Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ
Απειλούνται με παραγραφή!

Ακόμη ένα «δώρο» της ΕΕ στον πολιτισμό...

Η εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς
Η εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς
Τα ψηφιδωτά από την εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς, οι τοιχογραφίες από τον Αντιφωνητή και δεκάδες άλλα κειμήλια της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς, που λεηλατήθηκαν από την εισβολή και βρέθηκαν στην Ολλανδία κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν ποτέ στην Κύπρο, λόγω παραγραφής σχετικών αδικημάτων που προκύπτει από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση!

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου από τη Λευκωσία, τα νομικά περιθώρια που έχουν οι κυπριακές Αρχές, για να επαναπατρίσουν τα συλημένα μνημεία εκπνέουν τον Αύγουστο, αφού, οι διεθνείς συμβάσεις που υπέγραψε η Κύπρος, λόγω της επικείμενης ένταξης στην ΕΕ προβλέπουν την παραγραφή τέτοιων αδικημάτων με την πάροδο ορισμένου χρονικού διαστήματος.

Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δώρος Θεοδώρου, εμφανίζεται αισιόδοξος, αφού διαβεβαιώνει ότι «θα φέρουμε σύντομα πίσω τις κλεμμένες αρχαιότητές μας» και προσθέτει ότι αυτό που απαιτείται τώρα είναι συνεργασία όλων των μερών. Η αισιοδοξία αυτή προκύπτει από το ότι η υπόθεση ακόμη εκδικάζεται, άρα δεν μπορεί να ισχύσει η παραγραφή. Πάντως, οι κυπριακές Αρχές έχουν επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου». Ο γενικός εισαγγελέας Σόλων Νικήτας αναμένεται να ταξιδέψει σύντομα στο Μόναχο με στόχο τον επαναπατρισμό των κλεμμένων αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια «φόρμουλα», για να μπορέσει το κράτος να κινητοποιηθεί άμεσα και να «προσπεράσει» την «ασυνεννοησία», μεταξύ της Εκκλησίας και της Γενικής Εισαγγελίας φορείς που έχουν κάνει παράλληλες αιτήσεις για επαναπατρισμό των κλεμμένων αντικειμένων.

Θυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένες αρχαιότητες προέρχονται από εκκλησίες των κατεχόμενων και εντοπίστηκαν από τη γερμανική αστυνομία στο διαμέρισμα του Τούρκου Αϊντίν Ντικμέν, μετά από πληροφορίες που δόθηκαν από την Κυπριακή Αστυνομία, η οποία είχε συνεργαστεί με Ολλανδό μάρτυρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ