ΑΓΚΥΡΑ.- «Εξεπλάγη» χθες η τουρκική κυβέρνηση, γράφει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, από την επιστολή που έλαβε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογεγραμμένη από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος αναφέρει - κατά τη μόνη λεπτομέρεια που αναπαρήχθη στο δημοσίευμα από το κείμενό της - πως γράφει «εξ ονόματος και του Προέδρου Μπους». Η επιστολή μοιάζει να απορρίπτει το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης των Τούρκων στρατηγών, το οποίο προτάθηκε για υπογραφή στο Πεντάγωνο και κατά το οποίο οι δύο πλευρές επρόκειτο να «εκφράσουν τη λύπη τους» για το επεισόδιο στη Σουλεϊμανίγια του Ιράκ, όπου συνελήφθησαν 11 Τούρκοι στρατιωτικοί από Αμερικανούς κομάντος. Ο Ράμσφελντ φέρεται να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «αποτιμούν» την κατάσταση προς το παρόν και δεν πρόκειται να υπογράψουν την ανακοίνωση.
Το γεγονός της «παραβίασης του πρωτοκόλλου» (επιστολή υπουργού σε πρωθυπουργό), αλλά ακόμη περισσότερο το ύφος του Ράμσφελντ, το οποίο ήταν «ευγενικό», αλλά «δικαιολογούσε» τις ενέργειες των Αμερικανών στη Σουλεϊμανίγια, δείχνει το επίπεδο της αμερικανικής δυσπιστίας έναντι των τουρκικών προθέσεων στο Ιράκ...
Αλλο ένα δείγμα των αμερικανικών προθέσεων είναι και η ανακοινωθείσα χθες «καθυστέρηση» της αποδέσμευσης δανείων εκ μέρους του ΔΝΤ, αλλά και εκείνων που είχε υποσχεθεί ο Τζορτζ Μπους στην Αγκυρα, ώστε η τουρκική οικονομία να «αντεπεξέλθει» στις συνέπειες από τον πόλεμο στο Ιράκ. Το θέμα αναμένεται να είναι στην ατζέντα της επίσκεψης Γκιουλ στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Τρίτη, 22 Ιουλίου.
Παρά το βέτο του Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε για δεύτερη φορά χθες την κατάργηση του άρθρου 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου, που αποτέλεσε το πρόσχημα για τις διώξεις χιλιάδων, περιλαμβανομένων συγγραφέων, διανοουμένων, δικηγόρων και υπερασπιστών των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας. Η «μεταρρύθμιση» (που είναι αμφίβολο κατά πόσον θα λειτουργήσει στην πράξη) αποτελεί μέρος του λεγόμενου 6ου Πακέτου Μεταρρυθμίσεων για να εκπληρωθούν τα λεγόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης.