Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΕΔΚΕ
Η κυβέρνηση στραγγαλίζει οικονομικά τους Δήμους

Δεν αναγνωρίζει ο πρωθυπουργός τους παρακρατημένους πόρους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση που φτάνουν τα 8,8 δισ. ευρώ και δίνει στους Δήμους 310 εκατ. ευρώ οικονομική ενίσχυση

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δημάρχους

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δημάρχους
Εμμένοντας σταθερά στην πολιτική της ΕΕ που μετατρέπει τους Δήμους σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα πουλούν ακριβά όσα προσφέρουν στους δημότες τους, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη χτεσινή συνάντηση με το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, όχι μόνο ξεκαθάρισε - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι δεν υφίστανται παρακρατημένοι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα αλλάξει ή ακόμα και θα καταργηθεί ο νόμος 1828 που προβλέπει την απόδοση του 20% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στους Δήμους. Χρυσώνοντας το χάπι, είπε ότι θα δοθούν 310 εκατ. ευρώ για το 2003 ως οικονομική ενίσχυση, αντί για τα περίπου 8,8 δισ. ευρώ που έχουν παρακρατηθεί παράνομα από τις κυβερνήσεις από το 1990 έως σήμερα.

Αντί αυτές οι εξελίξεις να σημάνουν συναγερμό στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ (πρόσκειται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) ο πρόεδρός της και μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος, έσπευσε να πανηγυρίσει για τα 310 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη περιόρισε την κριτική της στο γεγονός ότι δε συγκλίνουμε, αλλά αποκλίνουμε από την ΕΕ. Και έτσι, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει... έκτακτο συνέδριο στα τέλη Αυγούστου.

Η συγχρηματοδότηση αρμοδιοτήτων που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός στους αιρετούς είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη: Η κυβέρνηση όχι μόνο μετέφερε μια σειρά πόρων στην ΤΑ χωρίς να δώσει τους αντίστοιχους απαραίτητους πόρους, αλλά τώρα εμπαίζει τους αιρετούς και τους δημότες λέγοντας πως θα πρέπει να πληρώνουν και αυτοί για τις αρμοδιότητες που θα δίνει η κεντρική διοίκηση. Εντείνεται ποικιλότροπα λοιπόν το χαράτσι.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση με το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ρύθμιση των χρεών των δήμων θα γίνει με δάνεια που θα πάρουν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι δήμοι, με αυτόν τον τρόπο, ωθούνται να δανειστούν από τα δικά τους χρήματα, από αυτά που έχουν κλέψει οι κυβερνήσεις από το 1990 μέχρι σήμερα και να τα αποπληρώσουν με 5,5% επιτόκιο!

Ο Π. Κουκουλόπουλος μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε: «Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ο πρώτος θεσμός (σ.σ.: της ΤΑ) που θα ανοίξει το δρόμο της σύγκλισης με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, κάτι που επιδιώκει και επιθυμεί ο πρωθυπουργός να γίνει για όλους τους τομείς που αφορούν τη ζωή της χώρας. Για εμάς αυτό ήταν το ζητούμενο και νομίζω ότι το συγκεκριμένο κλείσιμο του πρωθυπουργού το επικύρωσε με τον καλύτερο τρόπο». Η σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα φαίνεται να αφορά και την Ντ. Μπακογιάννη, δήμαρχο Αθηναίων, η οποία αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως η ΤΑ «δε συγκλίνει αλλά αποκλίνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Στο διά ταύτα, όμως, εκεί που οι αιρετοί έπρεπε να δείξουν την πραγματική τους θέληση για διεκδίκηση των οικονομικών οφειλών και την οριστική λύση του οικονομικού προβλήματος της Αυτοδιοίκησης, αποφάσισαν ομόφωνα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) ως μόνη διεκδικητική μορφή πάλης... τη σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στα τέλη Αυγούστου στην Αθήνα! Με αυτό τον τρόπο η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ στην ουσία, βάζει «φίμωτρο» στις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις μπορεί να είχαν οι αιρετοί. Επιχειρεί, έτσι, στο όνομα του έκτακτου συνεδρίου, να καταλαγιάσει τις φωνές διαμαρτυρίας.

Με τους νομάρχες

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την ΚΕΔΚΕ, ο πρωθυπουργός, συναντήθηκε με το ΔΣ της ΕΝΑΕ, όπου είχαμε την επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Χρυσώνει το χάπι της κατάργησης των Νομαρχιών με προεκλογικά «τρικ» υποσχόμενος 433,1 εκατ. ευρώ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μέσω των ΚΑΠ του 2003. Ποσό που θα δοθεί για προνοιακά επιδόματα, λειτουργικά έξοδα και ένα ποσό για μικρές επενδύσεις. Δηλαδή, τα χρήματα δε δίνονται για έργο σε όφελος των δημοτών, αλλά για προνοιακά επιδόματα, τα οποία το ίδιο το κράτος θα έπρεπε να τα είχε δώσει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ