Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Βαθιά αντιδραστικές αντιλήψεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Τον κ. Ι. Κ. Πρετεντέρη, αρθρογράφο του «Βήματος», δεν τον ενδιαφέρει εάν η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μοιάζουν πλέον σαν δίδυμα αδελφάκια. Πολύ περισσότερο, δεν τον νοιάζει η αντιλαϊκή ουσία και το περιεχόμενο των πολιτικών αυτών. Του αρκούν τρία πράγματα: Πρώτον, ότι υπάρχει ένα δικομματικό σύστημα, που εξασφαλίζει τη σημερινή αντιλαϊκή σταθερότητα και τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Δεύτερον, ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορές -έστω επουσιώδεις- μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ώστε το δικομματικό σύστημα να λειτουργεί. Και τρίτο και σοβαρότερο, ότι όλ' αυτά λειτουργούν ενάντια «στα πολιτικά άκρα», τα αποδυναμώνει και δεν επιτρέπουν την ενίσχυσή τους, όπως γράφει.

Τι σχέση έχουν όλ' αυτά με τη δημοκρατία, με τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα και τη λύση τους, κλπ., κλπ; Θα μπορούσαμε να πούμε καμία, αλλά δε θα είμαστε ακριβείς. Στην πραγματικότητα, οι αντιλήψεις αυτές είναι βαθιά αντιδραστικές και άκρως εχθρικές προς τις δημοκρατικές αρχές. Είναι εχθρικές προς τα λαϊκά συμφέροντα, τα οποία ταλαιπωρούνται και βασανίζονται χρόνια τώρα από το δικομματικό σύστημα και τις αντιλαϊκές πολιτικές των δύο βασικών εκφραστών του.

Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτή ακριβώς η αλήθεια, φωτίζει και τη «δημοκρατία», για την οποία ανησυχεί ο Ι. Κ. Πρετεντέρης. Είναι η δημοκρατία των λίγων «εχόντων και κατεχόντων» της ολιγαρχίας του πλούτου.

ΥΓ: Περιττό, να σχολιάσουμε το τσουβάλιασμα της «άκρας Δεξιάς» με την «άκρα Αριστερά», ως απειλής των δημοκρατικών θεσμών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ