως επί το πλείστον το θάνατο άνω των 3.000 αμάχων κάθε ηλικίας και εθνικής καταγωγής, το σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον 6.000 πολιτών, τη δημιουργία πολλών εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, τουλάχιστον 600.000 ανέργων, την οικονομική εξαθλίωση 2.500.000 πολιτών, τεράστιες υλικές ζημιές σε κάθε κατηγορία οικονομικής, παραγωγικής και άλλης υποδομής της χώρας, αλλά και ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον μέσω της ρίψης περίπου 31.000 βομβών εμπλουτισμένου ουρανίου με στόχο την υπονόμευση της υγείας και των μελλοντικών γενιών... Οσον αφορά τα παιδιά που έπεσαν θύματα αυτού του εγκληματικού πολέμου, αξίζει να σημειωθεί πως αυτά αποτέλεσαν το 30% του αριθμού των νεκρών, το 40% των σοβαρά τραυματισμένων, ενώ το 10% του παιδικού πληθυσμού της χώρας υπέστη σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές εξαιτίας των βομβαρδισμών.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρονικό κρίσης(2004-03-19 00:00:00.0)
Μέσα Δεκέμβρη καταθέτει και ο στρατηγός Γ. Κλαρκ...(2003-11-18 00:00:00.0)
Ψευδομάρτυρας ο Τάνιτς, λέει ο Μιλόσεβιτς(2002-05-16 00:00:00.0)
Ο «αδιάβαστος» μάρτυρας και «ερευνητές» στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ...(2002-03-14 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικές βόμβες και ψέματα...(2001-03-24 00:00:00.0)
Επιχείρηση νομιμοποίησης της εισβολής(1999-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ