Το 1976 τους χάρισαν την επικαρπία 110 στρεμμάτων του «Αστέρα» για 54 χρόνια, το 2003 τους πούλησαν σε χαμηλή τιμή την ψιλή κυριότητα επειδή η επικαρπία έχει... παραχωρηθεί
Με φραστικές ταχυδακτυλουργίες επιχειρεί η εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για τη χαριστική πώληση έκτασης 120 στρεμμάτων στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, που ανήκαν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (είχαν παραχωρηθεί από το δημόσιο στον ΕΟΤ για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής). Η συγκεκριμένη επιχειρηματική «κίνηση» εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, όπως επιτάσσει η κυβερνητική πολιτική και στην υποστήριξη του μεγάλου κεφαλαίου που του προσφέρονται όλες οι δυνατότητες να «μεγαλουργήσει» με τα λεφτά των άλλων.
Το θέμα αποκάλυψε η εφημερίδα «Αυριανή». Σε χτεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα σημείωνε πως η παραπάνω έκταση στη Βουλιαγμένη - που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρας» - πουλήθηκε (σ.σ. από την Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ) στην Εθνική Τράπεζα έναντι του εξευτελιστικού, για την περιοχή, τιμήματος των 45 εκατ. δραχμών ανά στρέμμα. Σημειώνεται, πως η Εθνική Τράπεζα, που αγόρασε την εν λόγω έκταση, εκμεταλλεύεται την ξενοδοχειακή μονάδα καθώς ο «Αστέρας» είναι μια από τις θυγατρικές της εταιρίες.
Η απάντηση της ΕΤΑ ΑΕ ήταν ότι πρόκειται για 110 στρέμματα, η επικαρπία των οποίων παραχωρήθηκε δωρεάν στον «Αστέρα» το 1976, μέχρι και το 2030! Προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι ο ΕΟΤ διατήρησε την ψιλή κυριότητα της έκτασης, ενώ η αξία των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων «που κατασκευάζονται με έξοδα της Εθνικής στην έκταση του ΕΟΤ αποτιμάται σε 80 εκατ. ευρώ». Οι εγκαταστάσεις αυτές καταλαμβάνουν 20 στρέμματα και απομένουν άλλα 90, σύμφωνα με την ΕΤΑ ΑΕ, τα οποία δεν είναι οικοδομήσιμα.
«Η ψιλή κυριότητα που παρέμεινε στον ΕΟΤ μετά την παραχώρηση του 1976, σε καμιά περίπτωση δεν υπερβαίνει το 20% της αποτίμησης», συμπληρώνει η εταιρία και προσθέτει: «Ολοι οι Ελληνες γνωρίζουν ότι η αξία των ακινήτων βρίσκεται στην επικαρπία που στην προκειμένη περίπτωση είχε ήδη παραχωρηθεί». Στη συνέχεια αναφέρει ότι το δημόσιο εισπράττει 16 εκατ. ευρώ για τα 110 στρέμματα που αντιστοιχεί στο 20% της επένδυσης της Εθνικής σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις για να καταλήξει στο απόλυτα ανακριβές: «Δεν πωλείται έκταση, πωλείται δικαίωμα ψιλής κυριότητας».
Με λίγα λόγια, οι ιδιοκτήτες του «Αστέρα», με τη συνεργασία και αλληλοσυμπλήρωση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απέκτησαν μια εξαιρετικά μεγάλη περιουσία σε δύο φάσεις: Το 1976 τους χαρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της και το 2003 τους δόθηκε η δυνατότητα να αποκτήσουν πλήρη κυριότητα έναντι ιδιαίτερα μικρού τιμήματος, το οποίο προκύπτει εξαιτίας της δωρεάν παραχώρησης της επικαρπίας... στους ίδιους!
Αντιθέτως, εάν η ΕΤΑ διατηρούσε την ψιλή κυριότητα, το 2030 θα ανακτούσε το δικαίωμα και στην επικαρπία, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της αξίας της έκτασης! Δεδομένου ότι η Εθνική Τράπεζα έχει εκδηλώσει την πρόθεση να πουλήσει τον «Αστέρα» με την πρώτη ευκαιρία, γίνεται πράξη ένα ακόμη σκανδαλώδες ξεπούλημα της ελληνικής περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσα από μια διαδικασία 27 χρόνων! Απομένει η ολοκλήρωση του «δράματος» σε 27 χρόνια, το 2030, όταν θα ξανατεθεί το ζήτημα της επικαρπίας. Μέχρι τότε... καλά κέρδη με την περιουσία του λαού.