Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΛΜΕ
Μόνο στα φυλλάδια του υπουργείου η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Ουσιαστική, ετήσια και περιοδική επιμόρφωση απαιτεί η ΕΣΑΚ- ΔΕΕ

Στα μεγάλα λόγια των πολυτελών διαφημιστικών προεκλογικών φυλλαδίων, καταγγέλλει το ΔΣ της ΟΛΜΕ ότι εξαντλείται το ζήτημα της επιμόρφωσης των καθηγητών για το υπουργείο Παιδείας, επισημαίνοντας ότι για μια ακόμη φορά ο υπουργός Παιδείας, προκειμένου να εξωραΐσει έστω και ευκαιριακά την εικόνα της αδιαλλαξίας και της εμμονής στα αδιέξοδα, έδωσε υποσχέσεις που δεν είχε σκοπό να τηρήσει.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι σε συνάντηση που είχε το ΔΣ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε την ΟΛΜΕ ότι τα προγράμματα επιμόρφωσης μέσης διάρκειας (Μάρτης - Ιούνης 200) για τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν κανονικά και μάλιστα με αυξημένη συμμετοχή. «Ωστόσο την ίδια στιγμή ο κ. Αρσένης προσανατολιζόταν προς τη ματαίωση αυτών των επιμορφωτικών προγραμμάτων. Η αφερεγγυότητα σε όλο της το μεγαλείο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρεται, επίσης, στην ανακοίνωση ότι τη φετινή σχολική χρονιά και συγκεκριμένα στις 14/12/99 εστάλη στα σχολεία νέα εγκύκλιος για την υποβολή αιτήσεων για παρακολούθηση προγραμμάτων επιμόρφωσης, που θα πραγματοποιούνταν από πανεπιστήμια της χώρας από 1-3-2000 μέχρι 30-6-2000. Με βάση την εγκύκλιο αυτή υποβλήθηκαν 1.200 αιτήσεις ενδιαφερομένων για τα 22 επιμορφωτικά προγράμματα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής 630 εκπαιδευτικών, καταρτίστηκε η υπουργική απόφαση και εστάλη στον υπουργό Παιδείας για υπογραφή. «Ο υπουργός Παιδείας όμως ανακάλυψε τώρα ότι θα υπάρξει αναστάτωση στα σχολεία, εάν φύγουν για επιμόρφωση οι 630 καθηγητές και γι' αυτό "αποφασίζει και διατάσσει" με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τη ματαίωση των επιμορφωτικών προγραμμάτων», καταγγέλλεται στην ανακοίνωση.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την εξαπάτηση των εκπαιδευτικών από τον υπουργό Παιδείας, αλλά και την πολιτική της μόνιμης εγκατάλειψης του εκπαιδευτικού από την πολιτεία, απαιτώντας να ξεκινήσουν τώρα τα 22 επιμορφωτικά προγράμματα που έχουν προγραμματιστεί. Επίσης, ζητά να προγραμματιστούν από τώρα τα προγράμματα επιμόρφωσης μακράς διαρκείας για την επόμενη σχολική χρονιά και να επιλεγούν μέχρι τον Ιούνη του 2000 εκπαιδευτικοί που θα τα παρακολουθήσουν.

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ σχετικά με το θέμα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, που βέβαια δεν μπορεί να ιδωθεί παρά σε συνάρτηση με τη συνολική πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης, σημειώνει ότι πρέπει να γίνεται σχεδιασμένα, ετήσια, μαζικά και με περιοδικότητα (κάθε 6-7 χρόνια) και για να είναι ουσιαστική, να είναι υπό την ευθύνη του Πανεπιστημίων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κατάκτηση της νέας γνώσης. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να καταρριφθούν και τα όποια προσχήματα του υπουργείου, που εμπαίζει και σε αυτό το θέμα τους εκπαιδευτικούς, την ίδια στιγμή που κομπάζει για τις... μεγάλες τομές που φέρνει στην παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ