Ανακοίνωση της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στη λυκοσυμμαχία των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, που συμπεριφερόμενοι ως εργολάβοι του συνδικαλιστικού κινήματος καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ για τη συνεπή ταξική δράση του
«Το ΠΑΜΕ επιμένει στην αγωνιστική- ταξική παράδοση του εργατικού κινήματος σεβόμενο το ιστορικό κύρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Δημιουργεί τη σύγχρονη εργατική παράδοση των ταξικών αγώνων, της κοινωνικής ανυπακοής, της πολιτικής ανατροπής, με επόμενο σταθμό της ταξικής πάλης το συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Εκεί στους δρόμους του αγώνα συναντά το ΠΑΜΕ την εργατική τάξη και όχι στα σκοτεινά κομματικά επιτελεία των συνδικαλιστικών εργολάβων ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού που μοιράζονται μια "πλειοψηφία" συνδικαλιστικών οργάνων αλλά και την ευθύνη για την πολιτική, κοινωνική και συνδικαλιστική απαξίωσή τους».
Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε χτες η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στον πόλεμο λάσπης που εξαπέλυσε η πλειοψηφία του ΕΚΘ, με αφορμή-πρόσχημα τη συνάντηση του ΠΑΜΕ με τον νέο υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Χ. Καστανίδη.
Η πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει το ΠΑΜΕ για διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος. Διότι, λέει, το ΠΑΜΕ προτίμησε να πάει μόνο του σε συνάντηση με τον υπουργό αντί να πάρει μέρος στη συνάντηση που είχε το ΕΚΘ με τον ΥΜΑΘ τη Δευτέρα. Δεν αναφέρουν βέβαια πως αυτή τη συνάντηση τη γνώριζαν μόνον οι ίδιοι...
Κόντρα στις μεθοδεύσεις του ΕΚΘ, το ΠΑΜΕ και τα Σωματεία Εργαζομένων ΒΑΛΚΑΝ, ΧΩΝΑΙΟΣ, Εμποροϋπαλλήλων και Καπνεργατών συναντήθηκαν με τον υπουργό το απόγευμα της Τετάρτης και εξέθεσαν τα προβλήματα του συνόλου των εργαζομένων, ειδικά της Θεσσαλονίκης, καθώς και τα κρίσιμα προβλήματα των συγκεκριμένων σωματείων, με αιχμή τις απολύσεις. Και ξεκαθάρισαν πως μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι ο ενωμένος ταξικός αγώνας για τη ριζική ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Με ανακοίνωση-απάντηση το ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Δεν μπορούν να καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ: Οι "απόντες" από τους εργατικούς αγώνες και υπονομευτές του εργατικού κινήματος. Οι υπονομευτές της αξιοπιστίας και του ιστορικού κύρους ενός ιστορικού Εργατικού Κέντρου, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης. Οσοι "κοσμούν" τη συνδικαλιστική ιστορία τους με συμβιβασμούς και ήττες, με συμμετοχή σε "κοινωνικούς διαλόγους" εξαπάτησης των εργαζομένων, που έφεραν τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ακόμα και με ανοιχτή απεργοσπασία και τρομοκράτηση των εργαζομένων όταν τυχαίνει ο εργοδότης να είναι πολιτικός φίλος του κυβερνητικού κόμματος (οι 300 απολυμένοι του ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, οι 500 "σκλάβοι" των εργολάβων που λυμαίνονται το Πανεπιστήμιο, θα τους θυμούνται πάντα). Οι πρωταγωνιστές της κυβερνητικής και εργοδοτικής χειραγώγησης του συνδικαλιστικού κινήματος, με εκβιασμούς, εξαγορά και εκμαυλισμό των συνειδήσεων για τη διατήρηση των συνδικαλιστικών θώκων, εξασκώντας το ρόλο του "κοινωνικού πυροσβέστη"».
Διευκρινίζει επίσης πως δεν μπορεί να παρερμηνεύεται ως συνδικαλιστική ενότητα για την προστασία των εργατικών συμφερόντων «η κοινή εμφάνιση των συνδικαλιστικών εργολάβων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική του Μάαστριχτ, η οποία έχει συσσωρεύσει στις πλάτες των εργαζομένων όσα δεινά βιώνουν σήμερα». Ειδικότερα, σχετικά με την επίκληση του ΕΚΘ πως παλεύει να λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ αποκαλύπτει πως «η "πλειοψηφία" του ΕΚΘ ζητά την οικονομική συνδρομή της κυβέρνησης, των εργοδοτών, για να στήσει τους δικούς του μηχανισμούς εκμαυλισμού και πολιτικού εκβιασμού των εργαζομένων, στήνοντας δήθεν "γραφεία εργασίας" των συνδικάτων, μετατρέποντάς τα από φορείς ταξικού αγώνα σε μηχανισμούς διαχείρισης της πολιτικής του συστήματος και διαιώνισης της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και αριστοκρατίας». Και ξεκαθαρίζει πως σ' αυτή τη «λυκοσυμμαχία», έξω από κάθε συνδικαλιστική και ταξική ηθική, το ΠΑΜΕ δε συμμετέχει.