Αυτό υπήρξε χτες το κεντρικό ερώτημα, στο οποίο κι αναζητήθηκε απάντηση, της ημερίδας που οργανώθηκε στη ΓΣΕΕ για την Κούβα, για το ρόλο της ΕΕ και την πολιτική που ακολουθεί έναντι του συγκεκριμένου νησιού. Μια ημερίδα η οποία έγινε σε μια περίοδο που οι νέες πιέσεις των ΗΠΑ έναντι της Κούβας κλιμακώνονται, σε μια συγκυρία που οι «ψίθυροι» θέλουν τα σύννεφα ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου να κατευθύνονται προς αυτή την πλευρά της Καραϊβικής. Οι συνδιοργανωτές αυτής της ημερίδας (Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης-ΕΕΔΔΑ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Λατινική Αμερική-GRUPO SUR, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003») κατόρθωσαν με το πάνελ των ομιλητών που δημιούργησαν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και ν' αναδείξουν το ζητούμενο. Οτι δηλαδή η Κούβα ενοχλεί τους ιμπεριαλιστές γιατί αντιτάσσει το ανάστημά της, γιατί ο λαός της αγωνίζεται περήφανα παρά το μακροχρόνιο οικονομικό εμπάργκο που της έχουν επιβάλει, γιατί συνεχίζει να προβάλλει ένα μοντέλο διακυβέρνησης που πολλοί θέλουν να ξεχαστεί.
Οι χτεσινοί ομιλητές, κυρίως οι Κουβανοί Ντένις Γκουζμάν, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών της Κούβας, και Ξεβιέ Ντεκλέρκ, απ' το GRUPO SUR, μπόρεσαν - από τα μέσα - να δώσουν και ξεκάθαρη εικόνα και σαφείς απαντήσεις. Αναφέρθηκαν και οι δύο στην περίφημη συμφωνία Κοτονού (οικονομική συμφωνία της Ευρώπης με 77 χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού) και στο πώς αυτή έχει λειτουργήσει εκβιαστικά σε βάρος της Κούβας. Περιέγραψαν τις δύο απόπειρες της Κούβας να ενταχθεί σ' αυτή τη συμφωνία, αλλά και το ρόλο της Ευρώπης, που την ανάγκασε (και τις δύο φορές) να αποσύρει το αίτημά της. Μίλησαν για τον επιβαλλόμενο απ' τις ΗΠΑ νόμο «Χελμς-Μπάρτον», ο οποίος διεθνοποιεί τον οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας κι εμποδίζει όλες τις χώρες του κόσμου να επενδύσουν στο Νησί της Επανάστασης. «Οποιος ειδικός κι αν ασχοληθεί με αυτόν τον νόμο θα πει ότι είναι ένα κείμενο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ξ. Ντεκλέρκ. Και φυσικά αναφέρθηκαν στην Ευρώπη που τολμά να μιλά για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, όταν - για παράδειγμα - δεν αναφέρει τίποτα για τις 118 χώρες που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή ως απόδοση δικαιοσύνης!
Στην ίδια λογική τοποθετήθηκε και η εισήγηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη: «Ευρώπη και ΗΠΑ στόχο έχουν την ανατροπή του σοσιαλισμού, την παλινόρθωση του καπιταλισμού και σ' αυτό το κομμάτι του πλανήτη. Η διαφορά τους είναι στη μέθοδο. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την προσπάθεια ανατροπής απ' την πρώτη μέρα και με βίαιο τρόπο, ενώ η Ευρώπη πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα με άλλο τρόπο, με την υποστήριξη των αντικαθεστωτικών (πράκτορες ουσιαστικά των ΗΠΑ) και τη διάβρωση του συστήματος από τα μέσα». Μίλησε ακόμα ο Κώστας Τουμασάτος, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, ο οποίος περιέγραψε το κράτος δικαίου της Κούβας και τις επιτυχίες του σοσιαλισμού σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των Κουβανών (Υγεία, Παιδεία, οικονομία κλπ.). Αμέσως μετά ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το ακροατήριο, που χτες είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ.
Τη χτεσινή ημερίδα χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Ορ. Κολοζώφ, ενώ παραβρέθηκαν - μεταξύ άλλων - αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ευάγγελο Μαχαίρα, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, του ΚΣ της ΚΝΕ και της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», καθώς και μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Κούβας στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρέσβη, Χ. Κεσάδα. Τη συζήτηση συντόνισε ο Χ. Παπαμάργαρης.