Παρασκευή 8 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Εντός»: Γιάννης Γ. Κουβάς «Σκοπευτήριο Καισαριανής - Η ματωμένη καρδιά της Ελλάδας». Ο γέννημα - θρέμμα Καισαριανιώτης, συνταξιούχος λυκειάρχης Φυσικής Αγωγής και πολυγραφότατος συγγραφέας, καταθέτει ένα ακόμα πολύτιμο βιβλίο - «προσκύνημα» στους μεγάλους αγώνες του λαού μας και στον τόπο θυσίας των καλύτερων παιδιών του. Το βιβλίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά τον ολοκληρωμένο κατάλογο των εκτελεσμένων, έγγραφα αστυνομικών αρχών, μαρτυρίες, ανακοινώσεις των κατακτητών και συνεργατών τους, βιογραφικά και γράμματα των ηρώων, μαρτυρίες και φωτογραφίες.

- «Αιγόκερως»: Αντρέ Μπρετόν «Πάμπλο Πικάσο - Μαξ Ερνστ» (μετάφραση Λήδα Παλλαντίου). (Κείμενα του μεγάλου διανοητή και ιδρυτή του υπερεαλισμού για δύο κορυφαίους εικαστικούς του 20ού αιώνα). Αντονέν Αρτό «Ο καλόγερος (του Λιούις)» (μετάφραση Αλέξης Ζήρας). Το έργο του πρωτοπόρου θεατράνθρωπου του 20ού αιώνα θεωρείται από τα αριστουργήματα του φανταστικού μυθιστορήματος. Το έργο του Αρτό είναι διασκευή του μυθιστορήματος «Ο καλόγερος» του Μάθιους Γκρέγκορι Λιούις). Νίκος Νικολαΐδης «Ο χαμένος τα παίρνει όλα» (πρόκειται για το σενάριο και το ζενερίκ της ομώνυμης ταινίας του Ν. Νικολαΐδη. Το βιβλίο περιλαμβάνει φωτογραφίες και κριτικές για την ταινία).

- «Κέδρος»: Λιλή Μαυροκεφάλου «Βίος και πολιτεία του Γερακάρη Λυμπεράκη» (μυθιστόρημα) Ιναάμ Κασάσι «Λόγια γυναικών του Ιράκ» (μετάφραση) Μάρω Φιλίππου. Διηγήματα, ποιήματα, αποσπάσματα ημερολογίων, βιώματα και σκέψεις γυναικών του Ιράκ που συνέλεξε η δημοσιογράφος συγγραφέας πριν την τελευταία εισβολή των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ). Μαρία Λαμπαδαρίδου - Πόθου «Το όραμα του Αλέξη Φερά» (εφηβικό μυθιστόρημα). Ελιάνα Χουρμουζιάδου «Μια ιστορία στα σύννεφα» (εικονογράφηση Κατερίνα Βερούτσου, για νήπια).

- «Αγρα»: Ταρίκ Αλί «Η σύγκρουση των φονταμενταλιστών)» (μετάφραση Σάββας Μιχαήλ, ιστορικοπολιτική μελέτη που αφορά στο φονταμενταλισμό της Ασίας, αλλά κυρίως στο «φονταμενταλισμό» του ιμπεριαλιστικού «φονταμενταλισμού» των ΗΠΑ). Αριστείδης Ανιονάς «Ο φλογοκρύπτης» (αφήγημα).

- Γκοβόστης: Ράσελ Μάρτιν «Η κόμη του Μπετόβεν» (μετάφραση Παναγιώτης Μακρίδης, μυθιστόρημα που αφορά στη ζωή και στην αιτία κώφωσης του «γίγαντα» συνθέτη). Οι εκδόσεις «Γκοβόστη» κυκλοφόρησαν σε διπλό τεύχος το περιοδικό τους «Θέματα Λογοτεχνίας» Νο 1821, ένα πλουσιότατο και πολύ σημαντικό για τους μελετητές αφιέρωμα στους Αγγελο Σικελιανό - Κωνσταντίνο Καβάφη που αναφέρεται στη γνωριμία, στις ομοιότητες και διαφορές του έργου τους.

- «Ολυμπιακά ενθυμήματα 1896-1956» τιτλοφορείται το μικρό λεύκωμα ενθυμημάτων από τις συλλογές του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου που εξέδωσαν ο «Αθήνα 2004» και η Alpha Bank).

- A.A. Λιβάνη: Νόρμαν Μέιλερ «Αρχαία δειλινά» (μετάφραση Χριστίνα Ε. Σακελλαροπούλου, μυθιστόρημα που αναπλάθει τον πολιτισμό της αρχαίας Αιγύπτου). Κική Σεγδίτσα «Τ' αστέρια καίγονται» (το δεύτερο μυθιστόρημα της γνωστής δημοσιογράφου). Κώστας Ε. Σκανδαλίδης «Η πλατεία μου» (μυθιστόρημα του συνταξιούχου τραπεζικού και προέδρου του Διεθνούς Κέντρου Λογοτεχνών - Μεταφραστών Ρόδου), το οποίο αναφέρεται στη μετεμφυλιακή Ελλάδα.

- Σαβάλλας: Στούαρτ Χαλ - Μπραμ Τζιμπίν «Η διαμόρφωση της νεωτερικότητας (Οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός)» (μετάφραση Θανάκης και Βίκτωρ Τσακίρης, μελέτη). Κυκλοφόρησαν δύο συλλογικές μελέτες με γενικό τίτλο «Ολη η αλήθεια για τις έφηβες». Στην πρώτη, ειδικοί απαντούν σε ερωτήματα εφήβων. Στη δεύτερη μελέτη οι ειδικοί απαντούν σε ερωτήματα γονιών (μετάφραση Μελανία Κάκουρου). Οι εκδόσεις κυκλοφόρησαν έξι βιβλία για παιδιά, εικονογραφημένα από τον «Πέτρο Κουφοβασίλη που αφορούν: στην αρχαία τραγωδία: Αισχύλου «Προμηθέας δεσμώτης» (απόδοση Ελένη Νικολαΐδου - Ελένη Μιχαλοπούλου και Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» (απόδοση Ελένη Νικολαΐδου - Μαρία Φράγκου). Στην Αρχαία κωμωδία: Αριστοφάνη «Αχαρνής» (απόδοση Ελένη Νικολαΐδου - Ελένη Μιχαλοπούλου) και Αριστοφάνη «Πλούτος» (απόδοση Ελένη Νικολαΐδου - Μαρία Φράγκου). Στην αρχαία Ελλάδα: «Αρχιμήδης (Η πολιορκία των Συρακουσών» και «Διαγόρας ο Ρόδιος (Ο μεγάλος πυγμάχος)» (απόδοση Ελένη Νικολαΐδου).

- «Στοχαστής»: Νεκταρία Φουντουλάκη «Στην ανάσα της σιωπής, το φως» (ποίηση).

- «Ιωλκός: Παναγιώτης Ι. Παναγιωτόπουλος (έφεδρος λοχαγός - γιατρός) «Αναμνήσεις εκ του Μακεδονικού, Ουκρανικού και Μικρασιατικού Μετώπου» (αναμνήσεις). Γιάννης Περίδας «Να σε λέω Μήδεια ή μάνα;» (νουβέλα).

- «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» «Φιλελεύθερη έμφαση» (τεύχος 14. Μεταξύ των περιεχομένων του τεύχους είναι και το θέμα «Βιοηθική και Δίκαιο».

- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχος 440, με αφιέρωμα στον Κώστα Ταχτσή. Περιλαμβάνονται και ανέκδοτα κείμενά του).

- «Μετρονόμος» (τρίμηνο μουσικό περιοδικό. Τεύχος 9, με αφιέρωμα στον Σωκράτη Μάλαμα).

- «Μανδραγόρας» (περιοδικό για την Τέχνη, τεύχος 29 με αφιέρωμα στη βελγική γαλλόφωνη λογοτεχνία και την ιστορία της βελγικής τέχνης από το 1880-1960).

- «συλλογές» (μηνιαίο περιοδικό για συλλέκτες και φιλότεχνους, τεύχη 222, 223).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ