Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Συμφέροντα εποφθαλμιούν το λόφο Κυνοσάργους

Περιοδεία του επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Σπύρου Χαλβατζή, στο λόφο του Κυνοσάργους, ένα από τα ωραιότερα «μπαλκόνια» της πρωτεύουσας, που οικοπεδοποιείται

Από τη συζήτηση του Σπύρου Χαλβατζή με κατοίκους της περιοχής.
Από τη συζήτηση του Σπύρου Χαλβατζή με κατοίκους της περιοχής.
Ο λόφος του Κυνοσάργους, που βρίσκεται δύο μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, ένα από τα τελευταία «μπαλκόνια» της πρωτεύουσας, κινδυνεύει να οικοπεδοποιηθεί. Αυτό διαπίστωσε κατά τη διάρκεια περιοδείας που έγινε προχτές στην περιοχή, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Σπύρος Χαλβατζής.

Ο λόφος, στον οποίο μένουν περίπου 3.000 κάτοικοι, είναι συνολικής έκτασης 95 στρεμμάτων και πρόκειται για μια από τις ομορφότερες περιοχές της πρωτεύουσας. Τα σπίτια, είναι κατά κύριο λόγο μικρά διώροφα, ενώ οι δρόμοι στενοί και στρωμένοι με χώμα. Επί πολλά χρόνια, ήταν εκτός σχεδίου πόλης και μόλις φέτος εντάχθηκε μερικώς, μετά από συνεχείς πιέσεις και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και της «Συμπαράταξης», 25 σπίτια μείνανε εκτός σχεδίου πόλης. Μάλιστα, σύμφωνα με το τοπογραφικό, που έδειξαν οι κάτοικοι στον Σπ. Χαλβατζή, το «φιλέτο» του λόφου, δηλαδή η κορυφή του από όπου φαίνεται σχεδόν όλη η Αθήνα, είναι εκτός σχεδίου. Γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους που προεκλογικά είχε εκφράσει η «Συμπαράταξη», ότι το χώρο αυτό εποφθαλμιούν διάφοροι μεγαλοσχήμονες. Κάτι για το οποίο, οι κάτοικοι πείθονται.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι στη συνομιλία τους με τον Σπ. Χαλβατζή, εξέφρασαν τους φόβους τους ότι η περιοχή θα τσιμεντοποιηθεί: «Θα κάνουν μεγάλα κτίρια και μετά θα έρθουν να μας πουν ότι έχει πολύ τσιμέντο και ότι πρέπει να κατεδαφιστούν τα σπίτια μας», έλεγαν. Σπίτια, που όπως οι ίδιοι σημείωναν είναι χτισμένα τη δεκαετία του 1920 ή του '30. «Το σπιτάκι μου, είναι η ζωή μου», έλεγε στον επικεφαλής της «Συμπαράταξης» ένας παππούς. Και άλλοι εξέφραζαν την αγανάκτησή τους: «Ολοι θέλουν να φάνε. Δεν υπολογίζουν σε τίποτα».

«Να είστε σε ετοιμότητα»

«Να είστε σε μια ετοιμότητα και κινητικότητα», απαντούσε ο Σπ. Χαλβατζής και παρότρυνε τους κατοίκους να αντιδράσουν δυναμικά, μιας και «πρόκειται για τεράστια συμφέροντα», φέρνοντάς τους το παράδειγμα του Λυκαβηττού, τον οποίο αξιοποιεί η «Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα».

Αμέσως μετά το τέλος της περιοδείας, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: «Είπαμε και άλλη φορά ως "Συμπαράταξη για την Αθήνα", ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια από διάφορους μεγαλόσχημους, αυτό το "μπαλκόνι" της Αθήνας, αυτός ο πολύ όμορφος τόπος, να οικοπεδοποιηθεί. Εμείς, καλέσαμε τους κατοίκους, και σε συνεργασία με τη "Συμπαράταξη" να αγωνιστούν, να παλέψουν, έτσι ώστε να μην εκδιωχθούν, να μην ξεριζωθούν από τις εστίες τους. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να φτάσουμε εκεί, στο να αποδεχτούν οι κάτοικοι τη λογική ότι όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ οι οποίοι έχουν αγωνιστική διάθεση και η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" θα είναι πάντα μαζί τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ