Επικίνδυνη διαγράφεται η κατάσταση, καθώς με κυβερνητική ευθύνη το έργο της αποκατάστασης έχει βαλτώσει
Τη στιγμή που τα Ρίχτερ επισκέπτονται ξανά την Αττική πάνω από 2.000 ετοιμόρροπα σπίτια δεν έχουν κατεδαφιστεί, ενώ χιλιάδες επισκευάσιμα κατοικούνται χωρίς να έχουν γίνει επισκευές |
Η νέα σεισμική έξαρση αποδεικνύει και το μέγεθος της επικίνδυνης πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς εξαιτίας της εξίμισι και πλέον μήνες δεν έχουν κατεδαφιστεί ακόμη πάνω από 2.000 κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπα, ενώ δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν καταδικαστεί να μένουν στα σπίτια τους που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα», χωρίς να έχουν γίνει οποιεσδήποτε επισκευές. Παράλληλα, μάταια περιμένουν την τιμωρία των ενόχων οι συγγενείς των 154 θυμάτων που καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν από το σεισμό.
Οι λόγοι αυτοί προκάλεσαν έντονη ανησυχία στους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, που στο νέο χτύπημα του Εγκέλαδου πετάχτηκαν έντρομοι από τα σπίτια τους, έχοντας επιπλέον νωπές τις μνήμες από τον προηγούμενο καταστρεπτικό σεισμό.
Πάντως, οι σεισμολόγοι ήταν αρκετά καθησυχαστικοί, εντάσσοντας το χτεσινό σεισμό στη φυσιολογική σεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού της 7ης Σεπτέμβρη. Ως εξήγηση για το γεγονός ότι ο νέος σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός δινόταν το μικρό εστιακό βάθος, ενώ παράλληλα και το γεγονός ότι είχε αρκετά μεγάλη διάρκεια. Επίσης δεν απέκλειαν παρόμοιοι μετασεισμοί να συμβούν και στο μέλλον.
Οσοι πίστευαν ότι η κυβέρνηση καθυστερούσε επίτηδες το έργο της αποκατάστασης, ώστε να το αναλάβουν οι ίδιοι οι σεισμόπληκτοι, καταβάλλοντας τα χρήματα από την τσέπη τους, μάλλον δικαιώνονται...
Σύμφωνα λοιπόν με συμπληρωματική εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Χρυσικόπουλου, που στάλθηκε στα ΤΑΣ στις 29 Φλεβάρη, η κυβέρνηση σπεύδει να καθιερώσει διαδικασία εξπρές για τον αποχαρακτηρισμό όσων κτιρίων επισκευάστηκαν με ευθύνη των ιδιοκτητών τους, δηλαδή δεν ακολουθήθηκε η χρονοβόρα - και εν πολλοίς μάταια - διαδικασία μέσω των ΤΑΣ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, προκειμένου ένα τέτοιο κτίριο να αποχαρακτηριστεί, θα πρέπει ο ιδιώτης μηχανικός που ανέλαβε την επισκευή να υποβάλει Τεχνική Εκθεση, στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά οι ζημιές του κτιρίου και ο τρόπος επισκευής του, καθώς και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία ο μηχανικός θα δηλώνει ότι η επισκευή έγινε υπ' ευθύνη του και σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Τεχνική Εκθεση.