Τετάρτη 21 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Αύξηση ελλειμμάτων 23,6%!

Τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας διαψεύδουν την εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν οι κυβερνώντες. Επιδείνωση σχεδόν σε όλα τα επιμέρους ισοζύγια

Σημαντική χειροτέρευση παρουσιάζουν τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς το πρώτο τρίμηνο του χρόνου το σχετικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 23,6% και διαμορφώθηκε στα 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ! Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, στο διάστημα Γενάρη - Μάρτη υπήρξε επιδείνωση σε όλα τα επιμέρους ειδικά ισοζύγια στα οποία απεικονίζεται το σύνολο των συναλλαγών της χώρας με το εξωτερικό στον τομέα των εισαγωγών και εξαγωγών εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

Τα επιμέρους ισοζύγια από αυτές τις συναλλαγές - ανταλλαγές, στα τέλη του Μάρτη ήταν:

Στον τομέα εισαγωγών - εξαγωγών, το εμπορικό ισοζύγιο είχε έλλειμμα της τάξης του 5,70 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι 5,56 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002. Η αύξηση του ελλείμματος είναι της τάξης του 2,5%, κάτι που οφείλεται, αφ' ενός, στη δραματική αύξηση του ελλείμματος που παρουσιάζει το ισοζύγιο των καυσίμων (40%) και, αφ' ετέρου, στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών εμπορευμάτων γενικά (6,83%)

Το ισοζύγιο των υπηρεσιών είναι θετικό κύρια χάρη στις εισπράξεις από μεταφορές. Στο φετινό τρίμηνο βελτιώθηκε κατά 9,8% και διαμορφώθηκε στο 1 δισ. ευρώ. Κατά τ' άλλα, και προφανώς για λόγους που συνδέονται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, αλλά και με το θέμα της οικονομικής ύφεσης στις χώρες του καπιταλισμού, το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα που εισέρευσε στη χώρα, ήταν μειωμένο κατά 15,7%, ενώ την ίδια στιγμή αυξημένο, κατά 4,6% ήταν το τουριστικό συνάλλαγμα που «έβγαλαν» από τη χώρα τουρίστες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό. Πάντως, το τουριστικό ισοζύγιο (διαφορά συναλλάγματος που εισπράχθηκε από το συνάλλαγμα που πληρώθηκε) είναι θετικό υπέρ της χώρας, αλλά το σχετικό «όφελος» είναι όλο κι όλο 112 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ποσοστό 67% αυξήθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών και εισπράξεων εισοδημάτων, που διαμορφώθηκε στα 707 εκατομμύρια ευρώ. Η εξέλιξη οφείλεται κύρια στο γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 40% τα κονδύλια που πληρώθηκαν με τη μορφή «τόκοι μερίσματα, κέρδη» και τα οποία έφτασαν το 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα ποσά που τσεπώνουν οι περιβόητοι... ξένοι επενδυτές για τα κεφάλαια που φέρνουν στη χώρα και τα οποία τοποθετούνται σε διάφορους κερδοφόρους κλάδους. Τέλος, τουλάχιστον, 12,2% χειροτέρευσε το ισοζύγιο των μεταβιβάσεων, αφού οι μεταβιβάσεις από την ΕΕ μειώθηκαν κατά 14%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ