Στάση αναμονής απέναντι στις πρωτοβουλίες Σημίτη για τον «εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος», που ανακοινώνονται σήμερα τηρεί η ηγεσία της ΝΔ, η οποία πάντως απέφυγε χτες να επαναλάβει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Η στάση αυτή της Ρηγίλλης δεν είναι άσχετη από τους φόβους της ότι η κυβέρνηση και στα ζητήματα της διαφάνειας («πόθεν έσχες»), όσο και του εκλογικού νόμου θα αντιγράψει, εν μέρει ή στο σύνολό τους, τις δικές της θέσεις. Μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να βρεθεί σήμερα να αποδοκιμάζει αυτά που πρότεινε μέχρι χτες, η ηγεσία της ΝΔ προτίμησε να περιμένει τις σημερινές πρωθυπουργικές ανακοινώσεις. Η δήλωση - απάντηση του εκπροσώπου Τύπου στις «προκλητικές» δηλώσεις του υπουργού Τύπου Χρ. Πρωτόπαππα ήταν σκόπιμα γενικόλογη: «Η διαφάνεια είναι διαρκές αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ευκαιριακά, για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων, ούτε προσχηματικά για την άρση των αδιεξόδων της κυβέρνησης», περιορίστηκε να επισημάνει ο Θ. Ρουσόπουλος. Και αυτό τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος νωρίτερα είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι περιλαμβάνει το θέμα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών στα θέματα της διαφάνειας και όχι στον εκλογικό νόμο, όπως πράγματι είναι. Η ηγεσία της ΝΔ προσποιήθηκε ότι «δεν άκουσε», γεγονός που γεννά σοβαρά ερωτηματικά για τη μελλοντική στάση της. Το γεγονός, όμως, ότι επί της ουσίας δε διαφωνεί με τις «πρωτοβουλίες Σημίτη» για το πολιτικό σύστημα, την καθιστά εξαιρετικά «ευάλωτη» στις πιέσεις που άρχισε ήδη να ασκεί η κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει τη συναίνεσή της...
Στο μεταξύ, ο Μ. Εβερτ κατήγγειλε χτες την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών (ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, Τουριστικά Ακίνητα, κ.ά.) για να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές παροχές και να καλύψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, αντί να τα δίνει... στη μείωση του δημοσίου χρέους.