Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι είναι ο «ευρωπαϊκός στρατός» και ποια θα είναι η αποστολή του;

Hσυζήτηση για τη δημιουργία «ευρωπαϊκού στρατού», δηλαδή ενός στρατού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεκίνησε ουσιαστικά από το 1991 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ωστόσο, μέχρι πέρισυ αυτό το θέμα είχε παγώσει, αφού οι «εταίροι» δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν αν θα είχε πλήρη αυτοτέλεια από το ΝΑΤΟ ή όχι, μιας και η πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ οι ΗΠΑ ήθελαν τη στρατιωτική ηγεμονία στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.

Τα πράγματα άλλαξαν μετά την επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας και την υπογραφή της συμφωνίας στην Ουάσιγκτον για το νέο στρατηγικό δόγμα και το νέο χαρακτήρα του ΝΑΤΟ υπό την αιγίδα του οποίου τίθεται η «ασφάλεια» στην Ευρώπη, ενώ δεν αμφισβητείται από τους Eυρωπαίους συμμάχους η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Ετσι, ο όποιος στρατιωτικός μηχανισμός της ΕΕ θα λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς το ΝΑΤΟ. Από την Ουάσιγκτον και μετά, οι διαδικασίες για τη δημιουργία του «ευρωπαϊκού στρατού» επιταχύνθηκαν εντυπωσιακά και αυτό οφείλεται σ' έναν επιπλέον λόγο. Οι ΗΠΑ διαπιστώνουν ότι κινδυνεύουν να «παγιδευτούν» στα Βαλκάνια, να υποχρεωθούν σε μακρόχρονη στρατιωτική εμπλοκή στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και αλλού, με αποτέλεσμα το αδυνάτισμα της επιχειρησιακής τους δυνατότητας στα άλλα μέτωπα της «νέας τάξης». Οι Aμερικανοί, λοιπόν, θέλουν, υπό τον όρο ότι δε θα χάσουν το «πάνω χέρι», την πιο ενεργό παρέμβαση και την πιο έντονη στρατιωτική παρουσία των Eυρωπαίων εταίρων. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγες μέρες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ μίλησε στη Βενετία με καυστικά λόγια για τη στρατιωτική ανεπάρκεια των Eυρωπαίων και σημείωσε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να πάψουν να τα περιμένουν όλα στο στρατιωτικό τομέα απ' τις ΗΠΑ, όπως έγινε με τις επεμβάσεις στη Βοσνία και το Κόσσοβο.

Ετσι, απ' τον περασμένο Δεκέμβρη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι έθεσαν το θέμα του «ευρωπαϊκού στρατού» προσδιόρισαν το χαρακτήρα του και το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινείται, όπως και το μέγεθ;oς του (περίπου 60.000 άνδρες). Τώρα, στη Λισαβόνα, στη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Μαρτίου θα αποφασίσουν και το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του, σύμφωνα με το οποίο ο «ευρωπαϊκός στρατός» θα είναι «ετοιμοπόλεμος» στις αρχές του 2002.

Οσον αφορά το χαρακτήρα του, ο «ευρωπαϊκός στρατός» θα λειτουργεί σαν μια δύναμη ταχείας επέμβασης που θα αναλαμβάνει επιχειρήσεις κατ' αρχήν στην Ευρώπη, αλλά αν χρειαστεί και σε όποιο άλλο σημείο του κόσμου. Ο σκοπός αυτών των επεμβάσεων θα είναι ίδιος μ' αυτόν του ΝΑΤΟ, δηλαδή η «πρόληψη κρίσεων», η «επιβολή της ειρήνης», οι «ανθρωπιστικές αποστολές»...

Η στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνδυασμό με την προσπάθεια Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα επόμενα χρόνια η ΕΕ θα κινηθεί προς ακόμη αντιδραστικότερες κατευθύνσεις. Τόσο για την ένταση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης των εργαζόμενων στα κράτη - μέλη της, όσο και στην ενίσχυση των χαρακτηριστικών της περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δισεκατομμύρια υπάρχουν πάντα για εξοπλισμούς (2004-12-05 00:00:00.0)
Επιφανειακές οι αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2004-11-18 00:00:00.0)
ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ (1999-01-14 00:00:00.0)
Στρατηλάτης της "νέας τάξης" (1997-09-30 00:00:00.0)
Μοχλός προώθησης ιμπεριαλιστικών συμφερόντων (1997-04-03 00:00:00.0)
Οι ευρωπαϊκές ...αυταπάτες (1996-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ