Τα στοιχεία από την έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ, την περασμένη Δευτέρα, έδειχναν ότι η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Βεβαίως, στην έκθεση δεν αναφέρεται το γεγονός ότι η αύξηση της αμερικάνικης παραγωγικότητας οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του προσωπικού των επιχειρήσεων με τις μαζικές απολύσεις και στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων που συντελείται, είτε με την αύξηση των ωρών εργασίας, είτε με τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.
Την περασμένη χρονιά, το προϊόν ανά εργαζόμενο αυξήθηκε στις HΠA κατά 2,8% σε σχέση με το 2001 φτάνοντας τα 60.728 δολάρια. O μέσος όρος αύξησης των τελευταίων επτά ετών ήταν 2,2%, δηλαδή διπλάσιος τόσο σε σχέση με την Ευρώπη (1,2%) όσο και την Ιαπωνία (1,1%).
Μεταξύ των άλλων, με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ, δίνεται μια απάντηση και σ' όσους ισχυρίζονται ότι η παραγωγικότητα στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή και ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Αμερικανών συναδέλφων τους.
Λοιπόν, κατά το 2002 η Ελλάδα αύξησε την παραγωγικότητά της κατά 4,1% ξεπερνώντας κατά πολύ τις HΠA.
Το ίδιο ισχύει και για το μύθο περί της έλλειψης εργατικότητας των Ελλήνων. Το 2002, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Ελληνες εργάστηκαν κατά μέσο όρο 1.934 ώρες ξεπερνώντας τις 1.825 των Αμερικανών.
Βεβαίως, οι θιασώτες της «ανταγωνιστικότητας» επιμένουν ότι από τα στοιχεία προκύπτει η ανάγκη των «διαρθρωτικών αλλαγών» στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα. Η όρεξη του κεφαλαίου ανοίγει τρώγοντας.