Μόνο στην αναγκαιότητα καταστροφής των όπλων μαζικής καταστροφής θα συμφωνούσαν όλοι, γι' αυτό και προβλήθηκε αυτό περισσότερο, υποστηρίζει ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας...
Associated Press |
«Ολοι θα συμφωνούσαν να γίνει επίθεση στο Ιράκ αν ως κυρίαρχη αιτία παρουσιαζόταν η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής. Αυτό δε σημαίνει ότι και αυτός δεν ήταν ένας παράγοντας, αλλά για γραφειοκρατικούς λόγους επιλέχθηκε να δοθεί έμφαση μόνο σε αυτόν. Εντούτοις, υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες για τους οποίους η επίθεση αυτή ήταν επιβεβλημένη», υποστηρίζει, σε συνέντευξή του, ο Γούλφοβιτς. Ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, μάλιστα, αναφέρει ενδεικτικά ως έναν από τους, επίσης, σημαντικούς παράγοντες την αναγκαιότητα απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Σαουδική Αραβία, κίνηση που έγινε μόλις πριν από λίγες βδομάδες. Ο Γούλφοβιτς εκτιμά ότι η αμερικανική στρατιωτική αποχώρηση από το βασίλειο «θα δώσει νέα ώθηση στην επικράτηση ειρήνης στην περιοχή».
Των προκλητικότατων διαπιστώσεων Γούλφοβιτς είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του ανωτέρου του Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο υπουργός Αμυνας, ερωτώμενος για τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής, εκτίμησε ότι «υπάρχει η πιθανότητα τα όπλα να καταστράφηκαν λίγο πριν αρχίσει η στρατιωτική επίθεση». Εσπευσε, βέβαια, να συμπληρώσει ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος πως τα όπλα θα βρεθούν τελικά. Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πρακτικώς αδύνατο μεγάλες ποσότητες απαγορευμένων όπλων να καταστράφηκαν την τελευταία στιγμή και ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας προετοίμασε, κατά κάποιο τρόπο, τη διεθνή κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο να μη βρεθούν ποτέ, αφού δεν ήταν παρά ένα πρόσχημα.
Την ίδια στιγμή, θόρυβο έχει προκαλέσει στη Βρετανία η αποκάλυψη ενός ανώτερου στελέχους των μυστικών υπηρεσιών, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύπτεται, ότι της δημοσιοποίησης του περίφημου φακέλου με τα στοιχεία κατά του Ιράκ προηγήθηκε παρέμβαση της Ντάουνινγκ Στριτ στο έργο των μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με το BBC, μία βδομάδα πριν την παρουσίαση του φακέλου στο Κοινοβούλιο και στην κοινή γνώμη, το γραφείο του πρωθυπουργού ζήτησε από τις μυστικές υπηρεσίες «να προσθέσουν στοιχεία έτσι ώστε να γίνει πιο απειλητικός» ο φάκελος, που, μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν περιείχε κανένα νέο δεδομένο για το ιρακινό οπλοστάσιο. Ο ανώνυμος καταγγέλλων, μάλιστα, τονίζει ότι τα στοιχεία που προστέθηκαν «δυσαρέστησαν τις μυστικές υπηρεσίες γιατί δεν ήταν διασταυρωμένα και αυτό ήταν περισσότερο από εμφανές». Το γραφείο του Τόνι Μπλερ διέψευσε κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες αλλά αρμόδιες επιτροπές του Κοινοβουλίου εξετάζουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν σχετική έρευνα.
Δύο βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στο Νότιο Ιράκ, ένα σχολείο και ένα νηπιαγωγείο στη Βασόρα καθώς και το λιμάνι του Ουμ Κασρ επισκέφθηκε, χτες, ο Τόνι Μπλερ κατά τη διάρκεια της 6ωρης παραμονής του στο Νότιο Ιράκ. Ο Μπλερ εξήρε τα βρετανικά στρατεύματα για το θάρρος τους, «τη συμμετοχή τους σε μια από τις καθοριστικότερες στιγμές του αιώνα μας, αυτήν της απελευθέρωσης του Ιράκ», και τόνισε ότι μπορεί η απόφασή του για συμμετοχή στον πόλεμο να αμφισβητήθηκε αλλά «ο επαγγελματισμός και η αφοσίωση των Βρετανών στρατιωτών ποτέ», τόσο στις μάχες όσο και στη διαχείριση της ειρήνης. Ο Μπλερ συναντήθηκε με τον Βρετανό εκπρόσωπο στο Ιράκ, Τζον Σάουερς, και τον επικεφαλής της κατοχικής πολιτικής διοίκησης, Αμερικανό Πολ Μπρέμερ.
Την ίδια στιγμή, στη Βαγδάτη εκατοντάδες σιίτες διαδήλωναν κατηγορώντας τις αμερικανικές δυνάμεις ότι έχουν αρχίσει εκστρατεία συλλήψεων κατά των ηγετών τους σε Νατζάφ και Χίλα. Κυκλοφόρησαν και φυλλάδιο που υπογράφεται από «το στρατιωτικό σκέλος της θρησκευτικής σχολής της Νατζάφ, της Χάουζα», το οποίο απειλεί με «Ιντιφάντα και επιθέσεις αυτοκτονίας», αν δεν απελευθερωθούν αμέσως οι συλληφθέντες. Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη συλλήψεων ενώ δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη της συγκεκριμένης στρατιωτικής οργάνωσης. Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι συνελήφθησαν 7 Παλαιστίνιοι και 1 Σύρος που κατείχαν όπλα, δηλώνοντας ότι αγνοεί αν πρόκειται για διπλωματική αποστολή, όπως ανακοινώθηκε από την παλαιστινιακή πλευρά, η οποία κατήγγειλε βανδαλισμούς εντός του κτιρίου της διπλωματικής της αποστολής και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των διπλωματών της.
Βορειότερα από τη Βαγδάτη, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά ενώ κινούνταν σε δρόμο ανεφοδιασμού, ανεβάζοντας σε 25 τους νεκρούς Αμερικανούς από την 1η του Μάη. Επίσης, στην πόλη Αλ Χιτ, μία μέρα μετά τις διαδηλώσεις των εξοργισμένων κατοίκων, πληροφορίες φέρουν τα αμερικανικά στρατεύματα να έχουν αποχωρήσει και να έχει πυρποληθεί το αστυνομικό τμήμα που χρησιμοποιούσαν ως βάση. Οσο πληθαίνουν αυτά τα περιστατικά, τόσο διογκώνονται οι φωνές στις ΗΠΑ που κατηγορούν το Πεντάγωνο ότι υποτίμησε τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Ιράκ.