«Η οδός Νικόλσκι», έργο του Α. Μ. Βασνέτσοφ |
Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης μίλησαν ο διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Δ. Μιχαλόπουλος, η Γκαλίνα Ιβάνοβνα Βεντερνίκοβα, διευθύντρια του Μουσείου Ιστορίας της Μόσχας , η Ιντέγια Αντρέγιεβνα Μπαλακάγιεβα, στέλεχος των Ρωσικών Κρατικών Αρχείων και η Ιρίνα Σμάγκινα, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του Μουσείου Ιστορίας της Μόσχας.
Ο Δ. Μιχαλόπουλος σημείωσε ότι η έκθεση περιλαμβάνει τρία σκέλη. Την συμβολή των Ελλήνων στην διαμόρφωση του ρωσικού κράτους και της ρωσικής εκκλησίας, τον απόηχο της ελληνικής επανάστασης του '21 στην Ρωσία και το πλούσιο αρχειακό υλικό ελληνικών εγγράφων που βρίσκονται στα κρατικά αρχεία της Ρωσίας και που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ελληνικής ιστορίας από την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, μέχρι την ελληνική επανάσταση.
Η Γκαλίνα Βεντερνίκοβα αναφέρθηκε στις παραδοσιακές, όπως τις χαρακτήρισε, σχέσεις των δύο μουσείων, «όπως παραδοσιακές είναι και οι σχέσεις των δύο λαών». Αυτές οι σχέσεις αντικατοπτρίζονται στα ιστορικά αρχεία της Ρωσίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τον 16ο αιώνα που γίνονται ιδιαίτερα στενές.
Η Ιρίνα Σμάγκινα αναφέρθηκε στην ιστορία της εμφάνισης των πρώτων ελληνικών βιβλίων στην Μόσχα, τα οποία έφτασαν εκεί - φορτωμένα σε 70 άμαξες(!) - με την μορφή «προίκας» της Ζωής (Σοφίας) Παλαιολογίνας - ανιψιάς του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα - όταν το 1472 παντρεύτηκε τον μετέπειτα τσάρο, Ιβάν Γ'.
Τέλος, η Ιντέγια Μπαλακάγιεβα αναφέρθηκε εκτενώς στο ρώσικο αρχειακό υλικό ελληνικών εγγράφων που καλύπτουν την περίοδο από το 1509 μέχρι το 1718 και περιλαμβάνουν αλληλογραφία, ντοκουμέντα για τις διμερείς επαφές της περιόδου κ.ά.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Μάη και θα είναι ανοιχτή κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σαββατοκύριακο από τις 9 πμ μέχρι τις 1.30 μμ.