Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τα πάντα για τους ιδιώτες

Με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, η κυβέρνηση στρώνει το χαλί στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο για τη ληστρική εκμετάλλευση της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ για τους καταναλωτές επιφυλάσσει - εκτός από τις αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ - νέα χαράτσια με τη μορφή «ειδικού τέλους»

Με τη διάλυση του ενεργειακού τομέα της χώρας, την πλήρη κατάργηση του όποιου σχεδιασμού και τη δημιουργία τεχνητής έλλειψης σε ηλεκτρική ενέργεια, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο (στην παρούσα στιγμή δηλώνει αδυναμία), να αλώσει και τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Το εγχείρημα επιχειρείται να υλοποιηθεί μέσα από σχέδιο νόμου (σ/ν), που είναι έτοιμη να καταθέσει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε αδρές γραμμές, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου:

  • Περιλαμβάνει την κατάργηση ή αντικατάσταση άρθρων του Ν. 2773/99 (νόμος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας).
  • Απαγορεύει στη ΔΕΗ για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, να κατασκευάζει νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου και να δοθεί ο απαιτούμενος χώρος στους ιδιώτες να κερδοσκοπήσουν.
  • Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η παραγόμενη από ιδιώτες ηλεκτρική ενέργεια να αγοράζεται από το Δημόσιο.
  • Επιβάλλει νέα χαράτσια στον ελληνικό λαό.
  • Προαναγγέλλει την κατάργηση του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού (ΟΑΠ) ΔΕΗ, καθώς και μια σειρά εργατικών κατακτήσεων.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την προ διετίας απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διαπιστώνεται ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο δεν μπορεί να προχωρήσει σε «υψηλού ρίσκου επενδύσεις», γι' αυτό υπαγόρευσε στην κυβέρνηση τι ακριβώς διασφαλίζει στο έπακρο τα συμφέροντά του. Η κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μιας - κυριολεκτικά - χούφτας επιχειρηματιών, τινάζει το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής στον αέρα και δένει τον ελληνικό λαό στο άρμα των συμφερόντων των ιδιωτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του σ/ν για την «αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, τηλεθέρμανση, δίκτυα ηλεκτρισμού και άλλες διατάξεις» για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, υπεύθυνος τίθεται ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), ο οποίος θα προκηρύσσει διαγωνισμούς για την κάλυψη των αναγκών. Ομως, το σ/ν προβλέπει ότι «στις διαδικασίες ή στους διαγωνισμούς που διενεργεί ο ΔΕΣΜΗΕ για την εξασφάλιση μακροχρόνια της διαθεσιμότητας επαρκούς ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή επαρκών περιθωρίων εφεδρείας ηλεκτρικής ενέργειας, δεν επιτρέπεται να συμμετέχει κάτοχος άδειας παραγωγής, εφόσον κατέχει ή ελέγχει μέσω θυγατρικών επιχειρήσεων παραγωγικό δυναμικό ηλεκτρικής ενέργειας εγκαταστημένο στην ελληνική επικράτεια που αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο από 75% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού...».

Δηλαδή, μέχρι να πέσει το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ από το 97% που είναι σήμερα, κάτω από 75%, η ΔΕΗ δε θα μπορεί να κατασκευάσει νέα μονάδα, ούτε για την κάλυψη έκτακτων αναγκών. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ιδιωτικές μονάδες δε θα υπάρξουν πριν από το 2006, προκύπτει πως θα υπάρξει τουλάχιστον μία τριετία που η αυξανόμενη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία σε ετήσια βάση υπολογίζεται σε 4%, δε θα μπορεί να καλυφθεί. Ακόμα, όμως, και να δημιουργηθούν νέες ιδιωτικές μονάδες, το παραγόμενο δυναμικό σε καμία περίπτωση δε θα φτάνει το 25%, με αποτέλεσμα να δίνονται άδειες και ισχυρά κίνητρα στους ιδιώτες παραγωγούς και, μάλιστα, με συνοπτικές διαδικασίες.

Επίσης, η παραγόμενη από τους ιδιώτες ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να αγοράζεται από το ΔΕΣΜΗΕ, για να μην ψάχνουν οι ιδιώτες παραγωγοί να βρουν αγοραστές! Αναφέρεται στο σ/ν ότι «ο ΔΕΣΜΗΕ επιτρέπεται να συνάπτει συμβάσεις αγοράς ή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μόνον εφ' όσον αυτό απαιτείται για την παροχή επικουρικών υπηρεσιών, για την εξασφάλιση μακροχρόνια της διαθεσιμότητας επαρκούς ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και επαρκών περιθωρίων εφεδρείας ηλεκτρικής ενέργειας»!

Πέραν των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, ισχυρά κίνητρα θα έχουν και οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, «οι οποίοι δύνανται να εισάγουν και να εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια». Ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να εδρεύει και σε κράτος - μέλος της ΕΕ. Σ' αυτό το σημείο, και ενώ σε καμία περίπτωση δεν είναι εξασφαλισμένη η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας, οι προμηθευτές θα μπορούν να εξάγουν από τη χώρα ηλεκτρική ενέργεια, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο τα προβλήματα. Π.χ., ένας προμηθευτής θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από τους Ελληνες παραγωγούς και να την πουλάει ακριβότερα στην Ιταλία, αγνοώντας τις ανάγκες της χώρας....

Στο σ/ν, επίσης, προβλέπεται ότι από την 1/7/2004, με εξαίρεση τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όλοι οι καταναλωτές ορίζονται ως επιλέγοντες πελάτες, εκτός από εκείνους που προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά για οικιακή χρήση.

Νέα χαράτσια

Βασική προϋπόθεση για την κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου είναι και η αύξηση των τιμολογίων. Πέραν της ετήσιας καθορισμένης πλέον αύξησης που επιβάλλει η ΔΕΗ στα τιμολόγια, τώρα, με ειδικό τέλος ο ελληνικός λαός θα κληθεί να ξαναπληρώσει τις λεγόμενες «ανενεργείς επενδύσεις» της ΔΕΗ (δηλαδή τα έργα κοινής ωφέλειας), αλλά και τα όποια κοινωφελή χαρακτηριστικά διατηρήσει. Τα επιπλέον τέλη θα επιμερίζονται ομοιόμορφα σε κάθε κατηγορία πελατών, σύμφωνα με μεθοδολογία, η οποία καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και θα λαμβάνει υπόψη την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Βέβαια, οι βιομήχανοι, που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν, αφού θα υπάρχουν ειδικοί συντελεστές, «ώστε να προκύπτει χρέωση που εξισορροπεί τις οικονομικές συνέπειες μεταξύ των κατηγοριών πελατών».

Με πρόσχημα την ένταξη των εργαζομένων, που θα απασχοληθούν στις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής, στο Ασφαλιστικό των εργαζομένων της ΔΕΗ (Ενιαίο Ταμείο Εργαζομένων στην Ηλεκτρική Ενέργεια) προαναγγέλλεται η κατάργηση του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, ενώ θολό είναι το τοπίο για το τι θα γίνεται με τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων.

Επίσης, στο ίδιο σ/ν προβλέπεται ότι από την 1.1.2005 οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι καταναλώνουν άνω των 25 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, μπορούν να εισάγουν φυσικό αέριο για δική τους αποκλειστικά χρήση.


Στ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πεσκέσι» στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας(2016-01-26 00:00:00.0)
Στρατηγικές συμμαχίες και κινητικότητα(2007-07-29 00:00:00.0)
Το χρονικό της παραχώρησης(2006-12-03 00:00:00.0)
Υπήρξαν «σκόπιμες» ενέργειες(2004-08-08 00:00:00.0)
Χειρότερο από το προηγούμενο!(2003-07-09 00:00:00.0)
Κυβερνητική στήριξη στους ιδιώτες παραγωγούς(2001-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ