Τρίτη 26 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Διασταυρούμενα» πυρά από όλα «τα μέτωπα»

Αιματηρές συγκρούσεις Κούρδων - Τουρκομάνων στο Βόρειο Ιράκ

Οργή στην ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σιίτη ηγέτη Μοχάμαντ Σαϊντ αλ Χακίμ

«Πυρά» από όλους κατά των κατοχικών δυνάμεων για το χάος

Πάντα με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Associated Press

Πάντα με το δάκτυλο στη σκανδάλη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΙΡΚΟΥΚ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Με την παράδοση των τελευταίων σορών που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του κτιρίου του ΟΗΕ «έκλεισε» τυπικά η προσπάθεια για ανεύρεση επιζώντων, αλλά και δεκάδων ακόμη αγνοουμένων, οι οποίοι δεν έχουν εντοπιστεί και προφανώς θα παραμείνουν αγνοούμενοι. Η αδυναμία των κατοχικών δυνάμεων να διαφυλάξουν την ασφάλεια δεν αποτελεί μείζον ζήτημα μόνο στις διαβουλεύσεις, που συνεχίζονται στον ΟΗΕ, μετά τη βομβιστική επίθεση κατά της έδρας του στην ιρακινή πρωτεύουσα. Από άκρη σε άκρη στο Ιράκ, εκτός από τις αντάρτικες επιθέσεις, οι κατακτητές βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων του Ιράκ που τους κατηγορούν για το χάος, στο οποίο έχει βυθιστεί η χώρα.

Αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν πέριξ της ημικατεστραμμένης έδρας του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, αν και ολοκληρώθηκαν, τυπικά, οι εργασίες ανάσυρσης επιζώντων ή σορών. Οι κλυδωνισμοί που προκάλεσε στην, ήδη, στιγματισμένη κατοχική διοίκηση η επίθεση της περασμένης Τρίτης, συνεχίζονται και οι αντιδράσεις είναι αλυσιδωτές. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι μειώνει δραστικά το προσωπικό και τις δραστηριότητές του καθώς «οι κατοχικές δυνάμεις δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εργαζομένων μας». Ηδη, ο ΟΗΕ προχώρησε σε μείωση κατά 50% του προσωπικού του.

Διαμαρτυρία στο Τέξας όπου στην πικέτα παρουσιάζονται οι απώλειες των αμερικάνων στο Ιράκ

Associated Press

Διαμαρτυρία στο Τέξας όπου στην πικέτα παρουσιάζονται οι απώλειες των αμερικάνων στο Ιράκ
Στο μεταξύ, την ευθύνη για την επίθεση στο κτίριο του ΟΗΕ διεκδίκησε με ανακοίνωση στο διαδίκτυο άλλη μια οργάνωση μετά την πρωτοεμφανιζόμενη «Ενοπλη Εμπροσθοφυλακή του Δεύτερου Στρατού του Μωάμεθ». Η οργάνωση «Ταξιαρχίες του Μάρτυρα Αμπού Χαφς αλ Μάσρι» δήλωνε ότι «έδωσε ένα μάθημα στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ» και προειδοποιεί για νέες επιθέσεις. Θεωρητικώς η οργάνωση υποδηλώνει διά του ονόματός της, που είναι το προσωνύμιο ηγετικού στελέχους της «αλ Κάιντα», τις σχέσεις της. Πρακτικώς δεν επαληθεύεται η αυθεντικότητά της.

Στη Νέα Υόρκη, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν στις προσπάθειές τους να «προσελκύσουν» στρατεύματα από περισσότερες χώρες «στη δύναμη σταθεροποίησης». Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, επαναλάμβανε ότι «η ευθύνη της ασφάλειας βαραίνει το συνασπισμό που έχει τον έλεγχο του Ιράκ. Αν ο έλεγχος περάσει στον ΟΗΕ, τότε όλα μπορούν να αναθεωρηθούν». Αν οι δηλώσεις Φίσερ δεν προκαλούν έκπληξη, σίγουρα η σταδιακή «οπισθοχώρηση» πιστών συμμάχων είναι είδηση. Ο Αυστραλός ΥΠΕΞ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, καθιστούσε σαφές ότι η Αυστραλία «δεν υπάρχει περίπτωση να στείλει ενισχύσεις», όπως φέρονται να ζητούν οι ΗΠΑ σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Εθνοτικές συγκρούσεις στο βορρά

Τουλάχιστον 12 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός των αιματηρότατων συγκρούσεων που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο ανάμεσα σε Κούρδους και Τουρκμένους, στην πόλη Τουζ Χαρμάτο, κοντά στο Κιρκούκ. Επί ώρες, η πόλη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, λεηλατήθηκαν καταστήματα, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και ανταλλάχτηκαν αληθινά πυρά, ενώ η επέμβαση των κατοχικών δυνάμεων προκάλεσε περισσότερα θύματα τελικά.

Εκπρόσωπος των Τουρκομάνων στην Αγκυρα, ο Αχμέτ Μουράτλι, μετά από συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Αμπντουλάχ Γκιούλ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «αν και υποσχέθηκαν ειρήνη, αγνοήθηκαν τελικά οι Τουρκομάνοι, οι περιουσίες τους καταστρέφονται, τα τεμένη τους βεβηλώνονται και γενικώς οι ΗΠΑ απέτυχαν να μας προστατεύσουν». Ο Μουράτλι χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ. Τόσο ο Γκιούλ όσο και πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωναν ότι «παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον».

Η Αγκυρα έχει αποσαφηνίσει ότι επιθυμεί την ανάπτυξη στρατευμάτων της «σε χώρο που θα ελέγχει απόλυτα, όπου κρίνει απαραίτητο», ενώ η Ουάσιγκτον στοχεύει να επιτρέψει την ανάπτυξή τους νοτιότερα από τις κουρδικές περιοχές, για να αποτρέψει συγκρούσεις με τους Κούρδους. Χτες, το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν κατήγγειλε ότι ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε, την Κυριακή, κουρδικό χωριό στη μεθόριο.

Θρησκευτική ένταση στο νότο

Χιλιάδες Σιίτες μετέτρεψαν, χτες, σε διαδήλωση τις κηδείες των τριών σωματοφυλάκων του Σιίτη ηγέτη Αγιατολάχ Μοχάμαντ Σαΐντ αλ Χακίμ, οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν ο Χακίμ έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης την Κυριακή στη Νατζάφ. Ο ίδιος τραυματίστηκε ελαφρά. Η οργάνωση του Χακίμ, το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, η μεγαλύτερη σιιτική οργάνωση, στρέφει τις υποψίες της είτε κατά πιστών στο Σαντάμ, είτε κατά «ξένων δυνάμεων», ενώ ορισμένοι υποψιάστηκαν μια έτερη σιιτική οργάνωση υπό τον Μοκτάντα αλ Σαντρ, ο οποίος σε αντίθεση με τον αλ Χακίμ, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο. Το σύνολο, όμως, των Σιιτών είναι εξοργισμένοι με τους κατακτητές, επειδή «δεν μπορούν να επιβάλλουν ασφάλεια».

Διαδήλωση μπροστά στην έδρα των δυνάμεων κατοχής πραγματοποιήθηκε και στη Βαγδάτη από Σιίτες εξοργισμένους από την έλλειψη ασφάλειας. Την ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τη, διαρκώς επιδεινούμενη, κατάσταση, οι κατοχικές δυνάμεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία στρατολόγησης πρώην μυστικών πρακτόρων του καθεστώτος ως συνεργατών για να εντοπίζουν όσους αντιστέκονται στην κατοχή. Επιπλέον, σύμφωνα με τους «Νιού Γιορκ Τάιμς», αποφασίστηκε η μεταφορά εκτός Ιράκ 28.000 Ιρακινών αστυνομικών προκειμένου να εκπαιδευτούν στην Ουγγαρία.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ