Τρίτη 10 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Φταίει το ... στρατιωτικό κατεστημένο

Στο τουρκικό «βαθύ κράτος» αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση την ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση των παραβιάσεων στο Αιγαίο

Στην εσωτερική διαμάχη που κλιμακώνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση του Τ. Ερντογάν και στο στρατιωτικό κατεστημένο, αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση την ένταση που διαγράφεται το τελευταίο διάστημα με τις συνεχείς «αναβαθμισμένες αριθμητικά και ποιοτικά» παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Το χτεσινό περιστατικό παρενόχλησης του αεροσκάφους της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» χαρακτηρίστηκε από αρμόδιους διπλωματικούς παράγοντες «πρωτοφανές». Το αεροσκάφος της «Ολυμπιακής» εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Κωνσταντινούπολη και στις 9 χτες το πρωί, ενώ πετούσε σε ύψος 29.000 ποδών, πάνω από τα Ψαρά και εντός πολιτικού αεροδιαδρόμου, προσεγγίστηκε από δύο τουρκικά F-16. Τα αεροσκάφη βρέθηκαν τόσο κοντά που ενεργοποιήθηκε το αυτόματο σύστημα προειδοποίησης για την αποφυγή σύγκρουσης, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να πάρει απότομα μεγάλο ύψος για να βγει από την τροχιά των τουρκικών μαχητικών. Τελικά το «Μπόινγκ» προσγειώθηκε με ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη.

Το νέο επικίνδυνο περιστατικό υποχρέωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να αντιδράσει. Στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, αφού εξέφρασε τη δυσφορία της Αθήνας, φρόντισε να αντιδιαστείλει την τουρκική κυβέρνηση από τους στρατιωτικούς και το τουρκικό κατεστημένο. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στη δήλωσή του εξέφρασε «ανησυχία και προβληματισμό» για την ενέργεια των «Τούρκων στρατιωτικών και του κατεστημένου», η οποία, όπως επισημαίνεται, «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας να συμπεριφερθεί σύμφωνα με όσα ορίζουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ». «Τέτοια συμβάντα», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, «δημιουργούν ερωτηματικά που πρέπει να προβληματίσουν την τουρκική κυβέρνηση με την οποία εμείς συνεχίζουμε να συνομιλούμε».

Οπως ανακοινώθηκε, η ελληνική πλευρά θα πραγματοποιήσει προς την Αγκυρα αλλά και προς το ICAO διαβήματα διαμαρτυρίας για το περιστατικό αυτό, το οποίο δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Μάλιστα, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι από το ICAO εκφράζεται ανησυχία για τη συνέχιση των παραβιάσεων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Πέρα από τα διαβήματα η Αθήνα «δεν προβαίνει σε κινήσεις εντυπωσιασμού, προτιμά να κινείται με βάση τις ουσιαστικές αποφάσεις της ΕΕ, δεδομένου ότι έχει αναπτύξει μηχανισμούς με στόχο την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων», σημειώνει το ΥΠΕΞ.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν έχουν δοθεί κάποιου είδους εξηγήσεις από την τουρκική πλευρά για το περιστατικό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ότι εξηγήσεις δίνονται στους διεθνείς οργανισμούς και όχι στις αεροπορικές εταιρίες και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά αναβαθμίζει το θέμα αυτό, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο, και το αντιμετωπίζει με ψυχραιμία.

Λίγο αργότερα ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, στις δηλώσεις του επικέντρωσε τα πυρά του στο «τουρκικό κατεστημένο», υποστηρίζοντας ότι «εμείς παραμένουμε σταθεροί στα κύρια προβλήματα, που είναι το Κυπριακό και η επίλυση των διαφορών μέσω του διεθνούς δικαίου. Η πολιτική μας αυτή έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη και θα τη φέρουμε σε πέρας». Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης έθεσε ευθέως το ερώτημα στην τουρκική κυβέρνηση: «Ας κάνει τις επιλογές της η τουρκική ηγεσία, θέλει ή όχι την ευρωπαϊκή πορεία, θέλει ή όχι να ταυτίζεται με το στρατό;».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, ο οποίος ζήτησε, προφανώς από την ελληνική κυβέρνηση, να μην κάνει διαχωρισμό μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και του κατεστημένου στην Τουρκία.

Ο Γ. Παπαντωνίου

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «έχουμε ενημερώσει και το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους διεθνείς οργανισμούς γι' αυτή την αλλαγή στάσης της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, η οποία έχει μία εντεινόμενη αυξητική τάση. Ηδη από τις προηγούμενες μέρες έχει ενημερωθεί το ΝΑΤΟ στο υψηλότατο επίπεδο. Και εφιστώ την προσοχή της Τουρκίας για την αποφυγή επεισοδίων ή ατυχημάτων, εντός ή εκτός εισαγωγικών, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι έντασης της Τουρκίας. Παραμένουμε εξαιρετικά ψύχραιμοι, απόλυτα σταθεροί στις θέσεις μας. Και η δική μου εντολή και της στρατιωτικής ηγεσίας προς την Πολεμική Αεροπορία είναι να είναι ψύχραιμοι οι πιλότοι και να συμβάλουν με κάθε δυνατό τρόπο στην αποφυγή οποιουδήποτε τέτοιου ατυχήματος ή να μη συμμετέχουν σε διαδικασίες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ατυχήματα. Οι εντολές είναι σαφείς.

Οι Ελληνες πιλότοι είναι εξαιρετικά σταθεροί και ψύχραιμοι και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, να τονίσω ότι είμαστε σε εγρήγορση και σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ετοιμότητας».

Ο Ερντογάν

Ανάλογα με το βαθμό επιτάχυνσης των ευρωτουρκικών σχέσεων, θα επιταχυνθεί και η επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο, υποστήριξε χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επικρίνει τον Ελληνα πρωθυπουργό λέγοντας ότι ο Κ. Σημίτης «απομακρύνθηκε» από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ», η οποία δημοσιεύτηκε χτες, ο Τ. Ερντογάν απαντά σε ερώτηση σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τη στιγμή που στο ζήτημα του εναέριου χώρου οι τουρκικές και οι ελληνικές θέσεις είναι αντίθετες, και λέει: «Μπορεί να ακουστεί λίγο σαν αργκό, αλλά κάποιοι ξύνουν την πληγή». Ερωτηθείς για το αν πρόκειται για «τα γεράκια στις δυο πλευρές», λέει ότι «μπορεί να είναι αυτοί, μπορεί και άλλοι, κάποιοι όμως ξύνουν την πληγή. Οσο πιο γρήγορα προχωρήσει και πραγματοποιηθεί η διαδικασία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τόσο γρήγορη θα είναι και η επίλυση του προβλήματος στο Αιγαίο. Σε αυτό συνίσταται το ζήτημα στο Αιγαίο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κύπρο, μετά την ένταξή της στην ΕΕ, ο Ερντογάν λέει: «Η ΕΕ έχει μηχανισμό λήψης αποφάσεων. Ο,τι και να κάνουμε εμείς, η ΕΕ τους έχει αναγνωρίσει. Τι θα γίνει δηλαδή αν δεν την αναγνωρίσουμε; Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ