Το προεκλογικό κλίμα στη Ρωσία μοιάζει να θερμαίνεται, αλλά την ίδια ώρα παραμένει μακριά από τα προβλήματα και τις προσδοκίες του ρωσικού λαού. Ετσι, τις τελευταίες μέρες έντονα συζητιέται η «επιδρομή» των αρμόδιων αρχών καταπολέμησης των οικονομικών εγκλημάτων στην εταιρία «Γιούκος», του πλουσιότερου, όπως λέγεται, ανθρώπου στη Ρωσία, του Μ. Χοντορκόφσκι. Μάλιστα, οι ρωσικές διωκτικές αρχές δε δίστασαν να περάσουν τις χειροπέδες στον Π. Λέμπεντεφ, έναν από τους ιδιοκτήτες της «Γιούκος». Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την πρόσφατη ενοποίηση της «Γιούκος» με τη «Σιμπενέφτ» δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία της Ρωσίας και η 4η σε ισχύ στον κόσμο. Ο ίδιος ο Χοντορκόφσκι εκτιμά ότι η επίθεση αυτή σε βάρος του γίνεται ακριβώς εξαιτίας του αυξανόμενου ρόλου αυτής της γιγαντιαίας εταιρίας, με αποτέλεσμα διάφορα οικονομικά συμφέροντα να «στοχεύουν» την εταιρία, «όχι ως αυτοσκοπό - όπως είπε - αλλά ως έναν από τους παράγοντες του μελλοντικού αγώνα για την εξουσία. Εχουμε να κάνουμε με τη διαπάλη ανάμεσα σε διάφορες πτέρυγες στο περιβάλλον του Βλ. Πούτιν. Αυτή η διαπάλη για την εξουσία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μετά τα αποτελέσματα των (προεδρικών) εκλογών τον επόμενο Μάρτη», δήλωσε ο Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας.
Την ίδια ώρα άλλες πληροφορίες, που δημοσιεύονται σε πολλά ρωσικά ΜΜΕ, φέρουν τον Χοντορκόφσκι να επιδιώκει την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη Ρωσία και την ανάδειξη του ίδιου στο αξίωμα του Προέδρου. Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, ο Χοντορκόφσκι επιδιώκει την εκλογή «δικών» του ανθρώπων στην Κρατική Δούμα, στις εκλογές του φετινού Δεκέμβρη. Μάλιστα, αυτή η προώθηση προβλέπεται να γίνει μέσα από διαφορετικά πολιτικά «σχήματα», από το κεντροδεξιό κόμμα «Γιάμπλακο», την «Ενωση δεξιών δυνάμεων», αλλά ακόμη και μέσω του ΚΚΡΟ. Στόχος του, σύμφωνα πάντα με αυτά τα σενάρια, η δημιουργία μιας πλειοψηφίας που θα προκαλέσει συνταγματικές αλλαγές, στερώντας από τον Πρόεδρο το δικαίωμα διορισμού κυβέρνησης και τοποθετώντας τον ίδιο στη θέση του πρωθυπουργού, ένα χρόνο πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές, δηλαδή το 2007, διευκολύνοντας έτσι την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της χώρας το 2008. Αυτά τα σχέδια φέρεται ότι προσπαθούν να αποτρέψουν οι μηχανισμοί του Κρεμλίνου και με τους ελέγχους και συλλήψεις συνεργατών του μεγαλοεπιχειρηματία να τον «συνετίσουν».
Οπως και να έχουν τα πράγματα, εκείνο που είναι γεγονός είναι ότι τόσο το κόμμα «Γιάμπλακο», όσο και το ΚΚΡΟ καταδίκασαν τους τελευταίους κυβερνητικούς χειρισμούς σε βάρος της «Γιούκος». Χαρακτηριστικά, σε δήλωσή του ο Ιβάν Μέλνικοφ, αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, σημειώνει τα εξής: «Θεωρώ τη σύλληψη του Π. Λέμπεντεφ συνέχεια των προσπαθειών μίμησης του αγώνα ενάντια στην εγκληματικότητα και στη διαφθορά, που βέβαια τίποτα το κοινό με τον πραγματικό αγώνα δεν έχουν. Το πρώτο μέρος συνδέθηκε με την αποκάλυψη των λεγόμενων διαπλεκόμενων στην αστυνομία και στο υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, ώστε να δημιουργηθούν εντυπώσεις στην κοινωνία και ήταν μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της "Ενιαίας Ρωσίας". Το δεύτερο συνδέεται με τον επιχειρηματικό κόσμο κι είναι μια προσπάθεια επιβολής κι εκδήλωσης της διαπάλης στο εσωτερικό της ίδιας της εξουσίας. Δε θέλω να αθωώσω τους πιθανούς φταίχτες, αλλά η ίδια η εξουσία δημιούργησε συνθήκες τόσο για τα εγκλήματα, όσο και για τη διείσδυση των "ολιγαρχών" στην εξουσία. Τα παραπάνω γεγονότα κάπου θυμίζουν ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε συμμορίες, όπου σε κάποιον δόθηκε εντολή να "τιμωρήσει" όσους παραβίασαν τους "όρους του παιχνιδιού". Είναι επίσης φανερό ότι η εξουσία διαθέτει έναν τεράστιο όγκο στοιχείων για διαφόρων ειδών καταχρήσεις και ηχηρά εγκλήματα, που τα αφήνει να αποκαλύπτονται μόνον όταν είναι προς όφελός της».