Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πέθανε ο Ηλίας Πετρόπουλος

Εχασε τη μάχη με τον καρκίνο, προχτές το βράδυ στο Παρίσι, όπου ζούσε μόνιμα από το 1973, ο συγγραφέας Ηλίας Πετρόπουλος.

Ιδιόμορφη περίπτωση στα Ελληνικά Γράμματα, ο Η. Πετρόπουλος προκαλούσε με τη θεματολογία, αλλά και με την ανατρεπτική γραφή του. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Σπούδασε νομικά στο ΑΠΘ. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, ενώ, με τη νίκη της ΕΔΑ στις δημοτικές εκλογές του 1957 στη Θεσσαλονίκη, ανέλαβε γραμματέας της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου. Εγινε γνωστός με το βιβλίο του «Το εγχειρίδιο του καλού κλέφτη». Αλλα έργα του είναι: «Ρεμπέτικα τραγούδια», «Καλιαρντά», «Ο τούρκικος καφές εν Ελλάδι», «Θεσσαλονίκη, η μνήμη μιας πόλης», «Ρεμπετολογία». Τα έργα του προκάλεσαν τέσσερις καταδίκες από ελληνικά δικαστήρια (οι τρεις στη διάρκεια της δικτατορίας).

Σε συλλυπητήρια δήλωσή του, ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, σημείωσε ότι «ο Ηλίας Πετρόπουλος με την πρωτοτυπία των θεμάτων του και με την ελευθεριότητα του ύφους του διαμόρφωσε το δικό του χώρο μέσα στην Ελληνική Γραμματεία και αφήνει το εμφανές αποτύπωμά του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ