Κυριακή 20 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»"
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Βασικοί σταθμοί του αγώνα»

Τον Εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα τον επέβαλαν οι Αγγλοαμερικανοί, για να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους στη Μεσόγειο και η κυρίαρχη τάξη της χώρας μας, για να κρατηθεί στην εξουσία, στηριζόμενη στις ξένες μεγάλες δυνάμεις.

Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) γεννήθηκε μέσα στο καμίνι του αγώνα ενάντια στις ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και την ντόπια αντίδραση. Ο ΔΣΕ ήταν λαογέννητος επαναστατικός στρατός, ήταν υπερασπιστής των συμφερόντων των εργατών, των αγροτών, του εργαζόμενου λαού. Ανεξάντλητη πηγή της δύναμής του ήταν η πίστη στα δίκαια ιδανικά του αγώνα για μια ανεξάρτητη, λαογέννητη και σοσιαλιστική Ελλάδα. Το θέμα αυτό πραγματεύεται το βιβλίο που αποτελεί αξιόλογη συνοπτική μελέτη των βασικών σταθμών του ΔΣΕ.

(248 σελ., με έγχρωμους χάρτες, 15 ευρώ).

ΑΡ. Β. θΕΟΧΑΡΗΣ: «Στη Στερεά Ελλάδα με το Δημοκρατικό Στρατό - 1945-1949»

Στη Δυτική Στερεά, ιδιαίτερα και στη γύρω περιοχή το βιβλίο αυτό αποτελεί μεγάλη συνεισφορά. Δίνει την ιστορία εκείνης της περιόδου ανάγλυφα. Πολλές σελίδες του είναι εντελώς άγνωστες. Ανασύρονται, με την έρευνα, απ' την αφάνεια κι έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

( 694 σελ., 26 ευρώ)

Ι. ΕΡΕΝΜΠΟΥΡΓΚ: «Το χρονικό της αντρειοσύνης». Μετάφραση: Γ. Στυλιάτης

Η εποποιία του Σοβιετικού Λαού και του Κόκκινου Στρατού στα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου μέσα από τα δημοσιογραφικά άρθρα του Ι. Ερενμπουργκ για τον ξένο Τύπο και τα πρακτορεία ειδήσεων.

(384 σελ., με έγχρωμα έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών, 20 ευρώ)

ΣΤ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗΣ: «Η Ικαρία στη θύελλα»

Η κυβέρνηση, μετά την ήττα του ΔΣΕ, είχε καταργήσει το στρατιωτικό νόμο σε όλη την Ελλάδα, εξακολουθούσε να τον έχει σε ισχύ μόνο στην Ικαρία και την Κρήτη. Μάζεψε απ' όλη την περιοχή του Αιγαίου χωροφύλακες, τους συγκρότησε σε αποσπάσματα και τους έστειλε στην Ικαρία σχεδιάζοντας μια εκκαθαριστική επιχείρηση για να εξοντώσουν τους εννιά παράνομους αγωνιστές: Τσερμέγκα Γιάννη, Γκότζο Χαράλαμπο, Τσαμπή Στρατή, Λίτσα Κώστα, Καλαμπόγια Αντώνη, Μπάφα Μήτσο, Μουρίκη Φίλιππο, Φρούζε Βασίλη και Παπαγεωργάκη Στεφανή.


Το βιβλίο αυτό εξιστορεί τους ηρωικούς άθλους των παράνομων Ικαριωτών και των συντρόφων τους εξόριστων που είχαν δραπετεύσει από την εξορία και είχαν ενταχθεί στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στα τμήματα της Ικαρίας.

(384 σελ., 16,20 ευρώ)

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ «Εμπειρίες ένοπλων αγώνων 1940-1950».

Ο Αλέκος Παπαγεωργίου, μόνιμος αξιωματικός της Σχολής Ευελπίδων καταγράφει προσωπικά του βιώματα από τη συμμετοχή του στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, στον ΕΛΑΣ και κυρίως στο ΔΣΕ, ως επιτελάρχης του ΚΓΑΝΕ (Κλιμάκιο Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας). Δεν περιγράφει απλώς τα γεγονότα, αλλά προβαίνει και σε εκτιμήσεις πολιτικές και στρατιωτικές. Εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις πάνω σ' αυτά.

Το βιβλίο καταπιάνεται με το Αλβανικό Μέτωπο, την Κατοχή και την Αντίσταση, το μεταβαρκιζιανό καθεστώς και τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ. Το τέταρτο μέρος του βιβλίου αποτελείται από κρίσεις και απόψεις του συγγραφέα για το ρόλο των τριών μεγάλων δυνάμεων στις συνδιασκέψεις της Τεχεράνης, της Γιάλτας, του Πότσνταμ. Για το Σύμφωνο του Λιβάνου και τη Συμφωνία της Καζέρτας. Ο Αλέκος Παπαγεωργίου παρέχει αρκετά και ακριβή ιστορικά στοιχεία και οι κρίσεις του είναι τεκμηριωμένες. Χρησιμοποιεί πλούσια βιβλιογραφία, περιέχει 18 Σχεδιαγράμματα επιχειρήσεων. Αποτελεί συμβολή στην ιστοριογραφία του Εμφύλιου Πολέμου.

Προλογίζει ο Χαρίλαος Φλωράκης (488 σελ., 26 ευρώ).

ΑΡΙΣΤΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ: «Ο Εμφύλιος πόλεμος στην Πελοπόννησο 1946-1949»

Πέρασαν 50 χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949) και ακόμη οι ιστορικοί ερευνητές δεν έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή του σχετικού με αυτόν πληροφοριακού υλικού. Ιδιαίτερα για τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Πελοπόννησο, το πληροφοριακό υλικό που έχει καταγραφεί, προέρχεται από τα βιβλία που έχουν εκδώσει οι συγγραφείς που ανήκουν στη νικήτρια παράταξη και κυριαρχείται από υποκειμενισμό και ασύστολη προβολή των επιτευγμάτων τους, με ταυτόχρονη απόκρυψη της αλήθειας. Της μεγάλης αλήθειας, ότι δηλαδή η παράταξή τους θα είχε ασφαλώς ηττηθεί, αν δεν είχαν επέμβει στρατιωτικά και πολιτικά στη χώρα μας οι Αγγλοι και οι Αμερικανοί «σύμμαχοι μας» το Δεκέμβρη του 1944, και στα 1946-1949 στον Εμφύλιο Πόλεμο, για να τη μετατρέψουν σε προτεκτοράτο τους.


Ενας επιπλέον λόγος που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η καταγραφή του πληροφοριακού υλικού είναι το γεγονός ότι οι ιστορικοί ερευνητές, αναζητώντας αυθεντικές πηγές πληροφοριών και αντικειμενικές περιγραφές των σημαντικότερων γεγονότων, αναγκαστικά παίρνουν πληροφορίες από άτομα που παρακολούθησαν τον τιτάνιο ηρωικό αγώνα του ΔΣΠ «από μακριά», ή βασίζονται σε μαρτυρίες των ελάχιστων μαχητών του ΔΣΠ που διασώθηκαν και έχουν ξεχάσει περιστατικά ή έχουν παρασυρθεί από διάφορες φήμες, με αποτέλεσμα να διαστρεβλώνονται τα γεγονότα και η αλήθεια. Ο Αρίστος Καμαρινός είναι ο τελευταίος που ζει από τα στελέχη του ΔΣΠ και έχει βοηθήσει σημαντικά πολλούς ιστορικούς ερευνητές που ασχολήθηκαν με τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Πελοπόννησο.

(624 σελ., 28 ευρώ)

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1941-1945»

Οι εκδόσεις της ΣΕ στην τριαντάχρονη πορεία τους εξέδωσαν εκατοντάδες τίτλους βιβλίων για την Κατοχή και τον Εμφύλιο, καθώς και λευκώματα - ντοκουμέντα. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας για προβολή της περιόδου αυτής αλλά και πλευρών της προχώρησαν σ' αυτή την έκδοση των φύλλων του «Ριζοσπάστη» της περιόδου της Κατοχής, των Δεκεμβριανών και του μεσοδιαστήματος από τη λήξη των Δεκεμβριανών μέχρι τη Βάρκιζα, δίνοντας τη δυνατότητα στον μελετητή, τον ιστορικό του μέλλοντος να έχει μια σημαντική πηγή καταγραφής γεγονότων, πολιτικών αποφάσεων, εκτιμήσεων, αναλύσεων όπως αυτές καταγράφτηκαν στις σελίδες του «Ριζοσπάστη». Ταυτόχρονα, με την έκδοση αυτή φτάνει στα χέρια των σημερινών λαϊκών αγωνιστών, που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, το σημαντικό αυτό υλικό των φύλλων του «Ριζοσπάστη», πολύτιμο βοήθημα γνώσης, πείρας, αγωνιστικής ανάτασης και απόφασης για θυσίες σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς. Η έκδοση των φύλλων του «Ριζοσπάστη» γίνεται σε φυσικό μέγεθος, δηλαδή όπως έβγαινε και τότε μέσα σε συνθήκες παρανομίας.


(Πανόδετο σε σχήμα 30X40εκ., 368 σελ., 45 ευρώ).

«ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ - ιστορικός τόπος» (Τόμος Α). Συλλογική εργασία.

Το βιβλίο αυτό απεικονίζει μέσα από τις γραμμές του, με την αμεσότητα των μαρτυριών που περιέχει, όλη την τρομερή αλήθεια της Μακρονήσου, με τη θρασύτητα και τη βαρβαρότητα του ελληνικού φασισμού, αλλά και με τον απαράμιλλο ηρωισμό των κομμουνιστών και άλλων ΕΑΜιτών δεσμωτών, που κράτησαν μέχρι τέλους την περηφάνια τους. Δεν περιορίζεται, ωστόσο, μόνο στην εξιστόρηση ξεχωριστών προσωπικών ή ομαδικών περιπτώσεων βασανισμών και δολοφονιών ή στην αναφορά κάποιων επίσημων γραπτών κειμένων για το μακρονησιώτικο κολαστήριο. Προχωρεί πιο πέρα από όλα αυτά - και μέσα από τη σύνθεση και την ερμηνεία τους προβάλλει την πραγματικότητα της Μακρονήσου ως ενός από τα βασικά περιστατικά, που συγκροτούν τη νέα ελληνική ιστορία.

(Δερματόδετο, 696 σελ., 40,00 ευρώ).






Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ