Μέσα σε αυτή την επικράτεια του ρώσικου σκακιού υπήρχαν και κάποιες ισχυρές φυσιογνωμίες από άλλες χώρες, ειδικά στη σύνθεση σκακιστικών προβλημάτων. Μια τέτοια μορφή ήταν και ο Αμερικανός προβληματίστας Σαμουήλ Λόιντ, ο οποίος με τις δύσκολες και γεμάτες φαντασία και τέχνη συνθέσεις του, καθιερώθηκε σε όλο τον κόσμο και θαυμάζεται ακόμα και σήμερα.
Ο Λόιντ συνήθιζε να δείχνει τις δημιουργίες του στους φίλους και τα μέλη του συλλόγου του πριν ακόμα δημοσιευτούν. Τοποθετούσε το πρόβλημα και τους καλούσε να το λύσουν. Φυσικά οι προσπάθειες των λυτών, συχνά, έμεναν άκαρπες, γιατί τα προβλήματά του φημίζονταν για τη δυσκολία, την εξυπνάδα και την απρόοπτη λύση. Ετσι, μετά τη λήξη του χρόνου που τους έδινε, κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι ζητούσαν τη λύση.
Μόλις τους έδειχνε τη λύση, ορισμένοι έκαναν ότι ξαφνιάζονταν: «Α, τι, τα λευκά πιόνια πάνε προς τα εκεί; Εμείς νομίζαμε ότι πάνε αντίθετα»... Ετσι ο Λόιντ τους έφτιαξε το πρόβλημα που βλέπουμε σ' αυτό το κείμενο και τους είπε: «Σήμερα έχω κάτι πολύ απλό. Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε (1) ΜΙΑ κίνηση». Η συνέχεια στο ερχόμενο φύλλο. Χρόνος σκέψης 5 λεπτά.