Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσοχή στη σειρά προτίμησης

Από τη Δευτέρα ξεκινά η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων

Eurokinissi

Η ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου φτάνει τη Δευτέρα για τους υποψήφιους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής λήγει στις 25 Ιούλη και μετά το τέλος της δε γίνεται κανένα μηχανογραφικό δεκτό.

Υπενθυμίζεται ότι στην παραπάνω προθεσμία μηχανογραφικό θα κληθούν να υποβάλουν όσοι συμμετείχαν είτε ως τελειόφοιτοι της Γ΄ Λυκείου είτε ως απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για το 90% των θέσεων και για το 10% των θέσεων όσοι δεν πήραν μέρος φέτος στις εξετάσεις, αλλά συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου τα έτη 2000, 2001 και 2002.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι υποψήφιοι στη σειρά προτίμησης σχολών ή τμημάτων. Πρέπει να εκφράζει την πραγματική επιθυμία τους, άσχετα από τον αριθμό των μορίων που έχουν συγκεντρώσει. Τη στιγμή που ο κάθε υποψήφιος θα κληθεί να συμπληρώσει το μηχανογραφικό του δελτίο, θα πρέπει επίσης να κλείσει τα αυτιά στα όσα ακούγονται για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις, καθώς πριν από τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών οποιαδήποτε πρόβλεψη δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Αλλωστε οι βάσεις διαμορφώνονται και από την προτίμηση των υποψηφίων, όπως αυτή εκφράζεται στο μηχανογραφικό. Γνώμονας για την επιλογή σχολών πρέπει να είναι η προσωπική επιθυμία και όχι η προπαγάνδα της αγοράς για τα λεγόμενα επαγγέλματα του μέλλοντος, που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο οργιάζει.

Ο κάθε υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να δηλώσει όσες σχολές επιθυμεί, ακόμα και όλες, από ένα ή δύο το πολύ επιστημονικά πεδία. Υπενθυμίζεται ότι τα επιστημονικά πεδία είναι τα εξής: Το 1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών που περιλαμβάνει κύρια τις θεωρητικές σχολές όπως φιλολογικές, νομικές κλπ. Το 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών επιστημών που περιλαμβάνει σχολές Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας κλπ. Το 3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας που περιλαμβάνει Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές Σχολές. Το 4ο Επιστημονικό Πεδίο Τεχνολογικών Επιστημών περιλαμβάνει τις Αρχιτεκτονικές, Πολυτεχνικές κλπ. σχολές και το 5ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης που περιλαμβάνει Οικονομικές, Χρηματοοικονομικές κλπ. σχολές.

Ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο ανήκουν, οι σχολές δηλώνονται ανάλογα με την προτίμηση του υποψηφίου. Αν μία σχολή υπάρχει σε δύο επιστημονικά πεδία, τότε αυτή δηλώνεται μία μόνο φορά. Η εισαγωγή στις σχολές και τα τμήματα γίνεται με βάση τα μόρια που προκύπτουν από το άθροισμα των γινομένων του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης και των Βαθμών Πρόσβασης των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας, όπως αναγράφονται στη βεβαίωση πρόσβασης. Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές είναι 8 για το βαθμό πρόσβασης, 1,3 για το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας και 0,7 για το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, ενώ ξεχωριστοί συντελεστές ισχύουν για τα ειδικά μαθήματα.

Ο υποψήφιος συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής μόνο για τα τμήματα για τα οποία δήλωσε προτίμηση και με βασικό κριτήριο τον αριθμό των μορίων που του δίνουν ο γενικός βαθμός πρόσβασης και των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας.

  • Από 15 Σεπτέμβρη μέχρι και 2 Οκτώβρη θα γίνουν οι εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των τέκνων του Εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό. Εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ