Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 51
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αστυνομικοί πραγματογνώμονες ενοχοποιούν τον Αλ. Γιωτόπουλο

Κατηγορηματικοί ήταν οι ειδικοί αστυνομικοί πραγματογνώμονες, που κατέθεσαν χθες στη δίκη της «17 Ν», ότι τα πειστήρια που εξέτασαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας ενοχοποιούν τον Αλ. Γιωτόπουλο.

Συγκεκριμένα, ο δικαστικός γραφολόγος- αστυνόμος Α` Ιωάννης Μακρής, που κατέθεσε πρώτος, απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο τα χειρόγραφα που βρέθηκαν στο κρησφύγετο της οργάνωσης στην οδό Πάτμου και τα οποία αποδίδονται στον κατηγορούμενο, να είναι κατασκευασμένα από τρίτους. Ο μάρτυρας, που τυγχάνει προϊστάμενος του Τμήματος Γραφολογίας της Αστυνομίας, υποστήριξε πως δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι οι χειρόγραφες παρατηρήσεις σε σχέδιο προκήρυξης της «17 Ν» για τη δολοφονία του Κ. Περατικού ανήκουν στον Αλ. Γιωτόπουλο.

Σε ερώτηση του προέδρου, αν μπορούσε κάποιος να πλαστογραφήσει τη γραφή του κατηγορούμενου, ο Ι. Μακρής απάντησε αρνητικά, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Η συγκεκριμένη γραφή έχει αυτό που λέμε εμείς ατομικότητα, είναι πηγαία γραφή ενός συγκεκριμένου ατόμου και έχει γραφεί σε χρόνο και με διάθεση του γράφοντος, ότι αυτή η γραφή δε θα έρθει ποτέ στα μάτια κάποιου γραφολόγου. Εάν ήταν γραφή πλαστογράφου που ήθελε να ενοχοποιήσει κάποιον άλλον, θα είχε εντελώς άλλα χαρακτηριστικά».

Το μάρτυρα αντέκρουσε ο ίδιος ο κατηγορούμενος, ο οποίος επικαλέστηκε τον Γάλλο ποινικολόγο Βερζές, ο οποίος, όπως είπε, στο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «DICTIONNAIRE ARMORIE DE LA JUSTISE», υποστηρίζει ότι η γραφολογική πραγματογνωμοσύνη ανήκει στον τομέα της Τέχνης και δεν μπορεί να οδηγήσει σε απολύτως ασφαλή συμπεράσματα. Ακόμη, ο Αλ. Γιωτόπουλος ρώτησε τον μάρτυρα, αν γνωρίζει ότι οι μυστικές υπηρεσίες σοβαρών χωρών διαθέτουν μηχάνημα που μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη γραφή με απόλυτη πιστότητα. Η απάντηση του μάρτυρα ήταν αρνητική, αλλά ο πρόεδρος του δικαστηρίου σχολίασε: «Πολλά ξέρετε για τις μυστικές υπηρεσίες, κ. Γιωτόπουλε». Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος υποστήριξε στο δικαστήριο, ύστερα από σχετική ερώτηση, ότι επιχείρησε να βάλει γραφολόγους της επιλογής του για να κάνουν γραφολογική εξέταση του υλικού που αποδίδεται σ' αυτόν, αλλά κανείς δε δέχτηκε, γιατί κανείς δε θέλει να καταστρέψει την καριέρα του, ερχόμενος σε σύγκρουση με μυστικές υπηρεσίες.

Στη δίκη, επίσης, κατέθεσε και ο αστυνομικός υποδιευθυντής Νικήτας Μεναξής - επικεφαλής του Εργαστηρίου Διερεύνησης Πλαστογραφίας Παραχάραξης και Κιβδηλίας του Τμήματος Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας - ο οποίος βεβαίωσε την πλαστότητα της ταυτότητας και της γαλλικής άδειας οδήγησης που είχε ο Αλ. Γιωτόπουλος και υποστήριξε ότι στη γιάφκα της οδού Πάτμου βρέθηκαν οι «αποτυπώσεις του υδατογραφήματος» της πλαστής ταυτότητας του κατηγορουμένου «σε κάσες μεταξοτυπίας, οι οποίες κατασχέθηκαν». Αναφορικά με το πλαστό γαλλικό δίπλωμα οδήγησης του Αλ. Γιωτόπουλου, ο μάρτυρας είπε ότι στην προαναφερόμενη γιάφκα σε κάσες μεταξοτυπίας βρέθηκαν «το υδατογράφημα και οι σφραγίδες οι υπηρεσιακές των Γαλλικών Αρχών που φαίνονται ότι το εκδώσανε».

Ο Αλ. Γιωτόπουλος, αν και ρωτήθηκε αρκετές φορές, επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην απολογία του αν είχε διαβατήριο και με ποια ταυτότητα έκανε τις συναλλαγές του.

Στο μεταξύ, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, συνήγορος του Ν. Παπαναστασίου, κατέθεσε στο δικαστήριο έγγραφα των γερμανικών αρχών, τα οποία βεβαιώνουν ότι στο διάστημα 1974-1976 ο πελάτης του ζούσε στη Γερμανία και συνεπώς δε θα μπορούσε να είναι ιδρυτικό μέλος της «17 Ν», όπως τον εμφανίζει το παραπεμπτικό βούλευμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ