Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας η διαρροή από παλιό ακτινολογικό μηχάνημα υγρού που περιέχει κλοφέν. Το μηχάνημα βρίσκεται στα χειρουργεία του 3ου ορόφου και από το δειγματοληπτικό έλεγχο που βρίσκεται σε εξέλιξη πληροφορίες των εργαζομένων αναφέρουν ότι έχει βρεθεί 5,9% περιεκτικότητα σε κλοφέν.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση, η οποία, μέσα από τη μεθοδευμένη υποβάθμιση των κρατικών νοσοκομείων, οδήγησε τον τεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου στη σημερινή οριακή πλέον κατάσταση, με όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ίδιους, τους ασθενείς και τους κατοίκους της γύρω περιοχής.
Η αίθουσα των χειρουργείων χτες παρέμεινε κλειστή για όλη την ημέρα και το ερώτημα που έθεταν οι εργαζόμενοι ήταν αν μεταφέρθηκε το μηχάνημα και αν, κατά τη μεταφορά του, τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας. Επίσης, χτες παρέμεινε κλειστός ο εξαερισμός και στα χειρουργεία του 2ου ορόφου, γιατί το σύστημα εξαερισμού είναι κοινό με αυτά του 3ου ορόφου.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διοικητή του νοσοκομείου Αλ. Νομικό, μας επιβεβαίωσε το περιστατικό, αλλά δήλωσε πως πρόκειται για διαρροή λαδιών και ότι έχει τη διαβεβαίωση της κατασκευάστριας εταιρίας πως το συγκεκριμένο μηχάνημα δε λειτουργεί με κλοφέν. Είπε, επίσης, ότι δείγμα του υγρού απεστάλη σε ειδικό εργαστήριο στην Ελευσίνα για ανάλυση. Παραδέχτηκε, πάντως, το πρόβλημα του πεπαλαιωμένου τεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου, δηλώνοντας πως «έχει ζητήσει από το υπουργείο Υγείας 1,5 δισ. δραχμές για την ανανέωσή του».
«Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει την οριακή κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα χειρουργεία, αλλά και ολόκληρο το νοσοκομείο», τόνισε στο «Ρ» ο Στέφανος Αρχοντάκης, μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ και μέλος της Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών του νοσοκομείου. «Το μηχάνημα αυτό, πρόσθεσε, είναι τεχνολογίας του 1970 και δείχνει την υποχρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας του νοσοκομείου, αλλά και όλου του κρατικού συστήματος υγείας, που σαν αποτέλεσμα έχει τη μη ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού και την κακή συντήρηση του ήδη υπάρχοντος». Τόνισε, επίσης, πως η Πανεπιστημονική έχει επανειλημμένα επισημάνει, πέρα από το ζήτημα του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, την ανάγκη ανακατασκευής του κεντρικού κτιρίου μετά τις ζημιές που υπέστη από το σεισμό του 1999. Μέχρι σήμερα όμως, ανακατασκευάστηκε μόνον ο ένας από τους τρεις ορόφους, ενώ το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν έχει ακόμα περατωθεί, παρά τις εξαγγελίες ότι θα λειτουργούσε από τον περασμένο Γενάρη.
Την άμεση ανάγκη να αποσυρθούν όλα τα μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας και να υπάρξει μέριμνα, ώστε να εκσυγχρονιστούν όλα τα χειρουργεία, τόνισε και η Γεωργία Ηλιοπούλου, μέλος τους ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Παράλληλα, επισήμανε το πρόβλημα με τον κακό κλιματισμό των χειρουργείων, τις λίγες αίθουσες και το λίγο προσωπικό, που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες.