Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΟΥΒΑ
ΚΟΥΒΑ
Υπό το βλέμμα του Τσε

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΑΒΑΝΑ.--

Επισήμως, στις 14 Ιούνη του 1928, στο Ροσάριο της Αργεντινής, ήρθε στη ζωή ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα. 75 χρόνια μετά ο «Τσε», όπως πια όλοι τον αποκαλούν και τον αναγνωρίζουν, εξακολουθεί να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, που ο Φιντέλ Κάστρο πρόσφατα χαρακτήρισε ως έναν «εκπληκτικό άνθρωπο, με τρομερή νοημοσύνη, ευαισθησία και πνευματική καλλιέργεια», έγινε αφορμή για διαδηλώσεις και εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε πολλές περιοχές της Κούβας, όπου δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί βροντοφώναξαν και πάλι «Μέχρι την τελική νίκη. Για πάντα». Σύμφωνα με το BBC, στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκε για ακόμη μία χρονιά η πόλη Σάντα Κλάρα, μέρος όπου ηγήθηκε ο Τσε της μεγάλης μάχης που έδωσε τη χαριστική βολή στις δυνάμεις του Φουλχένσιο Μπατίστα. Πόλη όπου φυλάσσονται τα οστά του και έχει ανεγερθεί το λιτό μνημείο.

Η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του όμως είναι ο αγώνας των ίδιων των Κουβανών για την κυριαρχία τους και την αξιοπρέπειά τους. Το απέδειξαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Αβάνας διαδήλωσαν κατά της ΕΕ, της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και των ΗΠΑ, που προσπαθούν με διπλωματικά και άλλα μέσα να απομονώσουν, αλλά και να ανατρέψουν το σοσιαλιστικό σύστημα της Κούβας.

Στο μεταξύ, οι προειδοποιήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, προς την ισπανική κυβέρνηση να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Κούβας, με Δούρειο Ιππο το Πολιτιστικό Κέντρο της Ισπανίας. «Αποδίδοντας φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους Ισπανούς ποιητές και δραματουργούς, κτηνωδώς δολοφονηθέντα από τις φασιστικές δυνάμεις το 1936, το Ιδρυμα θα μετονομαστεί σε Πολιτιστικό Κέντρο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Από εδώ και στο εξής θα βρίσκεται υπό κουβανική διοίκηση και η δραστηριότητά του θα είναι αποκλειστικά στη διάδοση των αξιών του ισπανικού πολιτισμού στην Κούβα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου προστίθεται ότι επιδόθηκε προφορικά στην ισπανική πρεσβεία η απόφαση της κυβέρνησης της Κούβας να ακυρώσει τη συμφωνία για την ίδρυση του Κέντρου, που υπεγράφη στις 16 Μάη 1995.

Ως απάντηση η Ισπανία κάλεσε την πρέσβειρα της Κούβας στη Μαδρίτη, Ιζαμπέλ Αλιέντε, στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου η ισπανική διπλωματία εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για τις φραστικές επιθέσεις του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο κατά του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ και για το κλείσιμο του Πολιτιστικού Ισπανικού Κέντρου στην Αβάνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ