Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αναμενόμενη επάνοδος στη βία

Το τείχος του αίσχους των Ισραηλινών, μαρτυρά την κατοχή

Associated Press

Το τείχος του αίσχους των Ισραηλινών, μαρτυρά την κατοχή
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΝΤΟΧΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΜΟΣΧΑ και ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Δύο ασύνδετες μεταξύ τους βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας από ένα αγόρι και ένα κορίτσι 17 χρόνων, η μία σε σούπερ-μάρκετ στο προάστιο Ρος Χααγίν του Τελ Αβίβ και η δεύτερη σε μια στάση λεωφορείου στον ιουδαϊκό εποικισμό Αριέλ στη Δυτική Οχθη, κόστισαν χτες τις ζωές των βομβιστών, δύο Ισραηλινών, ενός 42χρονου πολίτη και ενός 18χρονου Ισραηλινού στρατιώτη, καθώς και τους τραυματισμούς 12 ακόμη παριστάμενων.

Οι δύο νέοι βομβιστές αυτοκτονίας - και οι δύο μικροπωλητές των δρόμων, που μεγάλωσαν μερικά τετράγωνα μακριά ο ένας από την άλλη στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης - πυροδότησαν τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένοι με διαφορά μιας ώρας ο ένας από τον άλλο. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε πάντως ότι δεν πιστεύει πως οι δύο ενέργειες ήταν συντονισμένες, εκδοχή που υποστήριξαν και οι συγγενείς των δύο νέων.

Την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις φέρονται να ανέλαβαν δύο παλαιστινιακές οργανώσεις αντίστασης. Την ευθύνη για την ενέργεια στον οικισμό Αριέλ ανέλαβε ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, ο οποίος είπε (στο Γερμανικό Πρακτορείο) πως η επίθεση έγινε σε εκδίκηση για τον φόνο από Ισραηλινούς δύο πολιτών και δύο μαχητών της Χαμάς στη Νάμπλους (Παρασκευή). Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, την ευθύνη για τη δεύτερη επίθεση ανέλαβε η Χαμάς.

Η ευθύνη «στο Ισραήλ»

Ο μικρός Παλαιστίνιος διαμαρτύρεται με αυτόν τον τρόπο, για τη μη απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων

Associated Press

Ο μικρός Παλαιστίνιος διαμαρτύρεται με αυτόν τον τρόπο, για τη μη απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων
Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε από το Κατάρ όπου πραγματοποιούσε χτες επίσκεψη -την οποία διέκοψε για να επιστρέψει στην Παλαιστίνη- ότι «η κλιμάκωση προήλθε από την ισραηλινή πλευρά». Πρόσθεσε: «καταδικάζω τις δυο επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών και επίσης καταδικάζω τις συνεχιζόμενες ισραηλινές προκλήσεις... Η Παλαιστινιακή Αρχή θα εργαστεί σκληρά για τη διατήρηση της εκεχειρίας και της τάξης».

Ο Ελίας Ζανανίρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, καταδίκασε ως «απαράδεκτες» τις επιθέσεις αυτοκτονίας, σχολιάζοντας ότι «καμία από τις δικαιολογίες, περιλαμβανομένης της επίθεσης στη Νάμπλους, δεν έχει σημασία». Κατά την άποψή του, οι οργανώσεις θα έπρεπε να «σεβαστούν» την εκεχειρία.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι παλαιστινιακών οργανώσεων επέρριψαν την ευθύνη για την παραβίαση της εκεχειρίας στην κυβέρνηση Σαρόν: ο Ισμαΐλ Χανίγε, εκπρόσωπος της Χαμάς, τόνισε σε δηλώσεις του ότι το Ισραήλ «απέρριψε την εκεχειρία και υιοθέτησε σκληρή στάση», ενώ ο Μοχάμαντ αλ Χίντι της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ τόνισε στις δικές του δηλώσεις ότι «οι Ισραηλινοί δε σέβονται την εκεχειρία [...]. Συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον του παλαιστινιακού λαού από την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας».

Απαιτούν παλαιστινιακό εμφύλιο


Associated Press

Η ισραηλινή κυβέρνηση -η αδιαλλαξία της οποίας στα ζητήματα της απελευθέρωσης των κρατουμένων και του τείχους ασφαλείας αποτέλεσε τη βασική αφορμή του νέου ξεσπάσματος, όπως είχαν προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες οι παλαιστινιακές οργανώσεις- είδε στις χτεσινές επιθέσεις την ευκαιρία να κλιμακώσει, με αμερικανική στήριξη, τις πιέσεις της προς τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς, να κηρύξει τον πόλεμο στις αντιστασιακές οργανώσεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν τα είπε όλα: «το Ισραήλ δε θα μπορέσει να συνεχίσει την (ειρηνευτική) διαδικασία παρά την ισχυρή του θέληση γι' αυτό, αν η τρομοκρατία δεν πάψει εντελώς και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της». Για τη μη εκπλήρωση των ισραηλινών υποχρεώσεων -τον εμπαιγμό με τον αριθμό των κρατουμένων, τη συνέχιση της ανέγερσης του «αμυντικού τείχους», την αδιάκοπη επέκταση των εποικισμών- ούτε λόγος. Απλώς η επανάληψη για νιοστή φορά του αφορισμού ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «δεν κάνει τίποτα για να εξαρθρώσει και να αφοπλίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Εκπρόσωπος της κυβέρνησής του είπε ότι «ζητούμε επισήμως από τον Μαχμούντ Αμπάς να εξαρθρώσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις, να συλλάβει τα μέλη τους και να συγκεντρώσει τα όπλα τους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη σύνοδο κορυφής της Ακαμπα πριν από δύο μήνες».

Από κοντά και ο Αμερικανός ΥπΕξ Κόλιν Πάουελ (για την αμερικανική... αμεροληψία στο ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα φυσικά δε χρειάζονται πολλές εισαγωγές): «δε θα φθάσουμε ποτέ (στην ειρήνη) όσο υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να μετέχουν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, και βλέπουμε οποιεσδήποτε αντιδράσεις σε τρομοκρατικές δραστηριότητες ως αναγκαίες για την αυτοάμυνα» του Ισραήλ, είπε. Για τους 15 Παλαιστίνιους νεκρούς διαρκούσης της εκεχειρίας από τις 29 Ιουνίου, ο αμερόληπτος κ. Πάουελ δεν έκανε φυσικά κανένα σχόλιο. Πρόσθεσε ότι η «τρομοκρατία» (εξαιρουμένης της ισραηλινής κρατικής τρομοκρατίας, να υποθέσει κανείς;) «καταστρέφει τα όνειρα των Ισραηλινών όπως και των Παλαιστινίων».

Ως χτες βράδυ, ισραηλινές στρατιωτικές πηγές έλεγαν ότι δε σχεδιάζονταν «μεγάλης κλίμακας» επιχειρήσεις σε αντίποινα για τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, σε μια κίνηση που αποδιδόταν στην προσπάθεια του Τελ Αβίβ να «αποφύγει το να κατηγορηθεί» για την κατάρρευση του λεγόμενου «οδικού χάρτη». Προς το παρόν. Ισραηλινά στρατεύματα απέκλεισαν κατ' αρχάς τη Νάμπλους και επέβαλαν πλήρη αποκλεισμό στα γύρω χωριά της Δυτικής Οχθης, ενώ οι ισραηλινές δικαστικές αρχές ανέβαλαν επ' αόριστον την απελευθέρωση 69 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Πολλά αναμενόταν να κριθούν από τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει ο Σαρόν με τον Ουίλιαμ Μπερνς, αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Περίσσια υποκρισία

Στο Λονδίνο η βρετανική κυβέρνηση καταδίκασε τις «τρομακτικές επιθέσεις ενάντια σε αθώες ζωές» και κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να τηρήσουν τον «οδικό χάρτη» για να μην «προσφέρουν τη νίκη στους τρομοκράτες». Ομοίως... αμερόληπτο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο απηύθυνε επίσης έκκληση για αμφίπλευρη «αυτοσυγκράτηση» και «τήρηση του ειρηνευτικού σχεδίου» για τη Μέση Ανατολή. Από το Βερολίνο, ο Γερμανός ΥπΕξ Γιόσκα Φίσερ, κάλεσε τους Σαρόν και Αμπάς να «παραμείνουν στο δρόμο της ειρήνης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ