Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 68
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΝΙΑ
Ανησυχίες για τις επιπτώσεις από τη βάση της Σούδας

Αναστάτωση αλλά και έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στα Χανιά στοιχεία έρευνας γιατρού του ΕΣΥ στην περιοχή των Καλυβών, που παρουσιάζουν αυξημένα τα κρούσματα καρκίνου στις Καλύβες και τα γύρω χωριά, περιοχή κοντά στις ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.

Ο ιατρός του ΕΣΥ Κυριάκος Κατριτζιδάκης, υποστηρίζει ότι ο καρκίνος σκοτώνει ολοένα κι μικρότερες ηλικίες και γυναίκες από 45 ως 64 χρονών. Σύμφωνα με τη μελέτη στην περιοχή ευθύνης του Περιφερειακού Ιατρείου Καλυβών, τα τελευταία 36 χρόνια οι θάνατοι από καρκίνο έχουν αυξηθεί κατά 50%.

Αφορμή για την έρευνα του γιατρού, ήταν η ανησυχία των κατοίκων που αντιμετωπίζουν αρκετά περιστατικά συγχωριανών τους καρκινοπαθών και ανησυχούν μήπως αυτό οφείλεται στην ύπαρξη των στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή και ιδιαίτερα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Το θέμα απασχόλησε την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων σε συνεδρίασή της την προηγούμενη Πέμπτη, όπου συζητήθηκε να ανατεθεί σε επιστημονικό φορέα η διεξαγωγή έρευνας για τη μόλυνση του Περιβάλλοντος στην περιοχή των Χανίων και ειδικότερα στους Δήμους Ακρωτηρίου, Σούδας, Καλυβών, Βάμμου κ.ά.

Για το ζήτημα αυτό, κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν η Επιτροπή Ειρήνης και η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Δήμου Αρμένων», τονίζοντας την ανάγκη για παραπέρα έρευνα και μελέτη. Οι φορείς, τέλος, καταγγέλλουν την ύπαρξη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη Σούδα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ξεπλένονται στρατιωτικά οχήματα τα οποία συμμετείχαν σε περιοχές που έγινε χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου. Επίσης, τη μόλυνση της θάλασσας από πυρηνικά απόβλητα, πυρηνοκίνητων σκαφών που ελλιμενίζονται στη βάση. Η βάση της Σούδας πρέπει να κλείσει, τονίζεται και καλείται ο λαός και η νεολαία των Χανίων να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την απομάκρυνση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων του θανάτου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ