Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Παρέχουν υποχρεωτικά δωρεάν εργασία

Η κυβερνητική πολιτική συνδέει τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης με την εποχική απασχόληση ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός αυτός έχει παγιωθεί στις 5.500 άτομα, τα οποία μέχρι πέρσι προσλαμβάνονταν με ετήσιους διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ.

Από φέτος προσλαμβάνονται για μια πενταετία και απασχολούνται μέχρι πέντε μήνες κάθε έτος. Ο διαγωνισμός γίνεται πλέον με το σύστημα Γιάννης κερνάει - Γιάννης πίνει. Τα πάντα (δικαιολογητικά, ενστάσεις, αθλητικές δοκιμασίες κτλ.) εξετάζονται από υπηρεσιακούς και μόνο παράγοντες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Βέβαια, οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση, σε περίπτωση που δεν έχουν υπολογιστεί σωστά τα μόριά τους. Κανείς τους όμως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τα μόρια του διπλανού του είναι αυτά που αναγράφονται στους πίνακες που αναρτώνται έξω από τις υπηρεσίες που διενεργούν τους διαγωνισμούς. Επιπλέον, ο τρόπος μοριοδότησης οδήγησε φέτος, κατά μέσο όρο πανελλαδικά, περίπου το 70% των υποψηφίων σε κλήρωση για τη θέση της τελικής κατάταξης. Στις κληρώσεις αυτές, κατά κανόνα, παρέστησαν ελάχιστοι από τους υποψήφιους και «κατά σύμπτωση» σε αρκετές υπηρεσίες οι παρευρεθέντες κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις.

Συγκεκριμένη διάταξη ορίζει ότι όσοι από τους προσληφθέντες επιθυμούν, μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα και εθελοντές πυροσβέστες. Για να διατηρήσουν όμως την ιδιότητα του εθελοντή πρέπει να προσφέρουν τουλάχιστον τριάντα δύο (32) ώρες εθελοντικής εργασίας κάθε μήνα. Για να προσληφθούν και τον επόμενο χρόνο ως εποχικοί πυροσβέστες, πρέπει στο φύλλο ποιότητας που θα συντάσσεται στο τέλος κάθε πεντάμηνης απασχόλησης, να έχουν κριθεί ικανοί από το διοικητή τους. Και βέβαια είναι λογικό οι διοικητές που φέρουν την ευθύνη της πυρόσβεσης να θεωρήσουν ικανούς όσους προσφέρουν περισσότερες ώρες εργασίας, δηλαδή αυτούς που έχουν δηλώσει και εθελοντές.

Με τη θηλιά της ανεργίας στο λαιμό τους, λοιπόν, και το φόβο να κριθούν ανίκανοι για πρόσληψη τον επόμενο χρόνο, όπως μαθαίνουμε οι περισσότεροι έχουν ήδη δηλώσει και εθελοντές για την επόμενη εξαετία (διότι από τον εθελοντισμό παίρνουν και μόρια για το διαγωνισμό της επόμενης πενταετίας).

Εν ολίγοις στα προσεχή πέντε χρόνια, για τα οποία ισχύει η φετινή πρόσληψη, κάθε εποχικός πυροσβέστης, που δήλωσε εθελοντής, θα προσφέρει (5 χρόνια επί 5 μήνες απασχόλησης το χρόνο επί 4 εβδομάδες ο μήνας επί 37,5 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας) 3.750 ώρες εργασίας ως μισθωτός και (6 χρόνια επί 12 μήνες επί 32 ώρες εργασίας το μήνα) 2.304 ώρες μισθωτής εργασίας ως εθελοντής. Δηλαδή, η εποχική απασχόληση στο Πυροσβεστικό Σώμα στοιχίζει περίπου 40% φθηνότερα απ' ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως να στοιχίζει. Υπάρχει όμως και συνέχεια.

Το Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και το προσωπικό εποχικής απασχόλησης ακολουθεί το ωράριο εργασίας του μόνιμου προσωπικού. Εργάζεται δηλαδή μέρα και νύχτα, Κυριακές και αργίες. Στο πεντάμηνο από πρώτη Ιουνίου μέχρι τέλος Οκτώβρη θα πρέπει να καλυφθούν - και σίγουρα θα καλυφθούν - 25 ημέρες εξαιρέσιμες και εκατόν πενήντα 8ωρα ή 1.200 ώρες νυχτερινής εργασίας. Σύμφωνα όμως με την από 19 Ιουνίου 2003 διαταγή Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, κάθε εποχικός υπάλληλος σε όλο το πεντάμηνο της σύμβασής του εργάζεται περίπου 250 ώρες νύχτα και 80 ημερήσιες ώρες Κυριακών και αργιών.

Περάστε κόσμε! Η εργατική δύναμη σε περίοδο εκπτώσεων. Στις τέσσερις ώρες νυχτερινής απασχόλησης οι τρεις θα είναι δώρο και στις τρεις ώρες εργασίας σε Κυριακή ή αργία δώρο οι δύο!!

Σε περίπτωση υπερωριακής απασχόλησης, απλά δε δικαιούνται αμοιβή και ρεπό, που θα τους δοθεί όταν οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιτρέψουν. Κι όλα αυτά, με την προϋπόθεση ότι πάντα οι καιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές, διότι τα έτη 2000 και 2001, που ήταν άσχημες, το εποχικό προσωπικό προσέφερε στο Πυροσβεστικό Σώμα εκατοντάδες ώρες εργασίας, για τις οποίες όχι μόνο δεν πληρώθηκε, αλλά ούτε ένα ευχαριστώ δεν ακούστηκε από επίσημα χείλη. Και το Πυροσβεστικό Σώμα είναι η υπηρεσία που κατ' επανάληψη έχει περισώσει το κύρος του κράτους. Τα συμπεράσματα δικά σας.


Δ.Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ