Τρίτη 29 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
«Δούρειος Ιππος» των Αμερικανών η Ευρωπαϊκή Ενωση

Associated Press

«Φαντάζει αδύνατο ότι βρίσκομαι εδώ, ακριβώς στο ίδιο μέρος, 50 χρόνια μετά τα γεγονότα που τιμούμε σήμερα και έλαβαν χώρα το πρωινό της 26ης Ιουλίου του 1953. Ημουν 26 χρόνων τότε, σήμερα 50 χρόνια αγώνα έχουν προστεθεί στη ζωή μου»...

Με τα λόγια αυτά, άνοιξε την ομιλία του ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, σε μια συγκέντρωση στους ιστορικούς στρατώνες Μονκάδα και Κάρλος Μανουέλ Σεσπέδες, στην πόλη Σαντιάγο δε Κούμπα με την ευκαιρία της 50ής επετείου από την ημέρα που σηματοδότησε την έναρξη της επανάστασης και ενώπιον πολλών ηγετών και προσωπικοτήτων της Λατινικής Αμερικής, όπως ο ηγέτης των «Σαντινίστας» Ντανιέλ Ορτέγκα, που στα πόδια του καθόταν ο μικρός Ελιάν Γκονζάλες.

Τα επιτεύγματα της Επανάστασης

Απαριθμώντας έναν - έναν τους λόγους, που προκάλεσαν την επίθεση και τελικά την εξέγερση και επανάσταση, ο Φιντέλ Κάστρο και τους οποίους είχε τονίσει στις πρώτες του ομιλίες μετά την επικράτηση της Επανάστασης το Γενάρη του 1959, δηλαδή σχεδόν έξι χρόνια μετά την επίθεση στη Μονκάδα, τόνισε ότι«αυτές οι εξευτελιστικές πραγματικότητες για τους Κουβανούς έχουν συνθλιβεί, παρά το εμπάργκο, τις απειλές, την επιθετικότητα, τη μαζική τρομοκρατία και την ανεξέλεγκτη επίθεση εκ μέρους των ΜΜΕ». Οι στατιστικές μιλούν από μόνες και αποδεικνύουν τα επιτεύγματα της Επανάστασης, για τα οποία η Κούβα, παρά τη «φτώχεια» της, σύμφωνα με τους δείκτες του ΔΝΤ και της ΠΤ, είναι η «πλουσιότερη» χώρα του ημισφαιρίου... Εχει από τους υψηλότερους μέσους όρους ζωής στη Λατινική Αμερική και από τα πιο χαμηλά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας στον κόσμο. Διαθέτει ένα από τα πιο πλήρη συστήματα δωρεάν Υγείας στον κόσμο και ένας γιατρός αντιστοιχεί σε 166 κατοίκους. Η Κούβα επίσης έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού στον κόσμο, το 95% των κατοίκων της γνωρίζει γραφή και ανάγνωση.

Παρ' όλα αυτά, ούτε με αυτά τα επιτεύγματα επαναπαύεται και σύμφωνα με το Φιντέλ Κάστρο, «τώρα, η Κούβα αφοσιώνεται πλήρως στη μεταμόρφωση των ίδιων των συστημάτων Υγείας, Παιδείας, και Πολιτισμού, προκειμένου να φτάσει νέα εξαιρετικά επίπεδα, βασιζόμενα στην εμπειρία που έχουμε ήδη, αλλά και στην πλήρη χρήση δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα τεχνολογία».

Και αναλύοντας τους στόχους δεν ξέχασε να τονίσει ότι δεν κάνει λόγο «σαν η χώρα να ήταν ένα ειδυλλιακό μέρος κάπου στον παράδεισο, λες και δεν υπήρξαν 40 χρόνια ασφυκτικού οικονομικού αποκλεισμού, επιθέσεις και απειλές όλων των ειδών, αμέτρητες πράξεις σαμποτάζ και τρομοκρατίας, απόπειρες δολοφονίας...».

«Η Κούβα δε χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΕ για να επιζήσει»

Και προειδοποίησε τους Κουβανούς αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη, ότι «μεγάλες μάχες» περιμένουν την Κούβα, ακόμη μεγαλύτερες και πιο κρίσιμες από ό,τι στο παρελθόν. Υπενθύμισε λοιπόν τις προσπάθειες ανατροπής που έχουν εκδηλωθεί εδώ και μήνες εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενώ εστίασε την ομιλία του στον δόλιο ρόλο της ΕΕ, τονίζοντας ότι «η Κούβα δε χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να επιζήσει».Κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν είναι σε θέση να διαμορφώσουν ανεξάρτητη πολιτική απέναντι στην Κούβα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την πολιτική των ΗΠΑ.

Η ΕΕ είναι «ο Δούρειος Ιππος της υπερδύναμης», τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει ένα παρελθόν για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεται και χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές χώρες «αποικιακές δυνάμεις, ιστορικά υπεύθυνες για το δουλεμπόριο, τη λεηλασία ακόμη και την εξόντωση ολόκληρων λαών».

Τόνισε ακόμη ότι «η κυβέρνηση της Κούβας, λόγω στοιχειώδους αισθήματος αξιοπρέπειας, απορρίπτει κάθε βοήθεια που θα μπορούσε να δώσει η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Στο εξής θα δέχεται βοήθεια μόνο «από περιφερειακές ή τοπικές αυτόνομες αρχές, από μη κυβερνητικές οργανώσεις και από κινήματα αλληλεγγύης που δεν επιβάλλουν πολιτικούς όρους στην Κούβα».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου, αντιδρώντας στα μέτρα που πήρε η ΕΕ ενάντια στην Κούβα «ως τιμωρία» για τις διώξεις «αντιφρονούντων» τον περασμένο Μάρτιο, απέσυρε επισήμως την αίτηση να ενταχθεί στη Συμφωνία Κοτονού.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λυπάται για τις δηλώσεις του Κουβανού Προέδρου, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος αρνήθηκε τη βοήθεια της ΕΕ προς τη χώρα αυτήν», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες και προστίθεται ότι η ΕΕ «επιθυμεί πάντως να τονίσει ότι διατηρεί τη δέσμευσή της να συνεχίσει την υποστήριξη προς τον κουβανικό λαό και ιδιαίτερα προς αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ